Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » ŠOK ZA AMERIKU, LONDON ĆE BITI FINANCIJSKI CENTAR KINESKOG ‘JUANA’: Britanija se okreće svom ‘Commonwealthu’ formirajući savez s Rusijom i Kinom

ŠOK ZA AMERIKU, LONDON ĆE BITI FINANCIJSKI CENTAR KINESKOG ‘JUANA’: Britanija se okreće svom ‘Commonwealthu’ formirajući savez s Rusijom i Kinom

kraljica-jinpingZapadni tisak danima ponavlja da su se Britanci, koji napuštaju EU, izolirali od ostatka svijeta, i da će se morati suočiti sa strašnim ekonomskim posljedicama

Ali, Brexit neće izolirati Veliku Britaniju, već će joj omogućiti da se okrene svom Komonveltu koji faktički obuhvaća prostor nekadašnjeg Britanskog carstva, i stvori veze s Kinom i Rusijom, piše francuski analitičar Thierry Meyssan.

Commonwealth je zajednica daleko veća od EU, koja se proteže na svih šest kontinenata. Pad funte bi u Komonveltu mogao biti prednost, a poznat po svom pragmatizmu, Londonski City bi brzo mogao postati međunarodni centar za juan i smjestiti kinesku valutu u samo srce Unije.

SAD i Velika Britanija su bili planirali na summitu NATO u Varšavi 8. i 9. srpnja primorati članove EU na povećanje njihovog vojnog proračuna, do 2% BDP-a.

Pored toga, postoje planovi za primjenu sile na ruskoj granici, uključujući stvaranje zajedničke logističke jedinice NATO u EU, što bi omogućilo kolektivno korištenje helikoptera, brodova, dronova i satelita.

Velika Britanija je do sada u EU pružala najveći doprinos po pitanjima obrane, dajući za to blizu 15% proračuna.

Osim toga, ona je bila zadužena za operacije zaštite pomorskih transporta na rogu Afrike, a njezini brodovi su prisutni na Mediteranu.

Također je planirano da Velika Britanija osigura trupe za stvaranje borbene skupine EU. Ali, poslije Brexita, svi ovi aranžmani su pod znakom pitanja.

Za Washington je sada pitanje da li će London prihvatiti povećati svoje sudjelovanje u NATO. Iako je Michael Falon, aktualni britanski ministar obrane, obećao da neće oslabiti zajedničke napore NATO i EU, nitko ne može reći zašto bi se sada London složio da pošalje vojne snage pod stranu naredbu.

Kao rezultat toga, Washington sumnja u volju Londonu da nastavi vojni savez sa SAD koji je stvoren još 1941.

Naravno, ne treba isključiti mogućnost da Brexit može biti britanski trik, koji im omogućuje da u svoju korist ponovo pregovaraju o njihovom «posebnom odnosu» s Amerikancima.

Međutim, mnogo je vjerojatnije da se London nada da će proširit i svoje odnose s Pekingom i Moskvom, a da se ne odrekne ne prednosti svog sporazuma s Washingtonom.

Savez anglo-saksonskih tajnih službi

Tijekom Drugog svjetskog rata, pa čak i prije nego što su SAD ušle rat, Washington je zaključio sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom, što je jasno navedeno u Atlantskoj povelji.

Tu se kaže da se dvije zemlje udružuju da kako bi se jamčila sloboda plovidbe morima i jačala slobodna trgovine. Ovaj savez je ostvaren putem sporazuma «Pet očiju», koji trenutno služi kao osnova za suradnju između 17 obavještajnih agencija iz 5 različitih zemalja (SAD i Velika Britanija, i tri člana Commonwealtha – Australija, Kanada i Novi Zeland).

Dokumenti koje je otkrio Edward Snowden potvrđuju da je mreža za prisluškivanje “Eshalon”, u svom sadašnjem obliku predstavlja “nadnacionalnu obavještajnu agencija koja je neovisna od zakona vlastitih država članica”.

“Pet očiju” su tako bile u mogućnosti špijunirati osobe poput glavnog tajnika OUN i njemačkog kancelara, i da istovremeno, vršiti masovni nadzor na svojim građanima.

Na identičan način, 1948. godine, SAD i Velika Britanija su osnovale drugu nadnacionalnu agenciju, Kancelariju posebnih projekata, koja je upravljala projektom koji je danas poznat pod imenom Gladio.

Konačno, 1982. godine, SAD, Velika Britanija i Australija su stvorile treću nadnacionalnu agenciju, pseudo-NVO, “Nacionalnu zakladu za demokraciju”.

Iako postoji impresivna količina literature o ova tri programa, ne znamo apsolutno ništa o nadnacionalnoj agenciji koja ih kontrolira.

Unatoč nekoliko neslaganja tijekom britanskog napada na Egipat sredinom 50-tih (Sueski kanal) ili protiv Argentine (Falklandski rat), ili američkog napada na Grenadu 1882. godine, dvije sile su uvijek jedna drugoj pružali snažnu potporu.

Engleska kruna je financirala početak izborne kampanje Baracka Obame 2008. godine, velikodušnim doprinosima preko iračko-britansko trgovca oružjem Nadhmija Auchija.

Tijekom Obaminog prvog mandata, veliki broj njegovih izravnih suradnika su bili članovi američkog ogranka tajnog društva “Pilgrim society”.

Ali, predsjednik Obama se postupno odaljio od te grupe, šaljući poruku britanskoj Kruni da mu ta usluga nije uzvraćena na pravi način.

Stvari su se pogoršale kada je američki časopis Atlantic objavio oštar tekst protiv Davida Camerona, a Obamina posjeta kraljici Elizabeti za njen rođendan nije mogla izgladiti nesporazume.

Što Britanci žele?

Odvajanjem od Europske unije, i udaljavanjem od SAD, Velika Britanija se ni na koji način nije izolirala, već bi se ponovno mogla vratiti svom glavnom adutu – Komonveltu.

Potpuno se previđa da je 1936. Winston Churchill pokrenuo ideju uključivanja sadašnjih članica Europske unije u Commonwealth.

Njegov prijedlog je zaustavljen porastom opasnosti od Drugog svjetskog rata. Poslije savezničke pobjede taj isti Churchill je iznio ideju ‘Sjedinjenim Državama Europe’ i sazvao konferenciju Europskog pokreta u Haagu.

Sa londonske točke gledišta, Sjedinjene Države su te koje su prekršile “poseban odnos” tako što su ga oholo zamijenile idejom unipolarnog svijeta, i što su same krenule u provedbu svojih interesa – i to, u vrijeme kada više nisu ni najveća svjetska ekonomska sila, ni najjača konvencionalna vojna sila.

Zbog toga, od ovog trenutka u interesu Britanije je da prestane sa postavljanjem “svih svojih jaja u jednu košaru”.

Britanija treba sačuvati zajedničke institucije koje dijeli s Washingtonom, da se oslanja na Commonwealth dok plete nove veze s Pekingom i Moskvom, bilo izravno ili preko suradnje sa Šangajskom organizacijom za suradnju (ŠOS).

Na dan Brexita, ŠOS je u članstvo prihvatio dva člana Commonwealtha – Indiju i Pakistan, a ranije to nikada nije učinio.

Dok ne znamo ništa o kontaktima koje Velika Britanija može imati s Rusijom, možemo primijetiti njezino približavanje Kini.

Londonska burza je objavila sporazum sa Sustavom vanjskotrgovinske razmjene Kine, i u lipnju postala najvažnija burza na svijetu za procjenu kineskih obveznica.

Svi elementi su postavljeni da se Londonski City pretvori u kineskog Trojanskog konja u Europi, a na štetu nadmoći SAD.
 
(Voltaire.net – priredio M. Đorđević, Kurir.rs)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , ,