Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SVE ZBOG FACEBOOKA: Istra┼żivanje otkrilo da se mladi danas seksaju manje od svih generacija od 1920.

SVE ZBOG FACEBOOKA: Istra┼żivanje otkrilo da se mladi danas seksaju manje od svih generacija od 1920.

sexyDana┼ínji dvadesetogodi┼ínjaci, tzv. milenijalci ili generacija Y, manje se upu┼ítaju u seks od svih ranijih generacija u posljednjih 90 godina, odnosno od 1920-ih na ovamo, pokazalo je novo istra┼żivanje

To je u suprotnosti s predod┼żbama o generaciji navu─Źenoj na seks, kakve ┼íire mnogi konzervativci, ali i neke suvremene aplikacije za tra┼żenje partnera poput Tindera i Grida.

Stru─Źnjaci sa Sveu─Źili┼íta Florida Atlantic u istra┼żivanje su krenuli uvjereni da su mladi danas promiskuitetniji od svojih roditelja. No rezultati su ih iznenadili. Pokazali su da oko 15 posto mladih u dobi izme─Ĺu 20 i 24 godine nije imalo seksualnog partnera jo┼í od 18. godine ┼żivota. Za usporedbu, samo je ┼íest posto mladih ro─Ĺenih u 60-ima u istoj su dobi bilo spolno neaktivno.

‘Ova studija je u ozbiljnoj suprotnosti s ra┼íirenom predod┼żbom prema kojoj su milenijalci navu─Źena generacija kakvu ┼íire aplikacije za tra┼żenje partnera poput Tindera prema kojima mladi tra┼że samo kratke veze i u─Źestali slobodan seks’, rekla je Ryne Sherman, koautorica istra┼żivanja, profesorica psihologije na Charles E. Schmidt College of Science na Florida Atlantic University.

Mada je studija provedena u SAD-u, sli─Źni trendovi bilje┼że se i u razvijenim europskim zemljama. Primjerice u Velikoj Britaniji 2014. godine zabilje┼żeno je oko 23.000 slu─Źajeva tinejd┼żerske trudno─çe, koliko ih je posljednji put bilo prije 45 godina.


Porast spolne neaktivnosti

Istra┼żivanje je pokazalo da je porast spolne neaktivnosti, kada se usporede generacije 60-ih i 90-ih, ve─çi kod ┼żena (sa 2,4 posto na 5,4 posto) nego kod mu┼íkaraca (sa 1,7 posto na 1,9 posto). Zanimljivo je da porast nije zabilje┼żen kod crnaca (ostao je na 2,6 posto) dok je kod bijelaca zna─Źajno porastao (sa 1,6 posto na 3,9 posto). Tako─Ĺer je utvr─Ĺeno da su spolno neaktivniji mladi koji poha─Ĺaju koled┼że.

Rezultati istog istra┼żivanja pokazali su i da mladi sporije sazrijevaju ÔÇô da kasnije dobivaju voza─Źke dozvole, kasnije nalaze pla─çene poslove i sl.

Znanstvenici u svojem radu isti─Źu da je njihovo istra┼żivanje utvrdilo da ovakvi trendovi nemaju veze s nekim promjenama u normama seksualnog pona┼íanja.

Vjeruju da se pojava mo┼że objasniti nizom razli─Źitih razloga, me─Ĺu ostalim ─Źinjenicom da milenijaci imaju bolje spolno obrazovanje i razvijeniju svijest o spolno prenosivim bolestima poput HIV-a, da zahvaljuju─çi tehnologiji imaju lak┼íi pristup pornografiji, te da ─Źak druga─Źije definiraju ┼íto je seks, a ┼íto nije (primjerice oralni naspram penetrativnom).

Neki stru─Źnjaci smatraju da bi ovi trendovi tako─Ĺer mogli biti posljedicom ─Źinjenice da se socijalizacija mladih sve vi┼íe vodi preko dru┼ítvenih mre┼ża, ┼íto neki nazivaju ‘Facebook efektom’. Dana┼ínji mladi vi┼íe se dru┼że preko ekrana, a manje vremena provode zajedno na ulici ili u klubovima tako da je ─Źak i teorijska ┼íansa za slu─Źajan spolni kontakt manja.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,