Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » POVIJESNI PRESEDAN: Philadelphia je prvi veliki američki grad koji je uveo porez na gazirana pića

POVIJESNI PRESEDAN: Philadelphia je prvi veliki američki grad koji je uveo porez na gazirana pića

gazirano-picePhiladelphia je postala prvi veliki američki grad koji je uveo porez na gazirana i zaslađena pića, nakon nekoliko mjeseci borbe s lobistima industrije bezalkoholnih napitaka

Porez će iznositi 51 cent (3,40 kuna) po litri gaziranog napitka, uključujući i one niskokalorične. Jedini izuzetak bit će napitci s više od 50 posto udjela mlijeka ili svježeg voća.

Mjeru je usvojilo gradsko vijeće većinom glasova i stupa na snagu u siječnju 2017. godine.

Prijedlog je izazvao intenzivnu raspravu u Philadelphiji, petom po veličini američkom gradu u kojem je 68 posto odraslih i 41 posto djece pretilo ili prekomjerne težine. Grad ima i jednu od najviših stopa problema s visokim krvnim tlakom ili srčanih oboljenja u Americi.

Demokratski gradonačelnik Jim Kenney, koji preuzeo dužnost u siječnju, objasnio je da će 91 milijun dolara očekivanih prihoda od oprezivanja zaslađenih pića biti iskorišteno za financiranje proširenja vrtića, gradnju igrališta i rekreacijskih centara.

“Ovo je velika pobjeda”, rekao je Kenney nakon glasanja u gradskom vijeću.

Coca-Cola je objavila da će ovakva odluka vjerojatno izazvati “najgore crno tržište još od prohibicije dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća”.

Protivnici nove mjere naglašavaju i “katastrofalan” učinak po male poduzetnike, predviđajući da će neki morati zatvoriti svoje trgovine ako kupci krenu po gazirana pića izvan grada.

Kardiolog Ken Marguiles pohvalio je hrabrost gradskih vijećnika i rekao da će mjera pomoći reduciranju dijabetesa, bolesti srca i pretilosti u gradu.

Jedan američki grad, Berkley u Kaliforniji, već je prkoseći lobistima uveo takvu mjeru i naplaćuje 38 centi po litri gaziranog pića od studenoga 2014.

Ishod u Philadelphiji posebno se promatrao u San Franciscu, Boulderu i Oaklandu, gradovima koji planiraju uvesti sličan porez do kraja godine.
 
(croenergo.eu)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,