Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TURSKA IZAZVALA MEĐUNARODNI INCIDENT: Erdogan htio čitati Kuran na sprovodu Muhammad Alija

TURSKA IZAZVALA MEĐUNARODNI INCIDENT: Erdogan htio čitati Kuran na sprovodu Muhammad Alija

erdogan-amerikaAgenti američke Tajne službe, koja brine o sigurnosti Baracka Obame i drugih pripanika državnog vrha, zamalo se nisu potukli sa osiruganjem Recepa Tayyipa Erdogana

Do guranja, koje je moglo prerasti i u razmjenu udaraca, došlo je u momentu kada je turski predsjednik već bio sjeo u automobil da bi se odvezao u “kulturni centar Muhammada Alija”.

Jedan od agenata Tajne službe – sukladno protokolom – pokazao je namjeru da stane pored vrata automobila koja su se zatvorila, ali je naišao na prosvjed Erdoganova tjelohranitelja koji je htio da učini isto.

Erdogan je doputovao u SAD da bi prsisustvovao pogrebu legendarnog Muhammada Alija (Cassiuse Claya) u njegovom rodnom gradu Louisvilleu.

Turski list Hurriyet Daily News objavio je da je Erdogan napustio SAD prije roka i da nije prisustvovati sahrani.

Točnije: turski čelnik je nazočio muslimanskom opraštanju od Alija, ali ne i državnom sprovodu.

Isti list tvrdi da se na takav korak odlučio “i zbog drugih incidenata”. Ponajviše zato što mu nije dozvoljeno da kovčeg sa Alijevim tijelom pokrije “komadom tkanine iz Ćabe”.

Prema drugim izvorima, Erdogan je bio nezadovoljan zato što mu nije dozvoljeno da na sprovodu pročita “odlomak iz Kurana”.

I prije nego što je stigao u SAD, Erdogan je bio isključen iz popisa govornika na sprovodu. Formalno obrazloženje je bilo: ne bi se uklopilo u predviđeno vrijeme …
 

 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,