Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Uskoro objava podataka o nov─Źanim pla─çanjima farmaceutskih kompanija hrvatskim lije─Źnicima

Uskoro objava podataka o nov─Źanim pla─çanjima farmaceutskih kompanija hrvatskim lije─Źnicima

doktor-korupcijaTo uklju─Źuje iznose donacija i sponzorstava, naknada za usluge predavanja, te podatke o pla─çenim putnim tro┼íkovima, smje┼ítaju i kotizaciji za sudjelovanje na stru─Źnim skupovima i kongresima

Najkasnije do 30. lipnja 25 inovativnih farmaceutskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj prvi put ─çe na svojim internetskim strancima objaviti imena lije─Źnika i zdravstvenih ustanova te podatke o tzv. nov─Źanim prijenosima vrijednosti u njihovu korist tijekom pro┼íle godine.

To uklju─Źuje iznose donacija i sponzorstava, naknada za usluge predavanja, te podatke o pla─çenim putnim tro┼íkovima, smje┼ítaju i kotizaciji za sudjelovanje na stru─Źnim skupovima i kongresima.

Iznosi ─çe biti objavljeni pojedina─Źno za one lije─Źnike koji su za javnu objavu dali svoj pisani pristanak farmaceutskoj tvrtki s kojom sura─Ĺuju. Za one koji nisu pristali na to podaci ─çe biti prikazani zbirno, bez otkrivanja identiteta lije─Źnika, isti─Źu u udruzi Inovativna farmaceutska inicijativa (IF!), koja okuplja 25 proizvo─Ĺa─Źa inovativnih lijekova na hrvatskom tr┼żi┼ítu.

Kako u Hrvatskoj ne postoji model financiranja dodatne izbrazbe lije─Źnika, HZZO je kroz Eti─Źki ugovor omogu─çio farmaceutskim tvrtkama da ula┼żu u suradnju s lije─Źnicima i podmiruju tro┼íkove njihova sudjelovanja na stru─Źnim skupovima.


Temeljem Eti─Źkog ugovora, koji vrlo striktno regulira pravila i uvjete pod kojima je takav prijenos vrijednosti mogu─ç, farmaceutske kompanije ve─ç pet godina HZZO-u dostavljaju podatke o tim transferima, a sada ─çe po prvi puta oni postati javno dostupni.

“Ponosni smo ┼íto je farmaceutska industrija prva u svijetu koja ─çe javno objaviti podatke o prijenosu vrijednosti, ─Źime ┼żelimo posti─çi punu transparentnost odnosa te dodatno unaprijediti suradnju i razmjenu znanja inovativne farmaceutske industrije sa zdravstvenim radnicima i organizacijama”, ka┼że predsjednica IF! Tatjana Tomljanovi─ç.

Na┼ía je zajedni─Źka odgovornost, dodaje Tomljanovi─ç, da pribli┼żimo medicinsku inovaciju bolesnicima i pobolj┼íamo ishode lije─Źenja, za ┼íto je potrebna kvalitetna suradnja industrije i zdravstvenih radnika.

Budu─çi da je Inovativna farmaceutska inicijativa ─Źlanica Europskog udru┼żenja inovativnih farmaceutskih kompanija i udru┼żenja (EFPIA), Hrvatska je jedna od 33 zemlje koja je prema kodeksu te organizacije du┼żna javno objaviti te podatke.

Iako farmaceutska industrija nastoji ohrabriti lije─Źnike da u ┼íto ve─çem broju daju suglasnost za javnu objavu podataka o prijenosu vrijednosti, u udruzi isti─Źu kako taj broj varira od dr┼żave do dr┼żave.
 
(poslovni.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,