Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » POVIJESNI PRESEDAN: Philadelphia je prvi veliki ameriÄki grad koji je uveo porez na gazirana pića

POVIJESNI PRESEDAN: Philadelphia je prvi veliki ameriÄki grad koji je uveo porez na gazirana pića

gazirano-picePhiladelphia je postala prvi veliki ameriÄki grad koji je uveo porez na gazirana i zaslaÄ‘ena pića, nakon nekoliko mjeseci borbe s lobistima industrije bezalkoholnih napitaka

Porez će iznositi 51 cent (3,40 kuna) po litri gaziranog napitka, ukljuÄujući i one niskokaloriÄne. Jedini izuzetak bit će napitci s viÅ¡e od 50 posto udjela mlijeka ili svježeg voća.

Mjeru je usvojilo gradsko vijeće većinom glasova i stupa na snagu u sijeÄnju 2017. godine.

Prijedlog je izazvao intenzivnu raspravu u Philadelphiji, petom po veliÄini ameriÄkom gradu u kojem je 68 posto odraslih i 41 posto djece pretilo ili prekomjerne težine. Grad ima i jednu od najviÅ¡ih stopa problema s visokim krvnim tlakom ili srÄanih oboljenja u Americi.

Demokratski gradonaÄelnik Jim Kenney, koji preuzeo dužnost u sijeÄnju, objasnio je da će 91 milijun dolara oÄekivanih prihoda od oprezivanja zaslaÄ‘enih pića biti iskoriÅ¡teno za financiranje proÅ¡irenja vrtića, gradnju igraliÅ¡ta i rekreacijskih centara.

“Ovo je velika pobjeda”, rekao je Kenney nakon glasanja u gradskom vijeću.

Coca-Cola je objavila da će ovakva odluka vjerojatno izazvati “najgore crno tržiÅ¡te joÅ¡ od prohibicije dvadesetih i tridesetih godina proÅ¡log stoljeća”.

Protivnici nove mjere naglaÅ¡avaju i “katastrofalan” uÄinak po male poduzetnike, predviÄ‘ajući da će neki morati zatvoriti svoje trgovine ako kupci krenu po gazirana pića izvan grada.

Kardiolog Ken Marguiles pohvalio je hrabrost gradskih vijećnika i rekao da će mjera pomoći reduciranju dijabetesa, bolesti srca i pretilosti u gradu.

Jedan ameriÄki grad, Berkley u Kaliforniji, već je prkoseći lobistima uveo takvu mjeru i naplaćuje 38 centi po litri gaziranog pića od studenoga 2014.

Ishod u Philadelphiji posebno se promatrao u San Franciscu, Boulderu i Oaklandu, gradovima koji planiraju uvesti sliÄan porez do kraja godine.
 
(croenergo.eu)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,