Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Samo 10 zemalja u cijelom svijetu trenutno nisu u ratu. Evo koje su to

Samo 10 zemalja u cijelom svijetu trenutno nisu u ratu. Evo koje su to

rat-avion-ekplozijaZabrinjavajući izvještaj Instituta za ekonomiju i mir pronašao je samo deset zemalja na planeti koje nisu u ratu i koje su potpuno slobodne od sukoba

Prema indeksu globalnog mira 2016., samo Bocvana, Čile, Kostarika, Japan, Mauricijus, Panama, Katar, Švicarska, Urugvaj i Vijetnam su slobodni od sukoba.

Island je na vrhu popisa najmirnijih zemalja na svijetu, a slijede Danska, Austrija, Novi Zeland, Portugal, ─îe┼íka, ┼ávicarska, Kanada, Japan, i Slovenija – dok su Sjedinjene Dr┼żave zauzele daleko manje mjesto, 103. Palestina je smje┼ítena isto tako po prvi put ove godine u indeks 163 zemalja, a zauzela je 148. mjesto

Ratom razorenoj Sirija se nalazi na dnu popisa, ni┼że su samo zemlje: Ju┼żni Sudan, Irak, Afganistan, Somalija, Jemen, Srednjoafri─Źka Republika, Ukrajina, Sudan i Libija.

“Indeks mjerila globalnog mira se provodi pomo─çu tri ┼íiroka pokazatelja: stupanj sigurnosti i za┼ítite u dru┼ítvu; opseg doma─çeg ili me─Ĺunarodnog sukoba; i stupanj militarizacije”, izvje┼í─çu se navodi.

Iako je 81 zemlja poboljšala svoju razinu mira prema tim kriterijima, ti uspjesi su pogoršali mir u 79 drugih zemalja.

U posljednjem desetlje─çu, “prosje─Źni indeks zemlja u ratu se pogor┼íao za 2,44 posto, uz 77 zemalja koje su do┼żivjele pobolj┼íanje, dok se u 85 zemalja pogor┼íala situacija, s naglaskom na globalnu slo┼żenost mira i neravnomjernu raspodjelu.”

Dok Srednja i Ju┼żna Amerika i dalje zara─Ĺuju najgore ocjene za dru┼ítvenu sigurnost i za┼ítitu, SAD predstavlja jedan od rijetkih izuzetaka zbog svoje “prevelike brzine pritvaranja ljudi.”


Sve u svemu, Europa je odr┼żaka svoju poziciju kao najop─çenitijeg mirnog podru─Źja, a Bliski istok i Sjeverna Afrika su dosljedno ostali najburnija podru─Źja na planeti.

“Povijesno 10-godi┼ínje pogor┼íanje mira u velikoj je mjeri potaknuto intenziviranjem sukoba u bliskoisto─Źnoj i sjevernoafri─Źkoj regiji”, u izvje┼í─çu se navodi.

“Terorizam je na navi┼íim razinama svih vremena, smrtni slu─Źajevi od sukoba su na najvi┼íim razinama u zadnjih 25 godina, a broj izbjeglica i raseljenih osoba su na najvi┼íim razinama u posljednjih 60 godina.”

U stvari, “broj izbjeglica i prognanika dramati─Źno se pove─çao tijekom desetlje─ça, i pokazao udvostru─Źenje od 2007. do 2015. godine, na oko 60 milijuna ljudi.

“Naime, izvori za ova tri dinami─Źka pokazatelja su isprepleteni i upravljani od strane malog broja zemalja, ┼íto pokazuje globalne posljedice po zemlje u miru.”

Prema izvje┼í─çu, Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave tro┼íe nevjerojatno visok postotak vojnih izdataka na planeti – 38 posto – a sljede─çi najve─ça vojna sila, Kina, tro┼íi znatno manje i ─Źini 10 posto globalnog udjela. U rezultiraju─çom militarizaciji, najmanje mirne zemlje su SAD, Izrael, Sjeverna Koreja, Sirija i Rusija

Postoji devet zemalja s vi┼íe od 10 posto populacije klasificirane kao izbjeglice ili raseljene osobe – na ─Źelu su Somalija i Ju┼żni Sudan koje imaju vi┼íe od 20 posto svoje populacije raseljene i Sirija s vi┼íe od 60 posto prognanika”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,