Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Palestina ─çe tu┼żiti Veliku Britaniju za stvaranje Izraela

Palestina ─çe tu┼żiti Veliku Britaniju za stvaranje Izraela

palestina-britanija-izraelPredsjednik Palestine je najavio da planira tu┼żiti britansku vladu za stvaranje Izraela i podvrgavanje palestinskog naroda ilegalnoj okupaciji i brutalnosti

Mahmoud Abbas ka┼że da ─çe tu┼żiti Veliku Britaniju zbog Balfourske deklaracije iz 1917. godine koja je proglasila Palestinu “┼Żidovskom nacionalnom domovinom”.

Prema pisanju Gulfnews.com palestinski ministar vanjskih poslova Riad Al Maliki je napravio najavu u ime Mahmoudom Abbasa u ponedjeljak na otvaranju summita Arapske lige u mauritanskom glavnom gradu Nouakchott.

Al Maliki je rekao da ─çe tu┼żba biti podnesena u me─Ĺunarodnom sudu, ali nije ulazio u detalje.

Balfourova deklaracija postavila je viziju budu─çeg izraelskog re┼żima i izazvala valove ┼żidovske imigracije tijekom britanskog mandata u Palestini nakon 2. Svjetskog rata.

Prema dr. Hanna Eissa, koji je dio palestinskog tima koji priprema tu┼żbu, palestinski poku┼íaj dizanja optu┼żnice protiv britanske vlade bi zna─Źilo dostavljanje poruke da britanska vlada preuzme povijesnu odgovornost i slijedi primjer Njema─Źke koja je prepoznala i odu┼żila se ┼żrtvama nacisti─Źkog holokausta.

Izrael je proglasio svoju “neovisnost” 1948. nakon ┼íto je mandat istekao i dobio naknadno rat protiv svojih arapskih neprijatelja.

Al Maliki navodi da je deklaracija “sudbonosno obe─çanje od onih koji ne posjeduju onima koji ne zaslu┼żuju”.

“Balfourova deklaracija je bila nezakonita i nelegitimna u me─Ĺunarodnom pravu. Britanska vlada je dala je ono ┼íto nije njezino, ljudima kojito ne zaslu┼żuju”, rekao je dr. Eissa novinama Gulf News.

On je rekao da su britanske vlasti provele Balfourovu deklaraciju na palestinskoj zemlju i pomogli cionisti─Źkom pokretu da uspostav ─Źetiri glavne snage sigurnosti koje su dovele do uni┼ítenja 531 palestinskih gradova i sela.

“Patnja palestinskog naroda zapo─Źela izdavanjem Balfourove deklaracije i nastavljena je sve do danas, a Britanija mora platiti za to”, rekao je on.

“Britanska vlada ostaje glavni saveznik i partner izraelske vlade”.

Po odobrenju Op─çe skup┼ítine UN-a, rekao je da Me─Ĺunarodni sud pravde mo┼że izdati savjetodavno mi┼íljenje koje nije obvezuju─çe.

Al Maliki je rekao da je Britanija je u potpunosti odgovorna za izraelske zlo─Źine po─Źinjene nad Palestincima od kraja britanskog mandata u 1948.

Dr. Eissa tvrdi da britanski mandat nije bila utemeljen na suverenosti na osmanskom teritoriju palestinske pokrajine i da nije mogao dao pravo britanskoj vladi na bilo koji na─Źin da se osigura prava cionisti─Źkog pokreta u Palestini.

Potpisan od strane britanskog ministra vanjskih poslova Lorda Arthur James Balfoura 1917. godine, deklaracija se smatrala podr┼íkom i prepoznavanjem cionisti─Źkog pokreta od strane velesila.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,