Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN JOŠ JEDNOM ZADIVIO: Očitao bukvicu bahatom Izraelu

PUTIN JOŠ JEDNOM ZADIVIO: Očitao bukvicu bahatom Izraelu

putin-izraelRuski predsjednik Vladimir Putin je udario po izraelskom predsjedniku vlade Benjaminu Netanyahu za radi izjave da Izrael treba odrediti budućnost Sirije

Netanyahuov nedavni posjet Moskvi da obavi vanjskopolitički razgovor s Putinom smatra se “apsolutnim neuspjehom” za Izrael, prema pisanju Kremlja.

Pravdareport.com izvještava:

U službenom priopćenju za tisak, predsjednik Putin je govorio o “otvorenoj” i “konstruktivnoj” prirodi razgovora s izraelskim premijerom. U diplomatskom svijetu, međutim, kada su pregovori održani u prijateljskom ozračju, pa čak i na neutralan način, za njih se obično kaže da su razgovori održani “u prijateljskoj atmosferi.”

To je nešto što ovaj put nismo čuli od Kremlja. Drugim riječima, ne postoji razumijevanje između ruskih i izraelskih vođa.

Glavna svrha posjeta Netanyahua Rusiji očito je bila usmjerena na pitanja vanjske politike, kao što su reguliranje krize u Siriji i moguće rješenje palestinskog sukoba. Izrael vidi jasno da građanski rat u Siriji završava.

Netanyahuov posjet se poklopio s nevjerojatnim govorom Bashar al-Assada koji se održao na otvaranju sjednice novoizabranog parlamenta. Očito je da je pitanje o kraju rata i nacionalnog pomirenja u Siriji – pitanje vremena. Što se događa nakon toga?

Sukob u Siriji je stvorio savez između Rusije, Irana, Sirije, i jedinica libanonskog otpora. Što se tiče potonjeg, to nisu samo borci Hezbollaha, već i veliki broj volontera iz libanonskih svjetovnih stranaka koje se bore protiv islamske države u Siriji.


Čini se da Netanyahua brinu izgledi za novu, ujedinjenu Siriju koja će se pojaviti u blizini Izraela. Premijer Izraela je također zabrinut zbog jakog utjecaja Irana u poslijeratnoj Siriji.

Što je predsjednik Putin rekao na sve ovo? Putin je održao dug govor, u kojem on govori o kulturi, gospodarstvu, trgovini i gospodarskim odnosima, turizmu i svemu ostalom.

Što se tiče sirijskog problema, Putin je rekao samo dvije fraze: “Mi smo koncentrirali razgovor na plan međunarodnih pitanja, i naravno, razgovarali smo o zamršenoj situaciji u regiji Bliskog istoka, uključujući Siriju.” To je sve.

Rusija je ignorirala zahtjeve Netanyahua, primjerice, da ograniči zalihe oružja u Libanonu borcima Hezbollaha.

Rusija gleda Hezbollah kao jedan od najvažnijih političkih stranaka u Libanonu. Hezbollah je član vladajuće koalicije. Rusija slijedi svoj princip opskrbe oružja samo legitimnim vladama. Hezbollah je važan element legitimne vlade Libanona. Moskva smatra Hezbollah kao bitan element strukture na Bliskom istoku.

Osim toga, Putin je potvrdio rusku poziciju u palestinsko-izraelskom sukobu i naglasio da je Rusija spremna djelovati kao posrednik.

Ovo je došlo kao još jedan šamar u lice Izraela, jer Palestinci zahtijevaju da se palestinsko pitanje treba riješiti od strane međunarodne zajednice, dok Izrael inzistira na bilateralnim pregovorima između Palestine i Izraela.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,