Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TURSKA IZAZVALA ME─ÉUNARODNI INCIDENT: Erdogan htio ─Źitati Kuran na sprovodu Muhammad Alija

TURSKA IZAZVALA ME─ÉUNARODNI INCIDENT: Erdogan htio ─Źitati Kuran na sprovodu Muhammad Alija

erdogan-amerikaAgenti ameri─Źke Tajne slu┼żbe, koja brine o sigurnosti Baracka Obame i drugih pripanika dr┼żavnog vrha, zamalo se nisu potukli sa osiruganjem Recepa Tayyipa Erdogana

Do guranja, koje je moglo prerasti i u razmjenu udaraca, do┼ílo je u momentu kada je turski predsjednik ve─ç bio sjeo u automobil da bi se odvezao u “kulturni centar Muhammada Alija”.

Jedan od agenata Tajne slu┼żbe – sukladno protokolom – pokazao je namjeru da stane pored vrata automobila koja su se zatvorila, ali je nai┼íao na prosvjed Erdoganova tjelohranitelja koji je htio da u─Źini isto.

Erdogan je doputovao u SAD da bi prsisustvovao pogrebu legendarnog Muhammada Alija (Cassiuse Claya) u njegovom rodnom gradu Louisvilleu.

Turski list Hurriyet Daily News objavio je da je Erdogan napustio SAD prije roka i da nije prisustvovati sahrani.

To─Źnije: turski ─Źelnik je nazo─Źio muslimanskom opra┼ítanju od Alija, ali ne i dr┼żavnom sprovodu.

Isti list tvrdi da se na takav korak odlu─Źio “i zbog drugih incidenata”. Ponajvi┼íe zato ┼íto mu nije dozvoljeno da kov─Źeg sa Alijevim tijelom pokrije “komadom tkanine iz ─ćabe”.

Prema drugim izvorima, Erdogan je bio nezadovoljan zato ┼íto mu nije dozvoljeno da na sprovodu pro─Źita “odlomak iz Kurana”.

I prije nego ┼íto je stigao u SAD, Erdogan je bio isklju─Źen iz popisa govornika na sprovodu. Formalno obrazlo┼żenje je bilo: ne bi se uklopilo u predvi─Ĺeno vrijeme …
 

 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,