Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Da li su ruski specijalci spasiti Erdoganov ┼żivot?

Da li su ruski specijalci spasiti Erdoganov ┼żivot?

er-putPoku┼íaj pro-ameri─Źkog dr┼żavnog udara na ─Źelu sa Gulenom u Turskoj je ┼íokirao samog Erdogana

No, kada je to─Źno prijetnja od pu─Źa postala poznata i tko je imao takve informacije?

Kada su analiti─Źari rekonstruirati doga─Ĺaje, turska obavje┼ítajna slu┼żba MIT mogla je saznati za prijetnju dr┼żavnog udara i prijaviti ga Glavnom sto┼żeru samo nekoliko sati prije nego ┼íto je zapravo po─Źeo.

Prema izvje┼í─çu turske obavje┼ítajne slu┼żbe MIT, dr┼żavni udar se dogodio u 16.00 sati 15. srpnja.

Podaci iz MIT-a su slu┼żbeno stigli do generala Hulusi Akara, zapovjednika kopnenih snaga Saliha Cholaka i generala Yashar Gulera, koji su svi bili kasnije uhi─çeni od strane pobunjenika, ali Glavni sto┼żer je uspio na vrijeme narediti zabranu leta vojnih zrakoplova i helikoptera iznad Turske.

U isto vrijeme, predsjednik Erdogan je izjavio da je primio vijest o pobuni tek nakon ┼íto je po─Źela i bio u mogu─çnosti da napuste svoj hotel samo 10-15 minuta prije nego su specijalci pu─Źista stigli u helikopterima.

On je izjavio: “15. sripnja, bio sam u Marmarisu, gdje sam imao pet dana odmora.

Oko 10 sati, re─Źeno mi je o tome ┼íto se doga─Ĺa. Oni su odlu─Źil me odvesti daleko od hotela. Operacija protiv mene je provedena u Marmarisu i dvojica mojih ─Źuvara su bila ubijena. Da sam ostao dodatnih 10-15 minuta, ja bi bio ubijen ili zarobljen.”

Pitanje se odmah name─çe: ako se sigurnosne slu┼żbe i Glavni sto┼żer znali da je udar u pripremi, za┼íto je Erdogan bio obavje┼íten tek 6 sati kasnije?

To je bio mirna sabota┼ża, ┼íto zna─Źi da se vodstvo sigurnosnih slu┼żbi i Glavnog sto┼żera tako─Ĺer sadr┼żavalo od pobunjenika, te da je uhi─çenje generala mogla biti diverzija.

Ili je Erdogan dobio informacije, sve znao, i odlu─Źio izazvati pobunjenike u otvorenu pobunu, kako bi suzbio pu─Ź u korijenu?

Tu je jo┼í jedan detalj: dva Erdoganova vojnih savjetnika su uhi─çena nakon pu─Źa. Nije poznato, naravno, koja je to─Źno njihova uloga bila, ali ne mo┼że se isklju─Źiti da su informacije iz vojske i sigurnosnih slu┼żbi pro┼íle preko njih i da su oni zaustavili takvu alarmantnu poruku.


Kao odgovor na ove nedosljednosti, jo┼í jedna, vrlo zanimljiva teorija pojavila se u medijima koji ka┼że da je predsjednik Turske zahvalio Ruskoj Federaciji za spa┼íavanje njegovog ┼żivota. Kako su autori ove teorije prenijeli, ruske obavje┼ítajne strukture su saznale da SAD ima zavjereni─Źki plan da svrgne Erdogana ve─ç prije 9 mjeseci.

Plan je bio da se sruši njegov avion, a potom, uz pomoć CIA-e, da se zamijeni Erdogan sa Fethullah Gulenom, koristeći ISIS-ove teroriste kao glavnu aktivnu silu.

No, obzirom da je se predsjednik Turske ve─ç ispri─Źao zbog ru┼íenja ruskog bombardera Su-24 bombarder prije dva tjedna (┼íto je dodu┼íe prili─Źno neo─Źekivano), Ministarstvo obrane Rusije je moglo tada pokrenuti operaciju kako bi za┼ítitili lidera Turske “uz pomo─ç 26. elitne specijalne postrojbe pukovnije GRU ruskog Ministarstva obrane.”

Prema toj teoriji, to je bio ruski Spetsnaz koji je uspješno evakuirao Erdogana iz hotela De Maris neposredno prije napada na klub Grand Yazici Club Turban na kojem su ranije bile smještene 8-10 militantne grupe kojima je upravljala CIA i koji su nasilno provalili u hotel i našli praznu sobu.

Te┼íko je re─çi koliko istine ima u ovoj verziji, ali je ─Źinjenica da je predsjednikov prvi apel ljudima bio da iza─Ĺu na ulice protiv pobune. I onda se odjednom sredi┼íte vlasti u zemlji ponovo dovedeno u predsjedni─Źke ruke, a predsjedni─Źki zrakoplov je bio za┼íti─çen od strane ruskih zra─Źnih snaga u Ankari, navodi se u izvorima.

“Naravno, ne mogu se kladiti da je Erdogan bio spa┼íen od strane na┼íih momaka, Rusa”, rekao je Jurij Pershikov, informativna analiti─Źar specijaliziran za turske poslove.

“Izvje┼ítaji su se pojavili da su neki od ruskih elektronskih sustava ratovanja raspore─Ĺenih u Rusiji i Siriji blokirali navigacijsku opremu baza [turskih] zra─Źnih snaga baze.

Informacije se tako─Ĺer pokazale da je Erdoganova zrakoplov uhva─çen od strane dva turska zrakoplova, ali iz nekog razloga, nisu pucali.

Nakon toga, izvje┼ítaji su pokazali da su ruske zrakoplovne snage i sateliti bili uklju─Źeni u tu akciju.

Siguran, te┼íko ─çemo saznati da li je to istina ili ne, ali mo┼żemo pretpostaviti da su mogli suzbiti sustave navo─Ĺenja tih aviona. Rusija ima tehnolo┼íke mogu─çnosti koje su pomogle spasiti Erdogana.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,