Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KAOS U TURSKOJ: Turci upali u Incirlik, policija vrši raciju po američkoj bazi!

KAOS U TURSKOJ: Turci upali u Incirlik, policija vrši raciju po američkoj bazi!

turska-plicija-terorizam-istanbul-specijalne-jediniceTimovi turske policije i tužiteljstva ušli su u vojnu bazu Incirlik koju koriste snage NATO u sklopu istrage o pokušaju vojnog puča, javlja turski CNN

Timovi turske policije i tužiteljstva ušli su u vojnu bazu Incirlik koju koriste snage NATO u sklopu istrage o pokušaju vojnog puča, javlja turski CNN.

Zasad nema više informacija o tome kakve se akcije provode u bazi, koja je bila u medijskoj žiži proteklih tjedana zbog zategnutih odnosa Njemačke i Turske.

Vijest o u ulasku policije u bazu stiže u danima u kojima se u turskoj javnosti spominje “umiješanost SAD u organiziranje puča”.

Na te priče reagirao je i američki veleposlanik u Ankari, koji je naveo da “spekulacije da su SAD podržale pokušaj puča potpuno neistinite i narušavaju desetljećima dugo prijateljstvo”.

Incirlik je dospio u žižu kada je njemačkim dužnosnicima zabranjeno posjetiti svoje vojne trupe u bazi, uz ocjenu da NATO baza “nije mjesto za političke posjete”, a sve nakon odluke Bundestaga usvojiti deklaraciju o genocidu nad Armencima.

Istovremeno, bilo je signala i da su vrata Indžirlika otvorena Rusiji, odnosno svima koji žele zajedničku borbu protiv Islamske države, čiji su položaji meta NATO jedinica smještenih u toj bazi.

Zapovjednik baze Incirlik uhićen je u nedjelju rano ujutro pod sumnjom da je vjerojatno bio umiješan u pokušaj svrgavanja s vlasti Recepa Tayyipa Erdogana.

Na temelju sporazuma Ankare i Washingtona, ovu bazu koristi NATO kao skladište američkog nuklearnog oružja. Također, SAD korsiti bazu da bi odatle izvodila napade na Islamsku državu.
 

 
(B92,vestinet.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,