Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Samo 10 zemalja u cijelom svijetu trenutno nisu u ratu. Evo koje su to

Samo 10 zemalja u cijelom svijetu trenutno nisu u ratu. Evo koje su to

rat-avion-ekplozijaZabrinjavajući izvjeơtaj Instituta za ekonomiju i mir pronaơao je samo deset zemalja na planeti koje nisu u ratu i koje su potpuno slobodne od sukoba

Prema indeksu globalnog mira 2016., samo Bocvana, Čile, Kostarika, Japan, Mauricijus, Panama, Katar, Ơvicarska, Urugvaj i Vijetnam su slobodni od sukoba.

Island je na vrhu popisa najmirnijih zemalja na svijetu, a slijede Danska, Austrija, Novi Zeland, Portugal, ČeĆĄka, Ć vicarska, Kanada, Japan, i Slovenija – dok su Sjedinjene DrĆŸave zauzele daleko manje mjesto, 103. Palestina je smjeĆĄtena isto tako po prvi put ove godine u indeks 163 zemalja, a zauzela je 148. mjesto

Ratom razorenoj Sirija se nalazi na dnu popisa, niĆŸe su samo zemlje: JuĆŸni Sudan, Irak, Afganistan, Somalija, Jemen, Srednjoafrička Republika, Ukrajina, Sudan i Libija.

“Indeks mjerila globalnog mira se provodi pomoću tri ĆĄiroka pokazatelja: stupanj sigurnosti i zaĆĄtite u druĆĄtvu; opseg domaćeg ili međunarodnog sukoba; i stupanj militarizacije”, izvjeơću se navodi.

Iako je 81 zemlja poboljĆĄala svoju razinu mira prema tim kriterijima, ti uspjesi su pogorĆĄali mir u 79 drugih zemalja.

U posljednjem desetljeću, “prosječni indeks zemlja u ratu se pogorĆĄao za 2,44 posto, uz 77 zemalja koje su doĆŸivjele poboljĆĄanje, dok se u 85 zemalja pogorĆĄala situacija, s naglaskom na globalnu sloĆŸenost mira i neravnomjernu raspodjelu.”

Dok Srednja i JuĆŸna Amerika i dalje zarađuju najgore ocjene za druĆĄtvenu sigurnost i zaĆĄtitu, SAD predstavlja jedan od rijetkih izuzetaka zbog svoje “prevelike brzine pritvaranja ljudi.”


Sve u svemu, Europa je odrĆŸaka svoju poziciju kao najopćenitijeg mirnog područja, a Bliski istok i Sjeverna Afrika su dosljedno ostali najburnija područja na planeti.

“Povijesno 10-godiĆĄnje pogorĆĄanje mira u velikoj je mjeri potaknuto intenziviranjem sukoba u bliskoistočnoj i sjevernoafričkoj regiji”, u izvjeơću se navodi.

“Terorizam je na naviĆĄim razinama svih vremena, smrtni slučajevi od sukoba su na najviĆĄim razinama u zadnjih 25 godina, a broj izbjeglica i raseljenih osoba su na najviĆĄim razinama u posljednjih 60 godina.”

U stvari, “broj izbjeglica i prognanika dramatično se povećao tijekom desetljeća, i pokazao udvostručenje od 2007. do 2015. godine, na oko 60 milijuna ljudi.

“Naime, izvori za ova tri dinamička pokazatelja su isprepleteni i upravljani od strane malog broja zemalja, ĆĄto pokazuje globalne posljedice po zemlje u miru.”

Prema izvjeơću, Sjedinjene Američke DrĆŸave troĆĄe nevjerojatno visok postotak vojnih izdataka na planeti – 38 posto – a sljedeći najveća vojna sila, Kina, troĆĄi znatno manje i čini 10 posto globalnog udjela. U rezultirajućom militarizaciji, najmanje mirne zemlje su SAD, Izrael, Sjeverna Koreja, Sirija i Rusija

Postoji devet zemalja s viĆĄe od 10 posto populacije klasificirane kao izbjeglice ili raseljene osobe – na čelu su Somalija i JuĆŸni Sudan koje imaju viĆĄe od 20 posto svoje populacije raseljene i Sirija s viĆĄe od 60 posto prognanika”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,