Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SVI DR┼ŻAVNI UDARI U TURSKOJ: Prije najnovijeg poku┼íaja, vojska je vlast ru┼íila u vi┼íe navrata

SVI DR┼ŻAVNI UDARI U TURSKOJ: Prije najnovijeg poku┼íaja, vojska je vlast ru┼íila u vi┼íe navrata

turska-zastavaU proteklih 50 godina u Turskoj je u ─Źetiri navrata vojska svrgnula demokratski izabrane vlade

Na dan 2. svibnja 1960. godine bio je proveden vojni udar gotovo bez kapi krvi, a predvodili du ga oficiri i kadeti s vojnih ┼íkola iz Istanbula i Ankare, Idu─çega dana zapovjednik zemaljskih snaga, general┬áCemal Gursel┬ázatra┼żio je politi─Źke reforme i dao ostavku nakon ┼íto su njegovi zahtijevi odbijeni.

─îelnici su utemeljili 38-─Źlano Vije─çe nacionalnog jedinstva s Gurselom kao predsjednikom. Od 601 ─Źovjeka kojem se sudilo, njih 464 progla┼íeni su krima. Nad tri biv┼ía ministra, uklju─Źuju─çi i premijera┬áAdnana Mendeseta, izvr┼íena je smrtna presuda, a za 12 ostalih, me─Ĺu kojima je bio i predsjednik┬áCelal Bayar, smrtna kazna zamijenjena je do┼żivotnim zatvorom.

U 1971. godini, u tzv. “Memorandumskom vojnom udaru”, vojska je uputila vladi upozorenje da uspostavi red u zemlji nakon mjeseci ┼ítrajkova i uli─Źnih sukoba izme─Ĺu ljevi─Źarskih i nacionalisti─Źkih skupina. Nekoliko mjeseci kasnije premijer┬áSulejman Demirel┬áodstupio je s vlasti, a koalicija konzervativnih politi─Źara i tehnokrata primila se zada─çe uspostave reda pod nadzorom vojske. U nekoliko pokrajina progla┼íeno je izvanredno stanje i nije potpuno ukinuto do rujna 1973.

Dvanaestog rujna 1980. godine udar je izvelo zapovjedni┼ítvo vojske pod vodstvom generala┬áKenana Evrena. Akcija je uslijedila nakon ponovnog izbijanja uli─Źnih sukoba lijevih i nacionalisti─Źkih skupina. Nakon vojnog udara uhi─çeni su vode─çi politi─Źari, a raspu┼íteni su parlament, politi─Źke stranke i sindikati.


Upravljanje dr┼żavom preuzelo je peto─Źlano Vije─çe nacionalne sigurnosti, koje je suspendiralo dotada┼ínji ustav, a usvojilo privremeni ustav koji je davao skoro neograni─Źenu mo─ç vojsci.

“Postmoderni udar” dogodio se 18. lipnja┬á1997. godine, kada je premijer┬áNecmettin Erbakan, kojeg su protivnici progla┼íavali opasno┼í─çu za sekularni ustroj zemlje, odstupio s du┼żnosti pod pritiskom vojske, poslovnih krugova, pravosu─Ĺa i polit─Źara. Generali su smatrali da su obavezni djelovati u obrani sekularne dr┼żave koju je utemeljio┬áMustafa Kemal Ataturk.

Tajnovita skupina Ergenekon je prvi je put do┼íla na uvid javnosti kad je 2007. tijekom policijske racije prona─Ĺen eksploziv u ku─çi u Istanbulu. Naposlijetku su stotine ljudi su─Ĺene zbog poku┼íaja svrgavanja tada┼ínjeg premijera┬áTayyipa Erdogana, a┬á275 ─Źasnika, novinara, odvjetnika i ostalih progla┼íeno je krivima.

Sve su presude poni┼ítene 2016. nakon ┼íto je prizivni sud presudio da uop─çe nije dokazano postojanje skupine┬áErgenekon. Erdogan, koji je 2014. postao predsjednik Turske, u po─Źetku je podr┼żavao tu┼żbu, ali je kasnije krivio policiju i tu┼żitelje koji pripadaju vjerskom pokretu predvo─Ĺenom┬áFethullahom Gulenom, koji ┼żivi u dobrovoljnom izgnanstvu u SAD, da su inscenirali poku┼íaj dr┼żavnog udara.

Novinari su 2010. objavili podatke o zavjeri sekularne grupe koja je htjela izvesti dr┼żavni udar, kodnog naziva Malj, koji je navodno planiran jo┼í od 2003., a koji je navodno imao za cilj izazvati nered u dru┼ítvu koji bi doveo do ru┼íenja s vlasti Erdoganove stranke Pravde i razvitka.

Sud je 2012. zatvorio 300 od 365 optu┼żenih. Dvije godine kasnije skoro svi osu─Ĺeni su oslobo─Ĺeni nakon ┼íto je Ustavni sud presudio da su im bila naru┼íena prava. I ovaj put su za cijelu stvar optu┼żeni sljedbenici Gulena, a on je odbacio sve optu┼żbe.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,