Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PALA JE PRVA ŽRTVA BREXITA: Kampanja izlaska iz EU suspendirana nakon što je zastupnica ubijena od mentalno bolesnog azilanta – simpatizera Brexita

PALA JE PRVA ŽRTVA BREXITA: Kampanja izlaska iz EU suspendirana nakon što je zastupnica ubijena od mentalno bolesnog azilanta – simpatizera Brexita

brexit-azilant-ubojstvoJo Cox (41), parlamentarna zastupnica Laburističke stranke iz okruga Batley i Spen, napadnuta je nakon što je održala svoj redovni susret s biračima u knjižnici u Bristallu

Napadnuta je nožem, ali i vatrenim oružjem, te ostavljena da leži na cesti u lokvi krvi. Liječnicima je preostalo samo da konstatiraju smrt budući da su ozljede bile izuzetno teške. U napadu je, prenose mediji, lakše ozlijeđen i još jedan muškarac.

Napad se dogodio oko jedan sat popodne po lokalnom vremenu, a policija je nedugo kasnije uhitila 52-godišnjeg muškarca, osumnjičenika za napad.

Dvije verzije

Ni nekoliko sati nakon napada još uvijek nije bilo jasno što se točno dogodilo. Izjave svjedoka se razlikuju. Prema jednoj verziji, napadač je za metu imao Jo Cox, a pokušao ga je spriječiti jedan od prolaznika. Prema drugoj verziji koja je kružila medijima neposredno nakon napada, dva muškarca su se sukobila a Cox je intervenirala. Napadač je u nju ispalio tri hica (navodno iz pištolja ili puške iz kućne radinosti), jedan u predio glave. Cijelo to vrijeme ju je ubadao 30-ak centimetara dugim nožem. Pritom je vikao “Britanija prva”.

Clarke Rothwell, vlasnik obližnjeg kafića tvrdi kako je čuo glasan prasak, kao da je puknuo balon.

Kad sam pogledao što se događa tamo je stajao muškarac u 50-im godinama s bijelom bejzbolskom kapom i u jakni, sa starinskim pištoljem u svojoj ruci. Tri puta ju je upucao. Nakon prvog hica je pala na pod, a onda je ispalio još dva. Treći put se približio i pucao u nju u području glave.

U međuvremenu ju je također ubadao nožem. Ubo ju je kojih šest puta. Netko ga je pokušao zgrabiti, hrvati se s njim… Ljudi su vrištali i trčali – priča Clarke, dodajući kako je posvuda okolo bilo krvi.

Drugi svjedok, Hithem Ben Abdallah (56), čuo je vriskove i vidio muškarca s bijelom, prljavom bejzbolskom kapom kako se hrva s nekim, navodno prolaznikom koji ga je pokušao zaustaviti. – Bio je tamo čovjek koji je bio vrlo hrabar i drugi lik s bijelom bejzbolskom kampom, kojeg je ovaj pokušavao iskontrolirati. Čovjek s kapom je iznenada izvukao pištolj iz svoje torbe – priča. Abdallah tvrdi da je oružje izgledalo kao da je izrađeno kod kuće. Muškarac se hrvao s napadačem čak i nakon što je vidio pištolj.

Muškarac se povukao s pištoljem i pucao. Zatim je ispalio drugi hitac, a dok je pucao gledao je u pod. Tukao ju je dok je ležala na podu – ispričao je Abdallah.

Majka dvoje djece

Jo Cox, majka dvoje djece, bila je relativno nova u britanskom parlamentu. Tijekom godine dana rada na kao zastupnica pokazala se jednostavnim govornikom i solidnim operativcem. Iduće je srijede trebala slaviti svoj 42. rođendan, a često su o njoj govorili kao o budućoj ministrici. Što se tiče Brexita zagovarala je ostanak.

Radila je za Oxfam te bila savjetnica supruge bivšeg laburističkog premijera Gordona Browna. Bila je žestoka zagovornica prava žrtava sirijskog rata”. Oba tabora, i za ostanak i za odlazak, najavila su da suspendiraju svoje aktivnosti kako bi odali poštovanje napadnutoj Cox.

A upravo oko Brexita oglasio se ugledni Financial Times s porukom da Velika Britanija mora glasati za ostanak u EU. – Riječ je o povijesnom trenutku. Na kocki je britanski odnos za Zapadom i povezanost Zapada. Glas za odlazak iz EU bio bi nepovratan, veliki udarac liberalnom svjetskom poretku uspostavljenom nakon 1945. godine – navodi list, dodajući da je kampanja oko referenduma 23. lipnja podijelila zemlju, a da su emocije, u borbi populista protiv establišmenta, prevladale nad činjenicama.

Britanci su siti stručnjaka – rekao je, navodi FT, jedan od vodećih “breksitera” Michael Gove, tajnik ministarstva pravosuđa. Financial Times navodi kako je od samog početka podupirao članstvo Velike Britanije u EU, ali je bio protiv preuzimanja eura jer to, navodi, nema ekonomskog smisla. No, neprihvaćanje eura potpuno je druga stvar od odlaska iz EU, potez koji bi, uvjeren je list, ozbiljno naštetio britanskoj ekonomiji.

Sa suvremenim prijetnjama, koje traže konstruktivno djelovanje, a kao što su islamski ekstremizam, migracija, klimatske promjene i rast Rusije, moguće je boriti se samo kolektivnim naporima, a kampanja o referendumu predstavlja borbu između dviju rivalskih vrijednosti – liberalnog internacionalizma i stegnutog nacionalizma, između sustava otvorene trgovine i marginalizacije s druge strane.- Zato britanski saveznici od Australije i Japana do SAD-a podržavaju ostanak u EU, a zato Marine Le Pen i Donald Trump zagovaraju Brexit – piše list.

Zavodljiv slogan

FT tvrdi da se tabor za ostanak u EU, s obzirom na ekonomske posljedice Brexita, upustio u širenje straha, dok je kamp za izlazak pribjegao površnom, često lažljivom, patriotizmu. – Priljev migranata potaknuo je strahove o gubitku posla, javnih usluga i britanskog identiteta, što je netočno. “Preuzmite natrag kontrolu” u ime demokracije, zavodljiv je, ali samo zavodljiv slogan u vrijeme globalizacije.

Cameron, koji je još jedan u nizu premijera koji nije uspio pronaći zajednički jezik s britanskom javnošću, tek mora ponuditi svoj odgovor na to – piše FT, dodajući kako su dobrobiti članstva u EU su neosporive, dok tabor koji se zalaže za Brexit ne nabraja rizike života izvan EU.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,