Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » OPREZ: Vaše najomiljenije ‘Kinder’ čokolade su možda kancerogene

OPREZ: Vaše najomiljenije ‘Kinder’ čokolade su možda kancerogene

kinder-cokolada-kancerogenaČokoladice Kinder, Lindt Fioretto Nougat Minis i Sun Rice Classic Schokohappen sadrže štetnu tvar koja bi mogla biti kancerogena

Objavio je to njemački regulator Foodwatch nakon testiranja tih popularnih slatkiša.

Čokolade su kontaminirane tzv. aromatskim mineralnim uljima (MOAH), ali proizvođači ih zasad odbijaju povuči s tržišta i poručuju da je sve legalno, javlja RT.

Foodwatch je testirao i više od 20 vrsta čipseva od krumpira i raznih drugih čokoladica u kojima je našao i zasićena mineralna ulja (MOSH) koja se mogu nataložiti u tijelu i na duge staze uzrokovati oštećenje organa.

Djeca su pod najvećim rizikom.

“Ne postoje dopuštene razine mineralnih ulja u hrani. Ne možete ih vidjeti, ne možete ih osjetiti, ali oni su tamo. Preporučamo da te proizvode ne kupujete jer jednostavno nisu prihvatljivi za konzumaciju” – rekao je John Hegg iz Foodwatcha.

Dodao je i kako Kinder Riegel čokoladice imaju najopasnije MOSH i MOAH vrijednosti. Kemikalije u hranu ulaze najčešće preko recikliranih pakiranja na kojima je boja koja može sadržavati ulja.

Foodwatch poziva na ograničavanje mineralnih ulja MOSH u hrani i nultu toleranciju na ulja MOAH.

“Kinder” čokoladica, jedna od najprodavanijih, ima najveću razinu tih mineralnih ulja. Ta kemikalija se prenosi u hranu preko reciklirane ambalaže koja je prethodno bila odštampana tintom koje u sebi ima ulja.
 

 
(24sata.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,