Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Sva imovina Kine u SAD-u bi mogla biti poni┼ítena, ┼íto bi izazvalo 3. svjetski rat

Sva imovina Kine u SAD-u bi mogla biti poništena, što bi izazvalo 3. svjetski rat

kina-dolarWashington mo┼że odlu─Źiti da ne ispuni svoje obe─çanje da ne vrati ogroman dug koji duguje Kini, ┼íto bi izazvalo bojazan od 3. svjetskog rata

Biv┼íi ┼íef Bank of England, Mervyn King, sugerirao je da Amerika mo┼że biti prisiljena poni┼ítiti svoj dug prema Pekingu pod katastrofalnim okolnostima koje bi se mogle dogoditi u bliskoj budu─çnosti.

“Tko zna ┼íto donosi budu─çnost, no Kina i druge zemlje ne ┼żele biti u situaciji u kojoj sva njihova me─Ĺunarodna imovina zapravo ovisi o SAD-u”, rekao je King u ─Źlanku za magazin Gold Investor.

RT.com izvještava:

“Naravno da SAD ne bi htjale zadr┼żati svoje dugove, ali ako se dogodila neki grozna katastrofa, sva kineska imovina u SAD-u bi mogla biti poni┼ítena”, rekao je biv┼íi ┼íef Bank of England (BoE), dodaju─çi da Kina i druge zemlje trebaju diverzificirati svoje portfelje, ─Źine─çi ih manje ovisnim “o dobroj volji drugih zemalja.”

Kina je najve─çi nositelj ameri─Źkog duga s 1 245 000 000 000 dolara (1245 bilijuna), prema podacima US Treasury. Tijekom proteklih 12 mjeseci Peking je smanjio vlastite vrijednosne papira ameri─Źkog duga za 1,3 posto u odnosu na 1 261 000 000 000 dolara koliko je iznosio ameri─Źki dug pro┼íle godine.

Prema najnovijim podacima iz o┼żujka, globalna sredi┼ínja banka je rasprodala 17 milijardi dolara u ameri─Źkim obveznicama. Od po─Źetka godine rasprodaja je dosegla 123 milijarde dolara, ┼íto je najbr┼żi tempo rasprodaje od 1978. godine.

Rusija stalno prodaje ameri─Źke obveznice, jo┼í od financijske krize 2008., a dug Amerike prema Rusiji je pao sa vi┼íe od 200 milijardi dolara u 2008. na 86 milijarde dolara u o┼żujku ove godine.

U svibnju je milijarder George Soros smanjio ulaganja u ameri─Źke dionice za tre─çinu i stekao 264 milijuna dolara udio u najve─çem svjetskom proizvo─Ĺa─Źu zlatnih poluga, Barrick Gold.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,