Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KINA JE POSTALA I KOMPJUTERSKA SILA: Superra─Źunalo ‘Sunway – TaihuLight’ je li najbr┼że na svijetu

KINA JE POSTALA I KOMPJUTERSKA SILA: Superra─Źunalo ‘Sunway – TaihuLight’ je li najbr┼że na svijetu

kina-superkompjuterIstina je do┼íla na vidjelo, Ameriku je jo┼í jednom pretekla Kina, ovaj put na podru─Źju suprera─Źunala

Kina je stvorila najbr┼że superra─Źunalo na svijetu pomo─çu doma─çe tehnologije.

The Sunway TaihuLight mo┼że dose─çi brzine ve─çe od 100 PFlops (kvadrilijun izra─Źuna u sekundi).

Superra─Źunalo ima procesore koji su osmi┼íljeni i izra─Ĺeni u Kini.

Najmo─çnije ra─Źunalo na svijetu ime je dobilo u ponedjeljak, izazivaju─çi ameri─Źku dominaciju u izradi superra─Źunala.

Kina je tako─Ĺer zbacila SAD sa prvog mjesta kao zemlju s najvi┼íe superra─Źunala u gornjoj ljestvici TOP500 najmo─çnijih ra─Źunala u svijetu. Kina je imala 167 sustava, a Sjedinjene Dr┼żave su imale 165. Japan je bio na dalekom broju 3. sa 29 sustava.

Iako su kineska ra─Źunala bila i prije na vrhu ljestvice, ove godine se obilje┼żava prvi put da su ra─Źunala u potpunosti izgra─Ĺena pomo─çu kineskih ─Źipova.

Superra─Źunala su jedna od niza tehnologija koje cilja kineska vladaju─ça Komunisti─Źka partije za razvoj i za koju su dobili veliku financijsku potporu. Takvi sustavi se koriste za prognoze vremena, projektiranje nuklearnog oru┼żja, analizu naftnih polja i druge specijalizirane svrhe.


“S obzirom da je prije samo 10 godina Kina bila imala samo 28 sustava na listi, i nije bila rangirana u top 30, nacija je rasla br┼że od bilo koje druge zemlje u povijesti razvoja superra─Źunala”, rekli su organizatori TOP500.

Ovogodi┼ínji prvak je “Sunway TaihuLight”, nacionalno super ra─Źunalo sa centrom u gradu u Wuxi, zapadno od ┼áangaja, u skladu sa TOP500. Ono je razvijeno od strane Kineskog nacionalnog istra┼żiva─Źkog centra ra─Źunarstva i tehnologije pomo─çu u potpunosti kineski dizajniranih procesora.

TaihuLight je sposoban za 93 PFlopsa ili kvadrilijun izra─Źuna u sekundi, prema listi 500 najboljih. Namijenjen je za kori┼ítenje u in┼żenjerstvu i istra┼żivanju, uklju─Źuju─çi klimu, vrijeme, znanosti o ┼żivotu, naprednim proizvodnjama i analizama podataka.

Najve─ça brzina je oko pet puta ve─ça od ra─Źunala Oak Ridgeovog Titana, koji koristi Cray, Nvidijinu i Opteron tehnologiju.

Ostale zemlje sa superra─Źunalima u top 10 su Japan, ┼ávicarska, Njema─Źka i Saudijska Arabija.

Drugo najbr┼że ra─Źunalo je Tianhe-2 u Nacionalnom superra─Źunalnom centru u ju┼żnom gradu Guangzhou, sposobno za obradu 33,93 PFlopsa. Ono koristi ─Źipove Intel Corp.

Me─Ĺu zemljama s ve─çinom ra─Źunala na listi TOP500, Njema─Źka je na ─Źetvrtom mjestu s 26 sustava, Francuska je sljede─ça s 18, a slijede Britanija sa 12.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,