Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Edward Snowden razvio kućište za mobilni telefon koje će korisnike upozoriti ako su im podaci ugroženi

Edward Snowden razvio kućište za mobilni telefon koje će korisnike upozoriti ako su im podaci ugroženi

snowden-telefon-poklopacBivši suradnik američkih specijalnih službi Edward Snowden radi na izradi specijalnog kućište koji bi štitio “iPhone 6″ od praćenja obavještajnih službi

Snoudenu pomaže američki haker Andrew Huang koji živi u Singapuru. Proračun za taj projekt je skroman i zasnovan je na dobrovoljnim prilozima.

Huang kaže da suvremeni pametni telefoni prenose GPS signale čak i u avionskom režimu, tako da ih nadležni organi mogu uključiti s velike udaljenosti, preuzeti ih i kopirati bilo koju informaciju koja ih zanima – od pisama do fotografija.

Kućište omogućava da se prekine prijenos podataka u bilo kojem režimu. Gadget je potreban prije svega novinarima koji izvještavaju s žarišta i ne žele da ih netko prati.

U slučaju otkrivanja signala koji predstavlja prijetnju za osobne podatke vlasnika smartphonea (primjerice, može otkriti njegov položaj), sustav o tome upozorava korisnika i isključuje sve funkcije prijenosa podataka.

“Naša ciljna skupina su novinari koji su pod rizikom, rade na žarištima u suradnji s povjerljivim osobama, izvještavaju o onome što se događa.

Mnoge vlade ne žele da te reportaže budu objavljene, jer, primjerice, mogu utjecati na tijek vojnih djelovanja. Zbog toga oni predstavljaju suviše veliku smetnju za vlade u političkom i strateškom smislu.

Ti ljudi riskiraju život i zbog mogućih ispitivanja i pokušaja da se njihov rad zaustavi po svaku cijenu”, kaže Huang.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,