Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ŽIGOSANI: FBI će početi pratiti i razvrstavati ljude prema tetovažama

ŽIGOSANI: FBI će početi pratiti i razvrstavati ljude prema tetovažama

tetovaza-fbiNova umjetnost nadzora – FBI razvija softver za čitanje tetovaža za bolje praćenje kriminalaca, ali i običnih ljudi

Upravo je objavljeno da Federal Bureau of Investigation (FBI) surađuje s vladinim znanstvenicima koji razvijaju “naprednu tehnologiju prepoznavanja tetovaža”, prema istragi Electronic Frontier Foundation (EFF) – grupi za ljudska prava.

To bi omogućilo provoditeljima zakona da klasificiraju i identificiraju ljude na temelju njihove tetovaže kako bi saznali njihovu “pripadnost bandi, subkulturi, vjerskom ili ritualnom vjerovanju, ili političkoj ideologiji”.

Računalni znanstvenici na američkom Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju (NIST) uskoro će početi drugi krug neovisne studije u kojima će biometrijski podudarajući algoritami raditi na združivanju tetovaža sa osumnjičenicima za kaznena djela, neidentificiranim žrtvama i navodnim članovima bande.

Međutim, takav program je podigao veliku prašinu o mjerama zaštite privatnosti i istraživačke etike.

Prema EFF izvješću, američki provedbeni zakona želi novu tehnologiju za dekodiranje tetovaža koji “sadrži inteligenciju, poruke, smisao i motivaciju.”

Projekt je dio šireg pokreta za provedbu američkog zakona koji bi koristio napredne algoritme i velike skupine podataka za obavljanje svog ​​posla. Ti projekti mogu biti moralno neispravni i potaknuti predrasude.

Zašto tetovaže?

Projekt je započeo 2014. godine u američkom Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju (NIST) koji koristi bazu podataka tetovaža zatvorenika. Tehnologija razvijena od strane NIST bi bila “mrežna karta među ljudima sličnih tematskih tetovaža, te napravila zaključke o ljudima na osnovu njihove tetovaže”, priopćeno je iz EFF.

tetovazaIstraživanje EFF-a također tvrdi da znanstvenici zanemaruju osnovne etičke državne istraživačke standarde, posebno one koji se odnose na zatvorenike.

Metodologija istraživanja NIST programa također podiže etička pitanja. Malo je vjerojatno da su znanstvenici dobili dozvolu od zatvorenika. “Oni se stvarno odnose prema zatvorenicima kao da su baze podataka”, rekao je Dave Maassova, istraživač s EFF-a.

15.000 slika tetovaža je došlo od strane zatvorenika i uhićenika koji nikada nisu dali svoj pristanak za ovo istraživanje.

Istraživači su samo tražili dopuštenje od nadzornika tek nakon što su obavili preliminarno istraživanje. Oni također nisu otkrili da su ti podaci došli od zatvorenika i uhićenika.

Uz programe kao što su identifikacija i analiza tetovaža, lokalna policija također sve više koristi tehnologiju prepoznavanja lica u potjerama i prilikom identifikacije kriminalaca.

NIST i FBI će ući u novu fazu projekta u kojem će testirati postojeće sustave za prepoznavanje tetovaža na mnogo širem planu tijekom ljeta. Nadaju se da će započeti novu fazu projekta sa 100.000 slika tetovaža prikupljenih od uprave za kazneno pravo države Tennessee, Michiganske policije, te ureda šerifa okruga Pinellas na Floridi.

Međutim, ako se koristi u stvarnim istraživanjima, ovaj program bi moglo dovesti do profiliranja i neistinitih zaključaka.

Samo zato što netko ima tetovažu koja je slična onoj koju nose određeni članovi bande, ne znači da su počinili nekakav zločin, odnosno da su oni također članovi bande. U Kaliforniji, tetovaže su jedan od faktora koji vodio ljude da se na pogrešan način dodaju u bazu podataka članova bande.

Tetovaže su također bili faktor u odlukama za imigraciju. Mnogi od meksičkih imigranata u SAD-u su rekli da su im zahtjevi za vize odbijeni, jer su imali ono što je State Department vjerovao, tetovaže vezane uz bande.

Baze podataka koje klasificiraju građane na temelju tetovaže koje mogu ili ne prikazivati njihova vjerska ili političke uvjerenja, društvene veze ili interese, čine se uznemirujućima, tvrdi EFF.

Zbog nebrige o prepoznatljivim vladinim postupcima istraživanja, EFF poziva da se istraživanje obustavi. No, no mala je vjerojatnost da će se to desiti.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,