Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Sva imovina Kine u SAD-u bi mogla biti poništena, što bi izazvalo 3. svjetski rat

Sva imovina Kine u SAD-u bi mogla biti poništena, što bi izazvalo 3. svjetski rat

kina-dolarWashington može odlučiti da ne ispuni svoje obećanje da ne vrati ogroman dug koji duguje Kini, što bi izazvalo bojazan od 3. svjetskog rata

Bivši šef Bank of England, Mervyn King, sugerirao je da Amerika može biti prisiljena poništiti svoj dug prema Pekingu pod katastrofalnim okolnostima koje bi se mogle dogoditi u bliskoj budućnosti.

“Tko zna što donosi budućnost, no Kina i druge zemlje ne žele biti u situaciji u kojoj sva njihova međunarodna imovina zapravo ovisi o SAD-u”, rekao je King u članku za magazin Gold Investor.

RT.com izvještava:

“Naravno da SAD ne bi htjale zadržati svoje dugove, ali ako se dogodila neki grozna katastrofa, sva kineska imovina u SAD-u bi mogla biti poništena”, rekao je bivši šef Bank of England (BoE), dodajući da Kina i druge zemlje trebaju diverzificirati svoje portfelje, čineći ih manje ovisnim “o dobroj volji drugih zemalja.”

Kina je najveći nositelj američkog duga s 1 245 000 000 000 dolara (1245 bilijuna), prema podacima US Treasury. Tijekom proteklih 12 mjeseci Peking je smanjio vlastite vrijednosne papira američkog duga za 1,3 posto u odnosu na 1 261 000 000 000 dolara koliko je iznosio američki dug prošle godine.

Prema najnovijim podacima iz ožujka, globalna središnja banka je rasprodala 17 milijardi dolara u američkim obveznicama. Od početka godine rasprodaja je dosegla 123 milijarde dolara, što je najbrži tempo rasprodaje od 1978. godine.

Rusija stalno prodaje američke obveznice, još od financijske krize 2008., a dug Amerike prema Rusiji je pao sa više od 200 milijardi dolara u 2008. na 86 milijarde dolara u ožujku ove godine.

U svibnju je milijarder George Soros smanjio ulaganja u američke dionice za trećinu i stekao 264 milijuna dolara udio u najvećem svjetskom proizvođaču zlatnih poluga, Barrick Gold.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,