Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » VEĆ VAM 60 GODINA PERU MOZAK: Utjecaj CIA-e na Hollywood će biti razotkriven od strane američkog Kongresa

VEĆ VAM 60 GODINA PERU MOZAK: Utjecaj CIA-e na Hollywood će biti razotkriven od strane američkog Kongresa

CIA-hollwood-osamaAmerički Kongres je odobrio zakon koji će prisiliti vladu da rasvijetliti utjecaj kojeg CIA ima nad Hollywoodom

Amandman Kongresa na godišnji proračun trošenja obavještajne agencije (CIA) će učiniti njezin odnos prema Hollywoodu puno transparentnijim.

Prema VICE Newsu, senatorica Dianne Feinstein i predsjedavajući odbora za obavještajne agencije Richard Burr, uključili su dodatak S.3017 koji će će zahtijevati ravnatelja Nacionalne obavještajne zajednice podnosi detaljna izvješća u kojima će se opisivati odnos između Središnje obavještajna agencije (CIA) i Hollywooda.

To također zahtijeva i 15 drugih agencija da objave prirodu svojih odnosa sa filmskom industrijom. Ova izvješća bi trebala biti predstavljena na godišnjoj razini kongresnog nadzornog odbora.

Između 2006. i 2011. godine, prijavljeno je da je CIA-in Ured za odnose s javnošću (OPA) imao ulogu u najmanje 22 projekata američke industrije zabave.

Neke od produkcija koje navode uključivali su filmove “Argo” i “Zero Dark Thirty”, televizijske serije kao što su “Top Chef” i “Covert Affairs”, i dokumentarace poput History Channelovog dokumentarca “Air America” i BBC-jev dokumentarac “Secret War on Terror”. Knjigu “The Devil’s Light”, također je sponzorirala CIA-a.

Neki od najkontroverznijih nalaza, odnosa između službenika CIA-e i Hollywooda je bio blockbuster, “Zero Dark Thirty”.

Prema redirigiranim i prethodno klasificiranim dokumentima u prosinca 2012. CIA je odobrila “pristup” tajnim razinama povjerljivih dokumenata “kreatorima filma Zero Dark Thirty”.

Prema VICE-u, “filmaši Kathryn Bigelow i Mark Boal su obasuli službenike CIA-e uključene u rad sa darovima zbog primljenog tajnog pristupa informacijama, što je uključivalo objavljivanje povjerljivih informacija prema Kathryn Bigelow i Boalu od strane direktora CIA-e – Leon Panetta.”

Dok su ove razotkrivajuće činjenice šokirale svijet u vrijeme njihovog objavljivanja, odnos između CIA-e i industrije zabave zapravo datira iz 1950-ih.

Prema intervjuu na javnom radiju Internationala, Tricia Jenkins, autorica knjige “CIA u Hollywoodu”, kaže da je CIA “razvio taktiku za borbu protiv komunističke ideologije.”

Agencija je već u 1950-tim mijenjala scenarije i dijaloge kako bi crni likovi bili više dostojanstveniji, a bijeli likovi tolerantniji”, s ciljem promicanja “atraktivne slike Amerike u svijetu biranjem strane u hladnom ratu.”

Godine 1996. PRI izvještaj iznosi da je CIA zaposlila Hollywoodsku vezu. Chase Brandon je bio rođak glumca Tommy Lee Jonesa, odnos koji je posudio agenciji veliki broj vrijednih holivudskih veza. Nakon što su doveli Brandona, Jenkins objašnjava, portret CIA-e se promijenio:

“Prije 1990-ih, u filmovima kao što su ‘Tri kondorova dana’ (Robert Redford), CIA je prikazana kao zlo, amoralani ubojica, ili ponekad kao lakrdijaš”

“Sada”, rekao je Jenkins “ona je znatno povoljnije prezentirana. Često se prikazuje kao moralna organizacija koja je vrlo učinkovita. Rijetko griješi, i to joj je potrebno više nego ikad.”

Ružniji Hollywoodski portreti također su proizvedeni bez CIA-inog pristanka, kao što je film “Syriana”, koji je razvijen uz pomoć bivših agenata.

Nakon amandmana Dianne Feinstein i senatora Richarda Burra, kroz prijedlog zakona autorizacije miješanja CIA-e u Hollywood, koji će se izglasati u Senatu, sada možemo znati više o odnosu Hollywooda i CIA-e.(izvor)

Evo nekoliko filmova na kojima je CIA “radila”:
 

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , ,