Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NIJE PUTIN JEDINI KOJI TO TVRDI: Parlament Velike Britanije potvrdio da saveznici Amerike financiraju ISIS

NIJE PUTIN JEDINI KOJI TO TVRDI: Parlament Velike Britanije potvrdio da saveznici Amerike financiraju ISIS

parlament-britanijaParlament Velike Britanije izdao je izvješće u utorak u kojem se zaključuje da postoji dovoljno dokaza o raznim američkim saveznicima koji financiraju i podržavaju terorističku organizaciju ISIS

U izvješću, objavljenom od strane Ministarstva obrane, pokazuje se da je ISIS dobio sredstva iz arapskih Zaljevskih država: “Postoji povijesni dokaz o financiranju i donacijama Daesh-u [ISIS] iz Perzijskih Zaljevskih država”.

Nadalje, podrazumijeva se da su obiteljske donacije također bile usmjerene prema ISIS-u, preko nereguliranih Alternativnih vrijednosnih prijenosnih sustava (AVTS).”

Theantimedia.org izvještava:

AVTS uključuju načine prijenosa novca na globalnoj razini koje uključuju malo informacija o pojedincima koji su uključeni u transakciju – primjeri uključuju open source online valutu Bitcoin.

Ministarstvo obrane navodi kao dokaz incident u rujnu 2014. godine kada obavljena službena transakcija bila sankcionirana od strane “US Treasury Departmenta”, a koja je primila donaciju od 2 milijuna dolara od zemalja “koje proizlaze iz Zaljeva”.

Odbor navodi u ocjeni financiranja ISIS-a da bi Velika Britanija trebala biti u stanju “pitati teška pitanja o bliskim prijateljima” Amerike, kada se raspravlja o tome kako su donacije dosegle militantnu skupinu koja je bazirana u Siriji i Iraku.

U izvješću se zaključuje da je ISIS stavljen pod veliki financijski pritisak nakon produljene međunarodne kampanje koja je prisilila grupu da se okrene “gengsterizmu i reketu” za novac.

U izvješću se tvrdi da su pad cijene nafte i zračni napadi na ISIS u Siriji i Iraku smanjili sposobnost grupe za rad, međutim, najkontroverzniji dio je nesumnjivo dio o donacijama.

Ministarstvo obrane je kazao kako su Turska, Saudijska Arabija, Kuvajt i Katar odigrali “važnu ulogu” u anti-ISIS koaliciji, ali dužnosnici iz ministarstva vanjskih poslova su rekli da “neke vlade u regiji možda nisu spriječile pristizanje donacija ISIS-u.”

Po pitanju arapske kraljevske obitelji koja je na neki način uključena – izravno ili neizravno – u financiranju ISIS, rečemo je u odboru: “Teško je s nekim od ovih zemalja da znamo točno čija vlada financira teroriste, i kada se radi o kraljevskim obiteljima, bogatim prinčevima i sličnim stvarima”.

Turska, Zaljevske zemlja zanijekale su financiranje ISIS-a

Zaljevske države i Turska su u više navrata demantirale tvrdnje da financiraju ISIS i branili svoje postupke ukazujući na njihovu ulogu u međunarodnoj koaliciji koja nastoji pobijediti ovu terorističku grupu.

U izvješće se navodi činjenica da je Saudijska Arabija onemogućila svojim građanima da financiraju ISIS u ožujku 2015.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,