Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PALA JE PRVA ┼ŻRTVA BREXITA: Kampanja izlaska iz EU suspendirana nakon ┼íto je zastupnica ubijena od mentalno bolesnog azilanta – simpatizera Brexita

PALA JE PRVA ┼ŻRTVA BREXITA: Kampanja izlaska iz EU suspendirana nakon ┼íto je zastupnica ubijena od mentalno bolesnog azilanta – simpatizera Brexita

brexit-azilant-ubojstvoJo Cox (41), parlamentarna zastupnica Laburisti─Źke stranke iz okruga Batley i Spen, napadnuta je nakon ┼íto je odr┼żala svoj redovni susret s bira─Źima u knji┼żnici u Bristallu

Napadnuta je no┼żem, ali i vatrenim oru┼żjem, te ostavljena da le┼żi na cesti u lokvi krvi. Lije─Źnicima je preostalo samo da konstatiraju smrt budu─çi da su ozljede bile izuzetno te┼íke. U napadu je, prenose mediji, lak┼íe ozlije─Ĺen i jo┼í jedan mu┼íkarac.

Napad se dogodio oko jedan sat popodne po lokalnom vremenu, a policija je nedugo kasnije uhitila 52-godi┼ínjeg mu┼íkarca, osumnji─Źenika za napad.

Dvije verzije

Ni nekoliko sati nakon napada jo┼í uvijek nije bilo jasno ┼íto se to─Źno dogodilo. Izjave svjedoka se razlikuju. Prema jednoj verziji, napada─Ź je za metu imao Jo Cox, a poku┼íao ga je sprije─Źiti jedan od prolaznika. Prema drugoj verziji koja je kru┼żila medijima neposredno nakon napada, dva mu┼íkarca su se sukobila a Cox je intervenirala. Napada─Ź je u nju ispalio tri hica (navodno iz pi┼ítolja ili pu┼íke iz ku─çne radinosti), jedan u predio glave. Cijelo to vrijeme ju je ubadao 30-ak centimetara dugim no┼żem. Pritom je vikao ÔÇťBritanija prvaÔÇŁ.

Clarke Rothwell, vlasnik obli┼żnjeg kafi─ça tvrdi kako je ─Źuo glasan prasak, kao da je puknuo balon.

Kad sam pogledao ┼íto se doga─Ĺa tamo je stajao mu┼íkarac u 50-im godinama s bijelom bejzbolskom kapom i u jakni, sa starinskim pi┼ítoljem u svojoj ruci. Tri puta ju je upucao. Nakon prvog hica je pala na pod, a onda je ispalio jo┼í dva. Tre─çi put se pribli┼żio i pucao u nju u podru─Źju glave.

U me─Ĺuvremenu ju je tako─Ĺer ubadao no┼żem. Ubo ju je kojih ┼íest puta. Netko ga je poku┼íao zgrabiti, hrvati se s njim… Ljudi su vri┼ítali i tr─Źali – pri─Źa Clarke, dodaju─çi kako je posvuda okolo bilo krvi.

Drugi svjedok, Hithem Ben Abdallah (56), ─Źuo je vriskove i vidio mu┼íkarca s bijelom, prljavom bejzbolskom kapom kako se hrva s nekim, navodno prolaznikom koji ga je poku┼íao zaustaviti. – Bio je tamo ─Źovjek koji je bio vrlo hrabar i drugi lik s bijelom bejzbolskom kampom, kojeg je ovaj poku┼íavao iskontrolirati. ─îovjek s kapom je iznenada izvukao pi┼ítolj iz svoje torbe – pri─Źa. Abdallah tvrdi da je oru┼żje izgledalo kao da je izra─Ĺeno kod ku─çe. Mu┼íkarac se hrvao s napada─Źem ─Źak i nakon ┼íto je vidio pi┼ítolj.

Mu┼íkarac se povukao s pi┼ítoljem i pucao. Zatim je ispalio drugi hitac, a dok je pucao gledao je u pod. Tukao ju je dok je le┼żala na podu – ispri─Źao je Abdallah.

Majka dvoje djece

Jo Cox, majka dvoje djece, bila je relativno nova u britanskom parlamentu. Tijekom godine dana rada na kao zastupnica pokazala se jednostavnim govornikom i solidnim operativcem. Idu─çe je srijede trebala slaviti svoj 42. ro─Ĺendan, a ─Źesto su o njoj govorili kao o budu─çoj ministrici. ┼áto se ti─Źe Brexita zagovarala je ostanak.

Radila je za Oxfam te bila savjetnica supruge biv┼íeg laburisti─Źkog premijera Gordona Browna. Bila je ┼żestoka zagovornica prava ┼żrtava sirijskog rataÔÇŁ. Oba tabora, i za ostanak i za odlazak, najavila su da suspendiraju svoje aktivnosti kako bi odali po┼ítovanje napadnutoj Cox.

A upravo oko Brexita oglasio se ugledni Financial Times s porukom da Velika Britanija mora glasati za ostanak u EU. – Rije─Ź je o povijesnom trenutku. Na kocki je britanski odnos za Zapadom i povezanost Zapada. Glas za odlazak iz EU bio bi nepovratan, veliki udarac liberalnom svjetskom poretku uspostavljenom nakon 1945. godine – navodi list, dodaju─çi da je kampanja oko referenduma 23. lipnja podijelila zemlju, a da su emocije, u borbi populista protiv establi┼ímenta, prevladale nad ─Źinjenicama.

Britanci su siti stru─Źnjaka – rekao je, navodi FT, jedan od vode─çih ÔÇťbreksiteraÔÇŁ Michael Gove, tajnik ministarstva pravosu─Ĺa. Financial Times navodi kako je od samog po─Źetka podupirao ─Źlanstvo Velike Britanije u EU, ali je bio protiv preuzimanja eura jer to, navodi, nema ekonomskog smisla. No, neprihva─çanje eura potpuno je druga stvar od odlaska iz EU, potez koji bi, uvjeren je list, ozbiljno na┼ítetio britanskoj ekonomiji.

Sa suvremenim prijetnjama, koje tra┼że konstruktivno djelovanje, a kao ┼íto su islamski ekstremizam, migracija, klimatske promjene i rast Rusije, mogu─çe je boriti se samo kolektivnim naporima, a kampanja o referendumu predstavlja borbu izme─Ĺu dviju rivalskih vrijednosti – liberalnog internacionalizma i stegnutog nacionalizma, izme─Ĺu sustava otvorene trgovine i marginalizacije s druge strane.- Zato britanski saveznici od Australije i Japana do SAD-a podr┼żavaju ostanak u EU, a zato Marine Le Pen i Donald Trump zagovaraju Brexit – pi┼íe list.

Zavodljiv slogan

FT tvrdi da se tabor za ostanak u EU, s obzirom na ekonomske posljedice Brexita, upustio u ┼íirenje straha, dok je kamp za izlazak pribjegao povr┼ínom, ─Źesto la┼żljivom, patriotizmu. – Priljev migranata potaknuo je strahove o gubitku posla, javnih usluga i britanskog identiteta, ┼íto je neto─Źno. ÔÇťPreuzmite natrag kontroluÔÇŁ u ime demokracije, zavodljiv je, ali samo zavodljiv slogan u vrijeme globalizacije.

Cameron, koji je jo┼í jedan u nizu premijera koji nije uspio prona─çi zajedni─Źki jezik s britanskom javno┼í─çu, tek mora ponuditi svoj odgovor na to – pi┼íe FT, dodaju─çi kako su dobrobiti ─Źlanstva u EU su neosporive, dok tabor koji se zala┼że za Brexit ne nabraja rizike ┼żivota izvan EU.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,