Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ┼ŻIGOSANI: FBI ─çe po─Źeti pratiti i razvrstavati ljude prema tetova┼żama

┼ŻIGOSANI: FBI ─çe po─Źeti pratiti i razvrstavati ljude prema tetova┼żama

tetovaza-fbiNova umjetnost nadzora – FBI razvija softver za ─Źitanje tetova┼ża za bolje pra─çenje kriminalaca, ali i obi─Źnih ljudi

Upravo je objavljeno da Federal Bureau of Investigation (FBI) sura─Ĺuje s vladinim znanstvenicima koji razvijaju “naprednu tehnologiju prepoznavanja tetova┼ża”, prema istragi Electronic Frontier Foundation (EFF) – grupi za ljudska prava.

To bi omogu─çilo provoditeljima zakona da klasificiraju i identificiraju ljude na temelju njihove tetova┼że kako bi saznali njihovu “pripadnost bandi, subkulturi, vjerskom ili ritualnom vjerovanju, ili politi─Źkoj ideologiji”.

Ra─Źunalni znanstvenici na ameri─Źkom Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju (NIST) uskoro ─çe po─Źeti drugi krug neovisne studije u kojima ─çe biometrijski podudaraju─çi algoritami raditi na zdru┼żivanju tetova┼ża sa osumnji─Źenicima za kaznena djela, neidentificiranim ┼żrtvama i navodnim ─Źlanovima bande.

Me─Ĺutim, takav program je podigao veliku pra┼íinu o mjerama za┼ítite privatnosti i istra┼żiva─Źke etike.

Prema EFF izvje┼í─çu, ameri─Źki provedbeni zakona ┼żeli novu tehnologiju za dekodiranje tetova┼ża koji “sadr┼żi inteligenciju, poruke, smisao i motivaciju.”

Projekt je dio ┼íireg pokreta za provedbu ameri─Źkog zakona koji bi koristio napredne algoritme i velike skupine podataka za obavljanje svog ÔÇőÔÇőposla. Ti projekti mogu biti moralno neispravni i potaknuti predrasude.

Za┼íto tetova┼że?

Projekt je zapo─Źeo 2014. godine u ameri─Źkom Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju (NIST) koji koristi bazu podataka tetova┼ża zatvorenika. Tehnologija razvijena od strane NIST bi bila “mre┼żna karta me─Ĺu ljudima sli─Źnih tematskih tetova┼ża, te napravila zaklju─Źke o ljudima na osnovu njihove tetova┼że”, priop─çeno je iz EFF.

tetovazaIstra┼żivanje EFF-a tako─Ĺer tvrdi da znanstvenici zanemaruju osnovne eti─Źke dr┼żavne istra┼żiva─Źke standarde, posebno one koji se odnose na zatvorenike.


Metodologija istra┼żivanja NIST programa tako─Ĺer podi┼że eti─Źka pitanja. Malo je vjerojatno da su znanstvenici dobili dozvolu od zatvorenika. “Oni se stvarno odnose prema zatvorenicima kao da su baze podataka”, rekao je Dave Maassova, istra┼żiva─Ź s EFF-a.

15.000 slika tetova┼ża je do┼ílo od strane zatvorenika i uhi─çenika koji nikada nisu dali svoj pristanak za ovo istra┼żivanje.

Istra┼żiva─Źi su samo tra┼żili dopu┼ítenje od nadzornika tek nakon ┼íto su obavili preliminarno istra┼żivanje. Oni tako─Ĺer nisu otkrili da su ti podaci do┼íli od zatvorenika i uhi─çenika.

Uz programe kao ┼íto su identifikacija i analiza tetova┼ża, lokalna policija tako─Ĺer sve vi┼íe koristi tehnologiju prepoznavanja lica u potjerama i prilikom identifikacije kriminalaca.

NIST i FBI ─çe u─çi u novu fazu projekta u kojem ─çe testirati postoje─çe sustave za prepoznavanje tetova┼ża na mnogo ┼íirem planu tijekom ljeta. Nadaju se da ─çe zapo─Źeti novu fazu projekta sa 100.000 slika tetova┼ża prikupljenih od uprave za kazneno pravo dr┼żave Tennessee, Michiganske policije, te ureda ┼íerifa okruga Pinellas na Floridi.

Me─Ĺutim, ako se koristi u stvarnim istra┼żivanjima, ovaj program bi moglo dovesti do profiliranja i neistinitih zaklju─Źaka.

Samo zato ┼íto netko ima tetova┼żu koja je sli─Źna onoj koju nose odre─Ĺeni ─Źlanovi bande, ne zna─Źi da su po─Źinili nekakav zlo─Źin, odnosno da su oni tako─Ĺer ─Źlanovi bande. U Kaliforniji, tetova┼że su jedan od faktora koji vodio ljude da se na pogre┼ían na─Źin dodaju u bazu podataka ─Źlanova bande.

Tetova┼że su tako─Ĺer bili faktor u odlukama za imigraciju. Mnogi od meksi─Źkih imigranata u SAD-u su rekli da su im zahtjevi za vize odbijeni, jer su imali ono ┼íto je State Department vjerovao, tetova┼że vezane uz bande.

Baze podataka koje klasificiraju gra─Ĺane na temelju tetova┼że koje mogu ili ne prikazivati njihova vjerska ili politi─Źke uvjerenja, dru┼ítvene veze ili interese, ─Źine se uznemiruju─çima, tvrdi EFF.

Zbog nebrige o prepoznatljivim vladinim postupcima istra┼żivanja, EFF poziva da se istra┼żivanje obustavi. No, no mala je vjerojatnost da ─çe se to desiti.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,