Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘GLAVNI MOZAK’ BOMBA┼áKOG NAPADA NA AERODROM U ISTAMBULU JE BIO ‘IZBJEGLICA’ ZA┼áTI─ćEN OD STRANE EU

‘GLAVNI MOZAK’ BOMBA┼áKOG NAPADA NA AERODROM U ISTAMBULU JE BIO ‘IZBJEGLICA’ ZA┼áTI─ćEN OD STRANE EU

ahmed-terroristRusija je poku┼íala izru─Źiti ISIS-ovog teroristu u dva navrata, no Amnesty International je to sprije─Źavao

Osumnji─Źeni “glavni mozak” koji stoji iza ISIS-ovog napada na zra─Źnu luku u Istanbulu u kojem su poginule 44 osobe je bio “izbjeglica” koji je za┼íti─çen od strane Europskog suda za ljudska prava nakon ┼íto ga je Rusija poku┼íala izru─Źiti.

─îe─Źenski dr┼żavljanin Ahmed Chataev je na ruskom popisu terorista i pra─çen je od 2003. godine, ali nije dobio azil u Austriji nakon ┼íto je tvrdio da je bio te┼íko mu─Źen i gonjen od ruskih vlasti.

Chataev je kasnije uhi─çen u ┼ávedskoj nakon ┼íto su kod njega prona─Ĺena juri┼ína pu┼íka kala┼ínjikov, eksploziv i streljivo u autu, no on je samo proveo tek ne┼íto vi┼íe od godinu dana u zatvoru.

“U 2010., Chataev je uhi─çen u Ukrajini i na njegovom mobilnim telefonom su prona─Ĺene datoteke koje su sadr┼żavale upute za tehnike ru┼íenja i fotografije poginulih u eksploziji”, prenosi RT.

“Rusija je zatra┼żila njegovo izru─Źenje zbog optu┼żbi vezanih za terorizam, ali je Europski sud za ljudska prava nalo┼żio Ukrajini da ga ne izru─Źi u Rusiju, te je Amnesty International pozvao ukrajinske vlasti da zaustavi izru─Źenje Chataeva “koji bi se mogao suo─Źiti sa nepravednim su─Ĺenjem i biti u opasnosti od mu─Źenja i drugih zlostavljanja.”


Rusija je ponovno poku┼íala provesti izru─Źenje Chataeva godinu dana kasnije dok je prelazio granicu izme─Ĺu Turske i Bugarske, ali grupa za ljudska prava je ukazala na njegov status izbjeglice u Austriji i blokirala Moskvu da preuzme tog teroristu.

Nakon ┼íto je izbjegao ova izru─Źenja, Chataev je napustio Gruziju i oti┼íao prema Siriji u velja─Źi 2015. gdje se pridru┼żio drugim ISIS d┼żihadistima i nakon toga preuzeo vode─çu ulogu u islamskoj dr┼żavnoj hijerarhiji.

To nipošto nije prvi put da su ISIS teroristi iskorištavaju priliv europskih izbjeglica da bi organizirali krvave napade.

Ranije ovog mjeseca je otkriveno da su ─Źetiri Sirijske izbjeglice, od kojih su dvojica do┼íla u Europu preko Balkana pro┼íle godine usred priljeva migranata, organizirali masakr na ulicama D├╝sseldorfa u Njema─Źkoj sli─Źan onome u Parizu. No on je bio sprije─Źen.

Manifest Islamske dr┼żave je objavljen u prosincu pro┼íle godine te se hvalio kako je teroristi─Źka organizacija iskori┼ítavala program izbjeglica za slanje d┼żihadskih spava─Źa u Europu od 2012. godine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,