Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KINA IZBLAMIRALA STATE DEPARTMENT: SAD primjenjuje međunarodno pravo iz Haaga kada njima to odgovara

KINA IZBLAMIRALA STATE DEPARTMENT: SAD primjenjuje međunarodno pravo iz Haaga kada njima to odgovara

jinping-kinesko-moreKinesko Ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo priopćenje State Departmenta kojim odobrava u utorak donesenu odluku arbitražnog suda u Haagu o kineskim teritorijalnim pravima u Južnom kineskom moru

Također je podnijeta protestna nota, navodi se u priopćenju.

“Kina izrazva snažno nezadovoljstvo i čvrsto se protivi priopćenju State Departmenta. SAD su se u priopćenju oglušile o činjenicama i podržale su odluku koja je nezakonita i nevažeća”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang komentirajući izjavu State Departmenta.

Kang je također naglasio da takvi postupci idu protiv vladavine prava, međunarodnog prava i temeljnih normi koje reguliraju međunarodne odnose.

“SAD su uvijek selektivne kada je u pitanju primjena međunarodnog prava, navodeći međunarodno pravo onako kako njima to odgovara i odbacuju međunarodno pravo kada ga drugačije vide.

Također, stalno pozivaju druge da poštuju Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora dok istovremeno i danas odbijaju ratificirati istu Konvenciju“, dodao je on.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova također je pozvalo SAD da se zaustave s reklamiranjem nelegalnih arbitraža i sa miješanjem u pitanje oko Južnog kineskog mora, kao i da prestanu podrivaju kinesku suverenost i sigurnosne interese, kao i da prestanu sa izazivanjem regionalnih tenzija.

U utorak, State department je priopćio da “snažno podupire” rješenje o sporu oko Južnog kineskog mora, naglašavajući da je “sud jednoglasno utvrdio da su Filipini postupali u okviru svojih prava iz Konvencije, kao i o pokretanju ove arbitraže.”

“Odluka Međunarodnog suda je pravomoćna i za Kinu i za Filipine,” rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby u priopćenju objavljenom u utorak, dodajući da SAD očekuju da će “obje strane poštovati svoje obveze.”

U priopćenju se također poziva da se strane suzdrže od “provokativnih izjava ili akcija.”

Kina je u priopćenju opet kritizirala odluku Arbitražnog suda, nazivajući je “političkom farsom pod plaštom zakona.”

“Presuda je ništavna i ne obvezuje”, dodaje se u priopćenju kineskog ministarstva, dodajući da se “ozbiljno odstupilo od uobičajene prakse međunarodne arbitraže.”

Kina je također naglasila da će nastaviti štititi svoj suverenitet, pomorsko pravo i interese.

U utorak, Haški tribunal je odbacio tvrdnje Kine da polaže povijesno pravo u Južnom kineskom moru u odnosu na Filipine, zaključivši da je Kina prekršila Filipinima “suvereno pravo”.

Kina ne priznaje odluku i neće prihvatiti nikakve mjere poduzete na temelju odluke arbitraže. Peking je također naglasio da odluka Tribunala neće imati nikakvog utjecaja na njen suverenitet i interese u regiji.

Peking je također najavio postavljanje protu-zračne obrane u spornom području. Američka mornarica se žestoko protivi ovoj kineskoj inicijativi, te je rasporedila dodatne ratne brodove u regiji.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,