Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Proizveden prvi procesor s 1000 jezgri pod nazivom ‘KiloCore’

Proizveden prvi procesor s 1000 jezgri pod nazivom ‘KiloCore’

intel-procesorZnanstvenici Odjela za električno i kompjutersko inžinjerstvo na Univerzitetu California iz Davisa (UC Davis) predstavili su mikročip koji sadrži tisuću nezavisnih programibilnih procesora pod nazivom KiloCore

Procesor sadrži 621 milion tranzistora, te je prema testovima koje su proveli u stanju izvršavati 1,78 biliona instrukcija u sekundi, a svaka jezgra u prosjeku postiže maksimalni takt od 1,78 GHz.

Prema našem saznanju, ovo je prvi 1.000-jezgreni čip ikada napravljen – izjavio je profesor Bevan Baas, voditelj tima koji je izradio arhitekturu čipa.

Drugi multiprocesori koji su do sada napravljeni nisu prelazili brojku od 300 jezgri. Većinom su izrađeni za istraživanja, a samo nekoliko ih se našlo u komercijalnoj prodaji. KiloCore čip je proizveden u suradnji znanstvenika UC Davisa i IBM-a koji ga je izradio korištenjem 32 nm CMOS tehnologije.

Svaka od tisuću jezgri može raditi nezavisno od drugih, te će se ugasiti kada ne obrađuje podatke, što je značajka koja čuva energiju indirektnim smanjivanjem temperature unutar jezgre.

Naučnici kažu da je čip toliko energetski učinkovit da je u stanju izvršavati 115 milijardi instrukcija u sekundi za vrijeme dok ga napaja jedna obična AA baterija.

Mada je čip 100 puta učinkovitiji od bilo kojeg laptop procesora, teško ćete ga vidjeti u svojim kućnim računarima, jer je KiloCore proizveden s tom namjerom da se jednog dana nađe u superračunalima u podatkovnim centrima koja se koriste za rudarenje podacima na velikoj skali i operacije procesiranja podataka. 

Mada se čip u dosadašnjim testovima pokazao učinkovit, naučnici navode da ga je potrebno izložiti brojnim novim testovima prije nego što se lansira na tržište računala podatkovnih centara.

Znanstvenici UC Davisa su izradili i specijalni kompajler, kao i automatski programski “mapping tool” alat, kako bi se developerima omogućila izrada aplikacija koje će raditi na novom procesoru.
 
(avaz.ba)

POVIJESNI PRESEDAN: Philadelphia je prvi veliki američki grad koji je uveo porez na gazirana pića
Lord Rothschild zahtijeva da Britanija ostane u Europskoj uniji

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,

reklama