Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Proizveden prvi procesor s 1000 jezgri pod nazivom ‘KiloCore’

Proizveden prvi procesor s 1000 jezgri pod nazivom ‘KiloCore’

intel-procesorZnanstvenici Odjela za elektri─Źno i kompjutersko┬áin┼żinjerstvo na Univerzitetu┬áCalifornia iz Davisa (UC Davis)┬ápredstavili su mikro─Źip koji sadr┼żi tisu─çu nezavisnih programibilnih procesora pod nazivom┬áKiloCore

Procesor sadr┼żi┬á621 milion tranzistora, te je prema testovima koje su proveli┬áu stanju izvr┼íavati┬á1,78 biliona┬áinstrukcija u sekundi, a svaka jezgra u prosjeku posti┼że maksimalni takt od┬á1,78 GHz.

Prema na┼íem saznanju, ovo je prvi 1.000-jezgreni ─Źip ikada napravljen – izjavio je profesor Bevan Baas, voditelj tima koji je izradio arhitekturu ─Źipa.

Drugi multiprocesori koji su do sada napravljeni nisu prelazili brojku od┬á300┬ájezgri. Ve─çinom su izra─Ĺeni za istra┼żivanja, a samo nekoliko ih se na┼ílo u komercijalnoj prodaji. KiloCore ─Źip je proizveden u suradnji znanstvenika UC Davisa i┬áIBM-a┬ákoji ga je izradio kori┼ítenjem┬á32 nm CMOS┬átehnologije.

Svaka od tisu─çu jezgri mo┼że raditi nezavisno od drugih, te ─çe se┬áugasiti┬ákada ne obra─Ĺuje podatke, ┼íto je zna─Źajka koja ─Źuva energiju indirektnim smanjivanjem┬átemperature┬áunutar jezgre.

Nau─Źnici ka┼żu da je ─Źip toliko┬áenergetski u─Źinkovit┬áda je u stanju izvr┼íavati┬á115 milijardi instrukcija u sekundi za vrijeme dok ga napaja jedna obi─Źna┬áAA┬ábaterija.

Mada je ─Źip 100 puta u─Źinkovitiji od bilo kojeg laptop procesora, te┼íko ─çete ga vidjeti u svojim ku─çnim ra─Źunarima, jer je KiloCore proizveden s tom namjerom da se jednog dana na─Ĺe u superra─Źunalima┬áu podatkovnim centrima koja se koriste za┬árudarenje podacima┬ána velikoj skali i operacije procesiranja podataka.┬á

Mada se ─Źip u dosada┼ínjim testovima pokazao u─Źinkovit, nau─Źnici navode da ga je potrebno izlo┼żiti brojnim novim testovima prije nego ┼íto se lansira na┬átr┼żi┼íte┬ára─Źunala podatkovnih centara.

Znanstvenici UC Davisa su izradili i specijalni┬ákompajler, kao i automatski programski “mapping tool” alat, kako bi se┬ádeveloperima┬áomogu─çila izrada┬áaplikacija┬ákoje ─çe raditi na novom procesoru.
 
(avaz.ba)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,