Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » MISTERIOZNI KRATER: Stanovnici Sibira ga zovu ‘ulazom u podzemlje’, a otkrili su da raste sve brže

MISTERIOZNI KRATER: Stanovnici Sibira ga zovu ‘ulazom u podzemlje’, a otkrili su da raste sve brže

krater-sibirPostoji neobična napuklina u zemlji koja se proširila u ledene dubine Sibira nazvana krater Batagaika

To je područje dugo bilo okruženo misterijom ali sada znanstvenici prekopavaju povijest ove geološke greške kako bi otkrili zašto raste tako alarmantnom brzinom.
Novonastali krater

Devedeset metara duboki krater pojavio se prije 25 godina u oblasti Verhojansk u Sibiru, a dugačak je gotovo 15 metara. Uz krater Batagajku, pretpostavlja se kako u okolnom području postoje još brojni drugi krateri i jame.

Procijepi i krateri počeli su se pojavljivati tek u zadnjim desetljećima, nakon što su velika područja šuma raskrčena za potrebe industrije. Lokalno je stanovništvo nazvalo krater ‘ulaz u podzemlje’, i okružilo ga strahom i praznovjerjem.

Kako je pronađen u udaljenom području jednog od najhladnijih dijelova Zemlje, porijeklo karatera ostalo je relativno nepoznato.

Ali nedavna je ekspedicija otkrila da krater raste te da su vjerojatni krivac klimatske promjene, što je naravno laičko objašnjenje bez ikakvih dokaza.

Slojevi tla stari 200.000 godina

Profesor Julian Murton sa Sveučilišta Sussex, koji je vodio ekspediciju i vrši daljnje istraživanje kratera, otkrio je kako je tlo u dubini kratera staro 200.000 godina, 80.000 godina starije nego što se prije pretpostavljalo. Kako se u krateru nalaze tisućljeća slojeva tla, znanstvenici su dobili i uvid u povijest ovog misterioznog kutka planete.
 

 
Otkrili su kako krater trenutno prolazi kroz dramatično ‘megapropadanje’, te da raste, tj. propada brzinom od preko 18 metara svake godine. Lokalno je stanovništvo izvjestilo o neobičnim “eksplozijama iz podzemlja” za koje se smatra da su rezultat geoloških aktivnosti.

Ovo propadanje, topljenje ledom bogatog permafrosta, brže je od i jednog sličnog u zadnjih 10.000 godina, kaže profesor Murton. Kaže kako je uzrok tome vjerojatno toplija klima, no opet bez ikakvih dokaza.

Potrebne su dodatne informacije kako bi znanstvenici mogli u potpunosti razumjeti misteriozan krater.

Murton se nada kako će moći provesti daljnja istraživanja te da će moći uzeti uzorke permafrosta kako bi dodatno rasvijetlio okoliš kanjona i njegovu dugu povijest.
 

 
(net.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , ,