Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » ┼áOK ZA AMERIKU, LONDON ─ćE BITI FINANCIJSKI CENTAR KINESKOG ‘JUANA’: Britanija se okre─çe svom ‘Commonwealthu’ formiraju─çi savez s Rusijom i Kinom

┼áOK ZA AMERIKU, LONDON ─ćE BITI FINANCIJSKI CENTAR KINESKOG ‘JUANA’: Britanija se okre─çe svom ‘Commonwealthu’ formiraju─çi savez s Rusijom i Kinom

kraljica-jinpingZapadni tisak danima ponavlja da su se Britanci, koji napu┼ítaju EU, izolirali od ostatka svijeta, i da ─çe se morati suo─Źiti sa stra┼ínim ekonomskim posljedicama

Ali, Brexit ne─çe izolirati Veliku Britaniju, ve─ç ─çe joj omogu─çiti da se okrene svom Komonveltu koji fakti─Źki obuhva─ça prostor nekada┼ínjeg Britanskog carstva, i stvori veze s Kinom i Rusijom, pi┼íe francuski analiti─Źar Thierry Meyssan.

Commonwealth je zajednica daleko ve─ça od EU, koja se prote┼że na svih ┼íest kontinenata. Pad funte bi u Komonveltu mogao biti prednost, a poznat po svom pragmatizmu, Londonski City bi brzo mogao postati me─Ĺunarodni centar za juan i smjestiti kinesku valutu u samo srce Unije.

SAD i Velika Britanija su bili planirali na summitu NATO u Var┼íavi 8. i 9. srpnja primorati ─Źlanove EU na pove─çanje njihovog vojnog prora─Źuna, do 2% BDP-a.

Pored toga, postoje planovi za primjenu sile na ruskoj granici, uklju─Źuju─çi stvaranje zajedni─Źke logisti─Źke jedinice NATO u EU, ┼íto bi omogu─çilo kolektivno kori┼ítenje helikoptera, brodova, dronova i satelita.

Velika Britanija je do sada u EU pru┼żala najve─çi doprinos po pitanjima obrane, daju─çi za to blizu 15% prora─Źuna.

Osim toga, ona je bila zadu┼żena za operacije za┼ítite pomorskih transporta na rogu Afrike, a njezini brodovi su prisutni na Mediteranu.

Tako─Ĺer je planirano da Velika Britanija osigura trupe za stvaranje borbene skupine EU. Ali, poslije Brexita, svi ovi aran┼żmani su pod znakom pitanja.

Za Washington je sada pitanje da li ─çe London prihvatiti pove─çati svoje sudjelovanje u NATO. Iako je Michael Falon, aktualni britanski ministar obrane, obe─çao da ne─çe oslabiti zajedni─Źke napore NATO i EU, nitko ne mo┼że re─çi za┼íto bi se sada London slo┼żio da po┼íalje vojne snage pod stranu naredbu.

Kao rezultat toga, Washington sumnja u volju Londonu da nastavi vojni savez sa SAD koji je stvoren još 1941.

Naravno, ne treba isklju─Źiti mogu─çnost da Brexit mo┼że biti britanski trik, koji im omogu─çuje da u svoju korist ponovo pregovaraju o njihovom ┬źposebnom odnosu┬╗ s Amerikancima.

Me─Ĺutim, mnogo je vjerojatnije da se London nada da ─çe pro┼íirit i svoje odnose s Pekingom i Moskvom, a da se ne odrekne ne prednosti svog sporazuma s Washingtonom.

Savez anglo-saksonskih tajnih slu┼żbi

Tijekom Drugog svjetskog rata, pa ─Źak i prije nego ┼íto su SAD u┼íle rat, Washington je zaklju─Źio sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom, ┼íto je jasno navedeno u Atlantskoj povelji.

Tu se ka┼że da se dvije zemlje udru┼żuju da kako bi se jam─Źila sloboda plovidbe morima i ja─Źala slobodna trgovine. Ovaj savez je ostvaren putem sporazuma ┬źPet o─Źiju┬╗, koji trenutno slu┼żi kao osnova za suradnju izme─Ĺu 17 obavje┼ítajnih agencija iz 5 razli─Źitih zemalja (SAD i Velika Britanija, i tri ─Źlana Commonwealtha – Australija, Kanada i Novi Zeland).

Dokumenti koje je otkrio Edward Snowden potvr─Ĺuju da je mre┼ża za prislu┼íkivanje “Eshalon”, u svom sada┼ínjem obliku predstavlja “nadnacionalnu obavje┼ítajnu agencija koja je neovisna od zakona vlastitih dr┼żava ─Źlanica”.

“Pet o─Źiju” su tako bile u mogu─çnosti ┼ípijunirati osobe poput glavnog tajnika OUN i njema─Źkog kancelara, i da istovremeno, vr┼íiti masovni nadzor na svojim gra─Ĺanima.


Na identi─Źan na─Źin, 1948. godine, SAD i Velika Britanija su osnovale drugu nadnacionalnu agenciju, Kancelariju posebnih projekata, koja je upravljala projektom koji je danas poznat pod imenom Gladio.

Kona─Źno, 1982. godine, SAD, Velika Britanija i Australija su stvorile tre─çu nadnacionalnu agenciju, pseudo-NVO, “Nacionalnu zakladu za demokraciju”.

Iako postoji impresivna koli─Źina literature o ova tri programa, ne znamo apsolutno ni┼íta o nadnacionalnoj agenciji koja ih kontrolira.

Unato─Ź nekoliko neslaganja tijekom britanskog napada na Egipat sredinom 50-tih (Sueski kanal) ili protiv Argentine (Falklandski rat), ili ameri─Źkog napada na Grenadu 1882. godine, dvije sile su uvijek jedna drugoj pru┼żali sna┼żnu potporu.

Engleska kruna je financirala po─Źetak izborne kampanje Baracka Obame 2008. godine, velikodu┼ínim doprinosima preko ira─Źko-britansko trgovca oru┼żjem Nadhmija Auchija.

Tijekom Obaminog prvog mandata, veliki broj njegovih izravnih suradnika su bili ─Źlanovi ameri─Źkog ogranka tajnog dru┼ítva “Pilgrim society”.

Ali, predsjednik Obama se postupno odaljio od te grupe, ┼íalju─çi poruku britanskoj Kruni da mu ta usluga nije uzvra─çena na pravi na─Źin.

Stvari su se pogor┼íale kada je ameri─Źki ─Źasopis Atlantic objavio o┼ítar tekst protiv Davida Camerona, a Obamina posjeta kraljici Elizabeti za njen ro─Ĺendan nije mogla izgladiti nesporazume.

┼áto Britanci ┼żele?

Odvajanjem od Europske unije, i udaljavanjem od SAD, Velika Britanija se ni na koji na─Źin nije izolirala, ve─ç bi se ponovno mogla vratiti svom glavnom adutu – Komonveltu.

Potpuno se previ─Ĺa da je 1936. Winston Churchill pokrenuo ideju uklju─Źivanja sada┼ínjih ─Źlanica Europske unije u Commonwealth.

Njegov prijedlog je zaustavljen porastom opasnosti od Drugog svjetskog rata. Poslije savezni─Źke pobjede taj isti Churchill je iznio ideju ‘Sjedinjenim Dr┼żavama Europe’ i sazvao konferenciju Europskog pokreta u Haagu.

Sa londonske to─Źke gledi┼íta, Sjedinjene Dr┼żave su te koje su prekr┼íile “poseban odnos” tako ┼íto su ga oholo zamijenile idejom unipolarnog svijeta, i ┼íto su same krenule u provedbu svojih interesa – i to, u vrijeme kada vi┼íe nisu ni najve─ça svjetska ekonomska sila, ni najja─Źa konvencionalna vojna sila.

Zbog toga, od ovog trenutka u interesu Britanije je da prestane sa postavljanjem “svih svojih jaja u jednu ko┼íaru”.

Britanija treba sa─Źuvati zajedni─Źke institucije koje dijeli s Washingtonom, da se oslanja na Commonwealth dok plete nove veze s Pekingom i Moskvom, bilo izravno ili preko suradnje sa ┼áangajskom organizacijom za suradnju (┼áOS).

Na dan Brexita, ┼áOS je u ─Źlanstvo prihvatio dva ─Źlana Commonwealtha – Indiju i Pakistan, a ranije to nikada nije u─Źinio.

Dok ne znamo ni┼íta o kontaktima koje Velika Britanija mo┼że imati s Rusijom, mo┼żemo primijetiti njezino pribli┼żavanje Kini.

Londonska burza je objavila sporazum sa Sustavom vanjskotrgovinske razmjene Kine, i u lipnju postala najva┼żnija burza na svijetu za procjenu kineskih obveznica.

Svi elementi su postavljeni da se Londonski City pretvori u kineskog Trojanskog konja u Europi, a na štetu nadmoći SAD.
 
(Voltaire.net – priredio M. ─Éor─Ĺevi─ç, Kurir.rs)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , ,