Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Da li su ruski specijalci spasiti Erdoganov život?

Da li su ruski specijalci spasiti Erdoganov život?

er-putPokušaj pro-američkog državnog udara na čelu sa Gulenom u Turskoj je šokirao samog Erdogana

No, kada je točno prijetnja od puča postala poznata i tko je imao takve informacije?

Kada su analitičari rekonstruirati događaje, turska obavještajna služba MIT mogla je saznati za prijetnju državnog udara i prijaviti ga Glavnom stožeru samo nekoliko sati prije nego što je zapravo počeo.

Prema izvješću turske obavještajne službe MIT, državni udar se dogodio u 16.00 sati 15. srpnja.

Podaci iz MIT-a su službeno stigli do generala Hulusi Akara, zapovjednika kopnenih snaga Saliha Cholaka i generala Yashar Gulera, koji su svi bili kasnije uhićeni od strane pobunjenika, ali Glavni stožer je uspio na vrijeme narediti zabranu leta vojnih zrakoplova i helikoptera iznad Turske.

U isto vrijeme, predsjednik Erdogan je izjavio da je primio vijest o pobuni tek nakon što je počela i bio u mogućnosti da napuste svoj hotel samo 10-15 minuta prije nego su specijalci pučista stigli u helikopterima.

On je izjavio: “15. sripnja, bio sam u Marmarisu, gdje sam imao pet dana odmora.

Oko 10 sati, rečeno mi je o tome što se događa. Oni su odlučil me odvesti daleko od hotela. Operacija protiv mene je provedena u Marmarisu i dvojica mojih čuvara su bila ubijena. Da sam ostao dodatnih 10-15 minuta, ja bi bio ubijen ili zarobljen.”

Pitanje se odmah nameće: ako se sigurnosne službe i Glavni stožer znali da je udar u pripremi, zašto je Erdogan bio obavješten tek 6 sati kasnije?

To je bio mirna sabotaža, što znači da se vodstvo sigurnosnih službi i Glavnog stožera također sadržavalo od pobunjenika, te da je uhićenje generala mogla biti diverzija.

Ili je Erdogan dobio informacije, sve znao, i odlučio izazvati pobunjenike u otvorenu pobunu, kako bi suzbio puč u korijenu?

Tu je još jedan detalj: dva Erdoganova vojnih savjetnika su uhićena nakon puča. Nije poznato, naravno, koja je točno njihova uloga bila, ali ne može se isključiti da su informacije iz vojske i sigurnosnih službi prošle preko njih i da su oni zaustavili takvu alarmantnu poruku.

Kao odgovor na ove nedosljednosti, još jedna, vrlo zanimljiva teorija pojavila se u medijima koji kaže da je predsjednik Turske zahvalio Ruskoj Federaciji za spašavanje njegovog života. Kako su autori ove teorije prenijeli, ruske obavještajne strukture su saznale da SAD ima zavjerenički plan da svrgne Erdogana već prije 9 mjeseci.

Plan je bio da se sruši njegov avion, a potom, uz pomoć CIA-e, da se zamijeni Erdogan sa Fethullah Gulenom, koristeći ISIS-ove teroriste kao glavnu aktivnu silu.

No, obzirom da je se predsjednik Turske već ispričao zbog rušenja ruskog bombardera Su-24 bombarder prije dva tjedna (što je doduše prilično neočekivano), Ministarstvo obrane Rusije je moglo tada pokrenuti operaciju kako bi zaštitili lidera Turske “uz pomoć 26. elitne specijalne postrojbe pukovnije GRU ruskog Ministarstva obrane.”

Prema toj teoriji, to je bio ruski Spetsnaz koji je uspješno evakuirao Erdogana iz hotela De Maris neposredno prije napada na klub Grand Yazici Club Turban na kojem su ranije bile smještene 8-10 militantne grupe kojima je upravljala CIA i koji su nasilno provalili u hotel i našli praznu sobu.

Teško je reći koliko istine ima u ovoj verziji, ali je činjenica da je predsjednikov prvi apel ljudima bio da izađu na ulice protiv pobune. I onda se odjednom središte vlasti u zemlji ponovo dovedeno u predsjedničke ruke, a predsjednički zrakoplov je bio zaštićen od strane ruskih zračnih snaga u Ankari, navodi se u izvorima.

“Naravno, ne mogu se kladiti da je Erdogan bio spašen od strane naših momaka, Rusa”, rekao je Jurij Pershikov, informativna analitičar specijaliziran za turske poslove.

“Izvještaji su se pojavili da su neki od ruskih elektronskih sustava ratovanja raspoređenih u Rusiji i Siriji blokirali navigacijsku opremu baza [turskih] zračnih snaga baze.

Informacije se također pokazale da je Erdoganova zrakoplov uhvaćen od strane dva turska zrakoplova, ali iz nekog razloga, nisu pucali.

Nakon toga, izvještaji su pokazali da su ruske zrakoplovne snage i sateliti bili uključeni u tu akciju.

Siguran, teško ćemo saznati da li je to istina ili ne, ali možemo pretpostaviti da su mogli suzbiti sustave navođenja tih aviona. Rusija ima tehnološke mogućnosti koje su pomogle spasiti Erdogana.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,