Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » USTANAK PO ČITAVOJ EUROPI: Građani traže Referendume po cijeloj Europi

USTANAK PO ČITAVOJ EUROPI: Građani traže Referendume po cijeloj Europi

ustanak-euNarod Francuske traži referendum o EU nakon rezultata prošlotjednog Brexita, kako se sve više i više građana širom Europe diže protiv Novog Svjetskog Poretka

Nakon britanskog izlaska iz Europske unije prošli tjedan, francuski lider Marine Le Pen je pozvala na 34 zasebna referenduma u EU koji će se održati širom kontinenta.

Lider francuske Nacionalne fronte rekla je političarima u svojoj zemlji da ih je “strah od ljudi” i obećala da će pozvati na slično glasovanje o članstvu u EU ukoliko bude izabrana za predsjednika sljedeće godine.

To sve dolazi nakon studije koja sugerira da bi Brexit moglo izazvati plimni val od 34 referenduma u cijeloj Europi o pitanjima članstva, održavanju eura i zaustaviljanju priljeva izbjeglica.

Studija Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR), upućuje da su stranke krajnje desnice tražile da iskoriste britansko glasovanje prošlog tjedna.

Govoreći za BBC, Le Pen je rekla da je glas za Brexit bio “najvažniji trenutak nakon pada Berlinskog zida.”

Gospođa Le Pen je pohvalila “hrabrost britanskih ljudi koji nisu dopustili da ih se zastrašuje prijetnjama, ucjenama i lažima europskih elita”.

“Već četiri godine zahtjevam da je referendum održi u Francuskoj, da pitamo francuske ljude što misle o EU – i ako žele otići. Britanci su dobili prvi hitac, da tako kažemo. “

Dodala je: “Čestitam čelnicima “napuštanja”, jer su uspjeli da ih se čuje.

“Europski čelnici su nam govorili da je nemoguće napustiti EU. Pa Brexit nam je pokazao kako je moguće da učiniti.”

“Ako pobijedim na predsjedničkim izborima, bit će referendum. Pitanje koje bi trebalo postaviti u svakoj zemlji EU.”

“Većina političara u Francuskoj se protive referendumu. Oni se boje naroda.”

U međuvremenu, u izvješću ECFR se navodi strah od ulaska Turske u Europsku uniju i porast islamofobije kao jačim razlozima porasta potpore anti-imigranatskih stranaka i stranaka protiv EU – diljem kontinenta.

Mark Leonard iz ECFR-a, navodi u Daily Expressu: “Mnogi od tih pobunjenih stranaka imaju pogled na vanjsku politiku koja je bliže predsjedniku Putinu nego predsjedniku Obami.”

Le Pen je već pozvala na “Frexit”: ‘Kao što sam tražila godinama, sada moramo imati isti referendum u Francuskoj i (drugim) zemljama EU.”

Krajnje desnica Nizozemske sa Geert Wildersom je pozvala na “Nexit” glasovanje u Nizozemskoj.

Stranka “Živi zid” u Hrvatskoj je pozvala na “Croxit“.

Mađarski premijer Viktor Orban je okrivio migracijsku politiku EU-a za britanski raskid sa EU.

On je rekao: “Ako EU ne može riješiti migracijsku situaciju, onda se mora suočiti sa izazovima u slučaju Velike Britanije, kojih će biti sve više.”

Gospodin Orban je već najavio planove za referendum o imigrantima kasnije ove godine u Mađarskoj.

Pitanje će biti: “Želiš li da EU, čak i bez odobrenja mađarskog parlamenta, može provesti obvezno preseljenje ne-mađarskih građana u Mađarsku?”

Mađarska je jedna od nekoliko zemalja EU koje su odbile prihvatiti nametanje izbjegličkih kvota.

Austrija, Njemačka, Švedska i Danska svi su pooštrile granične kontrole kao odgovor na dolazak više od milijun migranata od prošle godine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,