Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KINA JE POSTALA I KOMPJUTERSKA SILA: Superračunalo ‘Sunway – TaihuLight’ je li najbrže na svijetu

KINA JE POSTALA I KOMPJUTERSKA SILA: Superračunalo ‘Sunway – TaihuLight’ je li najbrže na svijetu

kina-superkompjuterIstina je došla na vidjelo, Ameriku je još jednom pretekla Kina, ovaj put na području supreračunala

Kina je stvorila najbrže superračunalo na svijetu pomoću domaće tehnologije.

The Sunway TaihuLight može doseći brzine veće od 100 PFlops (kvadrilijun izračuna u sekundi).

Superračunalo ima procesore koji su osmišljeni i izrađeni u Kini.

Najmoćnije računalo na svijetu ime je dobilo u ponedjeljak, izazivajući američku dominaciju u izradi superračunala.

Kina je također zbacila SAD sa prvog mjesta kao zemlju s najviše superračunala u gornjoj ljestvici TOP500 najmoćnijih računala u svijetu. Kina je imala 167 sustava, a Sjedinjene Države su imale 165. Japan je bio na dalekom broju 3. sa 29 sustava.

Iako su kineska računala bila i prije na vrhu ljestvice, ove godine se obilježava prvi put da su računala u potpunosti izgrađena pomoću kineskih čipova.

Superračunala su jedna od niza tehnologija koje cilja kineska vladajuća Komunistička partije za razvoj i za koju su dobili veliku financijsku potporu. Takvi sustavi se koriste za prognoze vremena, projektiranje nuklearnog oružja, analizu naftnih polja i druge specijalizirane svrhe.

“S obzirom da je prije samo 10 godina Kina bila imala samo 28 sustava na listi, i nije bila rangirana u top 30, nacija je rasla brže od bilo koje druge zemlje u povijesti razvoja superračunala”, rekli su organizatori TOP500.

Ovogodišnji prvak je “Sunway TaihuLight”, nacionalno super računalo sa centrom u gradu u Wuxi, zapadno od Šangaja, u skladu sa TOP500. Ono je razvijeno od strane Kineskog nacionalnog istraživačkog centra računarstva i tehnologije pomoću u potpunosti kineski dizajniranih procesora.

TaihuLight je sposoban za 93 PFlopsa ili kvadrilijun izračuna u sekundi, prema listi 500 najboljih. Namijenjen je za korištenje u inženjerstvu i istraživanju, uključujući klimu, vrijeme, znanosti o životu, naprednim proizvodnjama i analizama podataka.

Najveća brzina je oko pet puta veća od računala Oak Ridgeovog Titana, koji koristi Cray, Nvidijinu i Opteron tehnologiju.

Ostale zemlje sa superračunalima u top 10 su Japan, Švicarska, Njemačka i Saudijska Arabija.

Drugo najbrže računalo je Tianhe-2 u Nacionalnom superračunalnom centru u južnom gradu Guangzhou, sposobno za obradu 33,93 PFlopsa. Ono koristi čipove Intel Corp.

Među zemljama s većinom računala na listi TOP500, Njemačka je na četvrtom mjestu s 26 sustava, Francuska je sljedeća s 18, a slijede Britanija sa 12.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,