Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PAPA PONOVO ┼áOKIRAO: Homoseksualci ne smiju biti diskriminirani, ve─ç po┼ítovani

PAPA PONOVO ŠOKIRAO: Homoseksualci ne smiju biti diskriminirani, već poštovani

papa-franjo-homiciTko smo mi da sudimo, ponovio je papa Franjo ocijeniv┼íi da bi kr┼í─çani trebali zamoliti oprost homoseksualce, ali i ┼żene i mnoge druge, prenijeli su novinari kojima je rekao da su krivo protuma─Źili njegovu izjavu o ┼żenama ─Ĺakonicama, a opravdao je i svoju uporabu rije─Źi genocid nad armenskim narodom u doba Osmanskog Carstva

Papa je u zrakoplovu kojim se vra─çao iz Armenije podsjetio da katoli─Źki nauk u─Źi da homoseksualci “ne smiju biti diskriminirani, ve─ç po┼ítovani”.

“Osoba koja ┼żivi u takvim uvjetima, ima dobru volju, tra┼żi Boga, pa tko smo mi da je sudimo”, zapitao je opetuju─çi izjavu izre─Źenu na prvoj konferenciji za novinare odr┼żanoj u zrakoplovu ljeti 2013., kada se vra─çao iz Rio de Janeira u Rim.

“Kr┼í─çani bi stalno trebali tra┼żiti oprost”

Kr┼í─çani bi se trebali ispri─Źati i zamoliti oprost ne samo od homoseksualaca, ve─ç “i siroma┼ínih, iskori┼ítavanih ┼żene, djece prisiljene na rad”, na ┼íto su ┼żmirili, ali bi trebali tra┼żiti oprost i “zato ┼íto su blagoslivljali toliko mnogo oru┼żja”, rekao je.

“Kr┼í─çani bi trebali neprestance tra┼żiti oprost”, preporu─Źio je Papa.

Istaknuo je da je i sam ┼żivio u Buenos Airesu uronjen “u usku katoli─Źku kulturu”, no neke homoseksualne osobe ponekad “preagresivno manifestiraju”, ┼íto “razli─Źiti mentaliteti” krivo protuma─Źe.

Novinarima je Papa zamjerio ┼íto su iskrivili njegovu misao u svibnju kada je pristao na formiranje povjerenstva koje ─çe prou─Źiti ulogu ┼żena ─Ĺakonica u prvim stolje─çima kr┼í─çanstva.

Ljut na novinare

“Bio sam pomalo ljut na novinare”, jer objaviti da “Crkva otvara put ─Ĺakonicama”, kao ┼íto sam pro─Źitao u novinama “nije bila istina”, rekao je Franjo.

Ustvrdio je da ─çe uspostaviti povjerenstvo koje ─çe prou─Źiti ulogu ─Ĺakonica koje su pomagale sve─çenicima na po─Źetku kr┼í─çanstva. Njihova je uloga bila zamijeniti sve─çenike u du┼żnostima koje oni nisu mogli obavljati: primjerice utvrditi tragove udaraca na ┼żeni koja se ┼żalila da je mu┼ż tu─Źe.

Zare─Ĺenje ┼żena ─Ĺakonica bila bi revolucija za Katoli─Źku crkvu u kojoj samo mu┼íkarci mogu davati svete sakramente.

Katoli─Źki ─Ĺakoni mogu obavljati obrede kr┼ítenja, vjen─Źanja i pogreba, ali ne mogu sami slaviti misu niti ispovijedati vjernike.

Papa je u zrakoplovu opravdao uporabu pojma “genocid” tijekom posjeta armenskom glavnom gradu Erevanu u petak kada je opisao masovne pokolje. Rekao je da bi┬á bilo “─Źudno” da nije ponovio tu rije─Ź koju je ve─ç ranije izrekao u Rimu i tada uvrijedio Tursku.

“Tu sam rije─Ź uporabi ne da bih uvrijedio, ve─ç objektivno”, ustvrdio je Papa.

Zamjenik turskog premijera u subotu je ocijenio “neumjesnim” ┼íto je papa Franjo ozna─Źio kao genocid pokolj Armenaca┬á iz 1915. koji su po─Źinile osmanske snage te je ocijenio da to odra┼żava “kri┼żarski duh” papinstva.

“Uvijek sam govorio o tri genocida u pro┼ílom stolje─çu: o genocidu nad Armencima, te o genocidima koje su po─Źinili Hitler i Staljin”.

Velikim je silama zamjerio “da su skretale poglede” u vrijeme kada su se ti genocidi doga─Ĺali.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,