Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » DEMISTIFICIRANA ISTINA: Kanabinoidi, poput onih u marihuani, prirodno se pojavljuju u majčinom mlijeku

DEMISTIFICIRANA ISTINA: Kanabinoidi, poput onih u marihuani, prirodno se pojavljuju u majčinom mlijeku

dojenje-marihuanaUtkan u tkivo ljudskog tijela, zamršen sustav proteina poznati kao receptori kanabinoida koji su posebno dizajnirani za obradu kanabinoida kao što je tetrahidrokanabinol (THC), koji je jedan od glavnih aktivnih sastojaka marihuane

I ispostavilo se, na temelju nalaza nekoliko velikih znanstvenih studija, da ljudsko majčino mlijeko, naravno, sadrži mnoge iste kanabinoide koje se nalaze i u marihuani, koji su zapravo izuzetno važni za pravilan ljudski razvoj.

Stanične membrane u tijelu, naravno, opremljene su ovim kanabinoidnim receptorima koji, kada se aktiviraju uz pomoć kanabinoida i različitih ostalih hranjivih tvari, štite stanice od virusa, štetnih bakterija, raka i drugih malignih bolesti.

A ljudsko majčino mlijeko je bogat izvor endokanabioida, specifične vrste neuromodulatornih lipida koji u osnovi uče novorođenče kako jesti stimulirajući proces sisanja.

Da nema tih tih kanabinoida u majčinom mlijeku, novorođena djeca ne bi znala kako jesti, niti bi imali nužnu želju za hranom, što bi moglo dovesti do teške neishranjenosti pa čak i smrti.

Vjerovali ili ne, proces je sličan načinu odraslih osoba koje puše marihuanu i dobiju želju za hranom, dok novorođena djeca koja su prirodno dojena primaju doze kanabinoida koji aktiviraju glad i potiču rast i razvoj.

“Otkriveni endokanabinoidi u majčinom mlijeku i aktivacija CB1 (tipa receptora kanabinoida 1) receptora, čini se da je kritično za sisanje mlijeka … aktivirajući oralno-motornu muskulaturu”, kaže sažetak studije o sustavu receptora endokanabinoid iz 2004., koji je objavljen u European Journal of Pharmacology.

“Medicinske implikacija ovih novih otkrića su dalekosežne i predložiti obećavajuću budućnost za kanabinoide u pedijatrijskoj medicini.”

Studije o kanabinoidima u majčinom mlijeku pomaže daljnjoj demistifikaciji istine o marihuani

Postoje dva tipa receptora kanabinoida u tijelu – CB1 koji postoji u mozgu, i CB2 koji postoji u imunološkom sustavu i u ostatku tijela. Svaki od tih receptora reagira na kanabinoide, bilo da je to iz ljudskog majčinog mlijeka kod djece, ili od sočne marihuane, na primjer, u odraslih.

To u osnovi znači da je ljudsko tijelo izgrađeno za kanabinoide, jer ove hranjive tvari igraju ključnu ulogu u zaštiti stanica od bolesti, jačanju imunološkog sustava, štite mozak i živčani sustav, i olakšavaju bol i upale koje uzrokuju bolesti.

I zato što je znanost konačno otkrila kako taj nevjerojatni sustav kanabinoida funkcionira, stigma povezana s uporabom marihuane je, na sreću, u postupku koji se eliminira.

U drugoj studiji o endokanabioidima objavljenoj u časopisu Pharmacological Reviews iz 2006. godine, istraživači iz Laboratorija za fiziološke studije na Nacionalnom Insitutu za zlouporabu alkohola i alkoholizma otkrile su još više prednosti kanabinoida.

To uključuje njihovu sposobnost za promicanje pravilnog energetskog metabolizma i reguliranje apetita, liječenje metaboličkih poremećaja, liječenje multiple skleroze, te spriječavanje neurodegeneracije, među mnogim drugima.

Doslovno tisuće objavljenih studija sada pokazuju sigurnost i korisnost kanabinoida, a posebice marihuane iz koje u velikoj mjeri proizlazi.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,