Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Brexit je unaprijed isplaniran od strane elita iz Londona i Washingtona

Brexit je unaprijed isplaniran od strane elita iz Londona i Washingtona

brexit-zvjezdicaU op─çoj medijskoj histeriji nastaloj objavom rezultata britanskog referenduma o Brexitu, u velikoj ve─çini prevladava ┼íok, nevjerica, neizvjesnost, strah od politi─Źke, gospodarske, sigurnosne budu─çnosti i sl.

Brojni analiti─Źari u zemlji i svijetu gotovo unisono nabrajaju gre┼íke britanske i briselske politi─Źke elite, koje su, eto, dovele do ovakve reakcije gra─Ĺana Ujedinjenog Kraljevstva.

Ali u sveop─çoj medijsko-analiti─Źkoj dezorijentiranosti neo─Źekivano┼í─çu ishoda britanskog referenduma, ve─ç je sada jasno kako od britanske politi─Źke elite puno vi┼íe nari─Źu i suze liju one briselske i elite iz glavnih europskih prijestolnica. Jadikovke EU politi─Źara, pomije┼íane s pozivima svojim gra─Ĺanima na jedinstvo, nu┼żnost potrebe da EU ostane ─Źvrsta i odlu─Źna u o─Źuvanju dosegnutih vrjednota, i da je upravo EU najbolji i jedini politi─Źki okvir za narode Europe, podsje─çaju na izjave partijskih ÔÇ×funkcioneraÔÇť SFRJ nakon vijesti o smrti ÔÇ×vje─Źnog vo─ĹeÔÇť Josipa Broza Tita.

Tada se ÔÇ×bratske narode i narodnostiÔÇť, predosje─çaju─çi krah neodr┼żive i na nepravednim i neravnopravnim temeljima uspostavljene dr┼żavne tvorevine, parolama tipa ÔÇô ÔÇ×dru┼że Tito mi ti se kunemoÔÇť ÔÇô pozivalo na o─Źuvanje dosegnutih ÔÇ×vrednotaÔÇť pseudo-komunisti─Źkog dru┼ítva koje je u ime ideologije desetlje─çima zatiralo prava i slobode svojih gra─Ĺana ukoliko su izra┼żavali vlastito mi┼íljenje suprotno onom iz ÔÇ×mainstreamaÔÇť . Analogija s Bruxellesom nije slu─Źajna.

┼átovi┼íe, dana┼ínje tlapnje uva┼żenih analiti─Źara gotovo pa u cjelosti omalova┼żavaju ameri─Źku i britansku dru┼ítvenu elitu, zaboravljaju─çi, kako se politika tih dviju dr┼żava ne zasniva na rezultatima ovih ili onih izbora, ili ovog ili onog referenduma. Britanska i ameri─Źka politika rezultat su dugogodi┼ínjih pa i vi┼íedesetljetnih strate┼íkih promi┼íljanja, projekcija i, kona─Źno, operacionalizacija usvojenih planova, uz povremene nu┼żne modifikacije, ve─ç prema potrebi (jer se ipak ba┼í svi elementi ne mogu sa sigurno┼í─çu predvidjeti). Osim toga, ameri─Źka i britanska politika i njihov dru┼ítveni establi┼íment do te mjere su integrirani i interesno povezani, da govoriti o nekakvom njihovom razdjelu i zasebnim politi─Źkim ili gospodarskim putovima najbla┼że re─Źeno nije ozbiljno.

U politi─Źko-financijsko-tehnolo┼íkim uvjetima kojima danas raspola┼żu dr┼żavne elite dvaju najve─çih svjetskih saveznika (SAD-a i Velike Britanije), uz totalni nadzor medijskog i informacijskog prostora (zbog kojeg dana┼ínji gra─Ĺani Zapada ne ┼żive u realnom ve─ç informacijskom svijetu, u prividu potpunih sloboda, a u stvarnosti mutiranih vrijednosnih sustava kojima su nesvjesno ukalupljeni u interesne struje dru┼ítvenih elita kojima tako omogu─çuju beskona─Źnu vlast, boga─çenje i potpunu kontrolu sveukupnih procesa), te┼íko je povjerovati da one na raspolaganju nisu imale spremne instrumente kojima bi utjecale na rezultat britanskog referenduma u za sebe povoljan ishod.

Dakle, treba po┼ítivati inteligenciju Zapadnih stratega, a ne je svoditi na nemo─çne promatra─Źe doga─Ĺaja koji nio─Źemu ne odlu─Źuju ÔÇô tipa ÔÇ×strategaÔÇť banana-dr┼żava. U dana┼ínjem svijetu i sada┼ínjim okolnostima to jednostavno nije mogu─çe.

Ono ┼íto je danas potrebno razjasniti jest to ÔÇô koja je pozadina takvog poteza britanskih dru┼ítvenih elita (formalno-pravno britanskog naroda) i ┼íto se nakon njega mo┼że i mora o─Źekivati?

Kao prvo, treba imati na umu da V. Britanija jo┼í dvije godine mo┼że ostati u EU kao njezin punopravni ─Źlan i sukreator u dono┼íenju odluka i zakona. Kao drugo, Velika Britanija, sukladno ─Źl. 49 TEU (Lisabonskog ugovora), mo┼że nakon izlaska iz EU ponovno zatra┼żiti prijam u njezino ─Źlanstvo. To su formalno-pravni instrumenti koji su na raspolaganju Britancima i njihovim politi─Źkim vo─Ĺama. Me─Ĺutim, sada nije vrijeme za bavljenje pravnim mogu─çnostima jer je posve jasno kako britanski politi─Źki vrh ne─çe ignorirati ve─çinsku volju svojih gra─Ĺana, ne isklju─Źivo zato ┼íto bi time potkopao same temelje demokratskog ustroja zemlje.

Ono ┼íto je konstanta i temelj britanske i ameri─Źke strategije jest zamjenjivost politi─Źkih elita i kontinuitet strate┼íkih prioriteta. U tom smislu, prvo ┼íto treba o─Źekivati jest smjena vode─çih politi─Źkih struktura u UK do koje ─çe neminovno do─çi, ukoliko ne odmah, ono sigurno po─Źev┼íi od jeseni.

Ali strategija ide dalje. Pritom je va┼żno naglasiti i to, da se London ne namjerava odre─çi ┼ákotske ÔÇô upravo suprotno. U─Źinit ─çe sve nu┼żne korake koji ─çe dovesti do jo┼í povoljnijeg polo┼żaja ┼íkotskih politi─Źkih predstavnika i njihovih institucija u ÔÇ×saveznimÔÇť politi─Źkim i financijskim strukturama, pri ─Źemu ─çe vje┼íto iskori┼ítavati ÔÇ×pakaoÔÇť koji o─Źekuje ÔÇ×ostatakÔÇť EU u svjetlu nadolaze─çeg vi┼íemilijunskog izbjegli─Źkog vala, me─Ĺukonfesionalnih sukoba, permanentnog povi┼íenja razine teroristi─Źkih opasnosti, porasta napetosti na istoku kontinenta i potencijalnog sukoba s Rusijom i sl. To bi trebalo biti dovoljno za tupljenje o┼ítrice ┼íkotskih nacionalista koji na temelju dana┼ínjeg rezultata britanskog referenduma ve─ç najavljuju svoj novi referendum o izlasku iz UK i priklju─Źenje EU.

Jednako tako, britanske bankarske i financijske institucije, prije svega Britanska sredi┼ínja banka, raspola┼żu dovoljnom koli─Źinom novca kojom mogu sprije─Źiti sve eventualne ┼ítetne posljedice referenduma po britansko gospodarstvo, za ┼íto su se ve─ç ranije pripremili. Samo spomenuta Sredi┼ínja banka UK danas raspola┼że s deset puta ve─çom koli─Źinom novca nego li je to bilo u krizi 2009. godine. Njezin direktor ve─ç danas najavljuje kako ─çe, ukoliko bi bilo nu┼żno (a ne─çe) ona bez problema ÔÇ×ubrizgatiÔÇť 250 milijardi funti u britanske banke i tamo┼ínje financijske institucije.


Direktor japanske sredi┼ínje banke tako─Ĺer odmah danas umiruje financijsko tr┼żi┼íte rije─Źima kako i njegova banka mo┼że bez problema plasirati dodatna velika nov─Źarska sredstva ali da to ne─çe biti potrebno jer se ni┼íta drasti─Źno negativno ne o─Źekuje izlaskom V.B. iz EU. Dakle, za britanski biznis i standard njezinih gra─Ĺana ne treba se previ┼íe zabrinjavati, kako to danas ─Źini ve─çina analiti─Źara. Trgovanje i investicije ─çe se i dalje nastaviti.

Ono nad ─Źim se treba zabrinjavati jest naivna politika briselskih elita i odnaro─Ĺenih politi─Źara-eurofila u strukturama vlasti ─Źlanica EU. Oni manje-vi┼íe svjesno i predugo zatvaraju o─Źi nad realno┼í─çu stvarne opsanosti, koja se poput tamne sjene nadvila nad europski kontinent. Ovaj autor jo┼í je 2009. godine u rukama imao analiti─Źku projekciju ameri─Źke obavje┼ítajne agencije CIA-e za narednih 20-ak godina.

Nije se, zapravo, radilo ni o kakvom super-tajnom dokumentu ve─ç na internetskim stranicama ameri─Źkih dr┼żavnih institucija objavljenim podatcima. A oni su, izme─Ĺu ostalog, govorili upravo o ovome ─Źemu se danas kroz mainstream medije svi ─Źudimo. Spominjao se tada i ┼íkotski referendum o izdvajanju iz V.B. i britanski referendum o izlasku iz EU. ┼átovi┼íe, ÔÇ×pogo─ĹeniÔÇť su i njegovi rezultati.

Ameri─Źkim obavje┼ítajnim strukturama blizak Stratfor (─Źija izvje┼í─ça, poput i onih iz drugih sjedi┼íta svjetske mo─çi postojano se prati i prema njima se, po potrebi, kriti─Źki odnosi), nazivan jo┼í i ÔÇ×CIA u sjeniÔÇť, kroz rije─Źi svog utemeljitelja George Friedmana iz 2014. godine, predvidio je ÔÇ×crni scenarijÔÇť EU koja ─çe biti izlo┼żena emigrantskoj krizi i islamizaciji koja ─çe prouzro─Źiti dugoro─Źne unutarnje konflikte, nestabilnost, porast terorizma.

Ono ┼íto je jo┼í gore od toga, bile su Friedmanove javno izgovorene rije─Źi o tome, da ÔÇ×Europa mora krvaritiÔÇť ukoliko ┼żeli da joj SAD jam─Źi sigurnost. Ono ┼íto je ┼żelio re─çi (a ┼íto je tada javno i rekao) jest to, da europski narodi moraju biti gurnuti u sukob s Rusijom koju bi se na taj na─Źin sprije─Źilo da preraste u globalnu velesilu, a ─Źime bi se osigurala dugoro─Źna ameri─Źka globalna dominacija (i onda, valjda, iznova jam─Źila europska sigurnost ÔÇô samo je pitanje od ─Źije ugroze ako bi ve─ç ruska prijetnja bila anulirana?).

I tu se ne radi ni o kakvim tajnim sastancima ÔÇ×masona, trilateralaca, bilderbergaÔÇť ÔÇô radi se o posve javno izgovaranim rije─Źima i obznani sada┼ínje ameri─Źke strategije koja je posve jasna, nedvosmislena i kompromisno usvojena od tamo┼ínjih dviju vladaju─çih politi─Źkih stranaka i svekolike dru┼ítvene elite.

Kada se tako sagledaju stvari, a sa strane Europe i politi─Źkih vo─Ĺa njezinih naroda bi se tako sagledavati morale, onda bi se trebale izvu─çi i neke pouke ili barem javno postaviti pitanje njezinim narodima: jesu li se oni spremni ┼żrtvovati za spomenute ciljeve iz navedene strategije ili nisu? Ukoliko zemlje EU i njihovi narodi to ve─çinski prihvate, objasniv┼íi im prije toga sve posljedice koje iz toga proizlaze, tada nitko ne bi mogao bilo ┼íto prigovoriti.

Ali dokle god se europskim gra─Ĺanima pod prividom demokracije i dosegnutih vrijednosti (koje za mnoge od njih to nisu) turaju milijuni muslimanskih izbjeglica koje se mora integrirati, obligatorno im se uvode ideolo┼íke i seksualne nastranosti kao prihvatljive norme pona┼íanja i obrazovanja njihove djece, a uni┼ítava obitelj kao temeljna dru┼ítvena zajednica (o izbacivanju Boga i kr┼í─çanstva iz dru┼ítva da i ne govorimo), dotle EU elite ne mogu o─Źekivati da ─çe se njihovi narodi s time i miriti, o ─Źemu svjedo─Źe i najave novih referenduma diljem EU.

Me─Ĺutim, cilj britanskog establi┼ímenta (koji sukreira dominantnu svjetsku politiku) i jest unesti nemir i kaos me─Ĺu europske narode i dr┼żave, da bi se poslje njihovog krvarenja upravo oni iznova pojavili kao novi-stari osloboditelji i spasitelji.

Jedan od mogu─çih izlaza iz nadolaze─çe europske crne perspektive je izgradnja EU na potpuno novim temeljima, a ne na pla─Źu zbog britanskog izlaska jer je ta zemlja ionako bila vje─Źni ko─Źni─Źar europskog napretka u korist svojih geopoliti─Źkih i geostrate┼íkih interesa.

Radilo bi se o integraciji europskih naroda, a ne njihovih odnaro─Ĺenih elita. Istinski predstavnici interesa svake zemlje ─Źlanice EU, bez ideolo┼íkih primjesa i svjetonazorskih naturanja jednih drugima na─Źina na koji ─çe ure─Ĺivati odnose unutar svake od njih, bila bi novi temelj i integracijski impuls potreban sada uru┼íavaju─çoj konstrukciji Europske unije.

Nove europske politi─Źke snage morale bi jasno raskinuti sve podani─Źke spone prema bilo kojoj vanjskoj silnici i uspostavljati odnose zasnovane na uzajamnoj suradnji i vlastitim interesima sa svima koji to iskreno ┼żele, neovisno bio to Washington, Moskva ili Peking. Takva, unutar sebe sna┼żna EU, bila bi svima privla─Źan partner ali i dovoljno sna┼żan suparnik za sve one koji bi iskazali vojne ili druge pretenzije na njezin teritorij.

Me─Ĺutim, ne treba biti idealist. Ova garnitura politi─Źara koja danas dominira unutar slu┼żbenog Bruxellessa (i ve─çine ─Źlanica EU) to nikada ne─çe biti u stanju u─Źiniti. Rije┼íenje je sada u rukama velikih ─Źlanica EU, prije svih Njema─Źkoj, Francuskoj i Italiji, i poku┼íaju da njihovi narodi demokratskim metodama iznjedre generaciju novih politi─Źara ÔÇô jasnih svjetonazorskih i moralnih pogleda, s istinskim osje─çajem i brigom za budu─çnost svojih gra─Ĺana. Oni ─çe puno lak┼íe izna─çi kohezione i integracijske spone s istim takvim politi─Źarima ostalih europskih zemalja, koji ─çe svojim narodima slu┼żiti, a ne ih iskori┼ítavati, a na kraju i ┼żrtvovati za svoje uske probitke i u┼żitke.
 
(geopolitika.news)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,