Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘GLAVNI MOZAK’ BOMBAŠKOG NAPADA NA AERODROM U ISTAMBULU JE BIO ‘IZBJEGLICA’ ZAŠTIĆEN OD STRANE EU

‘GLAVNI MOZAK’ BOMBAŠKOG NAPADA NA AERODROM U ISTAMBULU JE BIO ‘IZBJEGLICA’ ZAŠTIĆEN OD STRANE EU

ahmed-terroristRusija je pokušala izručiti ISIS-ovog teroristu u dva navrata, no Amnesty International je to spriječavao

Osumnjičeni “glavni mozak” koji stoji iza ISIS-ovog napada na zračnu luku u Istanbulu u kojem su poginule 44 osobe je bio “izbjeglica” koji je zaštićen od strane Europskog suda za ljudska prava nakon što ga je Rusija pokušala izručiti.

Čečenski državljanin Ahmed Chataev je na ruskom popisu terorista i praćen je od 2003. godine, ali nije dobio azil u Austriji nakon što je tvrdio da je bio teško mučen i gonjen od ruskih vlasti.

Chataev je kasnije uhićen u Švedskoj nakon što su kod njega pronađena jurišna puška kalašnjikov, eksploziv i streljivo u autu, no on je samo proveo tek nešto više od godinu dana u zatvoru.

“U 2010., Chataev je uhićen u Ukrajini i na njegovom mobilnim telefonom su pronađene datoteke koje su sadržavale upute za tehnike rušenja i fotografije poginulih u eksploziji”, prenosi RT.

“Rusija je zatražila njegovo izručenje zbog optužbi vezanih za terorizam, ali je Europski sud za ljudska prava naložio Ukrajini da ga ne izruči u Rusiju, te je Amnesty International pozvao ukrajinske vlasti da zaustavi izručenje Chataeva “koji bi se mogao suočiti sa nepravednim suđenjem i biti u opasnosti od mučenja i drugih zlostavljanja.”

Rusija je ponovno pokušala provesti izručenje Chataeva godinu dana kasnije dok je prelazio granicu između Turske i Bugarske, ali grupa za ljudska prava je ukazala na njegov status izbjeglice u Austriji i blokirala Moskvu da preuzme tog teroristu.

Nakon što je izbjegao ova izručenja, Chataev je napustio Gruziju i otišao prema Siriji u veljači 2015. gdje se pridružio drugim ISIS džihadistima i nakon toga preuzeo vodeću ulogu u islamskoj državnoj hijerarhiji.

To nipošto nije prvi put da su ISIS teroristi iskorištavaju priliv europskih izbjeglica da bi organizirali krvave napade.

Ranije ovog mjeseca je otkriveno da su četiri Sirijske izbjeglice, od kojih su dvojica došla u Europu preko Balkana prošle godine usred priljeva migranata, organizirali masakr na ulicama Düsseldorfa u Njemačkoj sličan onome u Parizu. No on je bio spriječen.

Manifest Islamske države je objavljen u prosincu prošle godine te se hvalio kako je teroristička organizacija iskorištavala program izbjeglica za slanje džihadskih spavača u Europu od 2012. godine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,