Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KAOS U TURSKOJ, ERDOGAN U ┼áOKU: Rusi ispalili na Tursku razaraju─çu raketu “Iskander” i razbili im granicu!

KAOS U TURSKOJ, ERDOGAN U ┼áOKU: Rusi ispalili na Tursku razaraju─çu raketu “Iskander” i razbili im granicu!

rakete-rusijaEksplozija ogromne snage zagrmila je na grani─Źnom prijelazu Sirije s Turskom Bab al Hava, preko kojeg teroristima Ankara dostavlja oru┼żje i prebacuje d┼żihadiste iz cijelog svijeta

Nekoliko teroristi─Źkih skupina, uklju─Źuju─çi Jebhat al Nusra (mjesnu podru┼żnicu Al Kaide), Islamsku dr┼żavu i zapadne ┼íti─çenike iz takozvane umjerene opozicije i Ahrar ash Shama, saop─çili su da su Rusi na grani─Źni prijelaz ispalili raketu “Iskander”, koja mo┼że nositi sna┼żne bojeve glave, me─Ĺu kojima i atomske.

Zvani─Źan domet ove rakete je do 500 kilometara, ali NATO tvrdi da ga Rusi umanjuju kako bi izbjegli sporazum o uni┼ítenju raketa srednjeg dometa u Europi.

Naime, velika koli─Źina Iskandera razmje┼ítena je u Kalinjingradu i ako je NATO u pravu Rusi tim raketama mogu ga─Ĺati i Berlin.

Sirijska komanda stoga je po┼żurila priop─çiti da je na grani─Źni prijelaz ispalila stare sovjetske rakete, ali vojni stru─Źnjaci smatraju da ona ne bi mogla izazvati toliko veliku eksploziju.

Meta je bio grani─Źni prijelaz oko 50 kilometara od Alepa i oko 120 od ruske zrakoplovne baze Hmejm u Siriji.

Te rakete stigle su u Hmejm po─Źetkom ove godine, nakon ┼íto je turski lovac iznad sirije oborio ruski bombarder Su-24. Moskva je tada popunila arsenal u Siriji novim protuzra─Źnim sustavima S-400, a tako─Ĺer i raketama Iskander koje su fotografirane u Hmejmu.

Prije nekoliko dana ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio je da njihove snage neće dopustiti da teroristi rašire po teritoriju oko Alepa.

Naime, unato─Ź potpisanom primirju s velikim brojem teroristi─Źkih skupina, one su nastavile napadati i imale izvjesnih uspjeha zahvaljuju─çi opskrbi i poja─Źanjima iz Turske.

Stoga je Rusija posljednjih dana utrostru─Źila broj zra─Źnih udara oko Alepa iu pokrajini Idlib. Pritom, izvori s terena navodili su da ruski avioni bijesno napadaju sve puteve opskrbe terorista k Turskoj.

Istovremeno, u Siriju su preba─Źeni protivpodmorni─Źki avioni radi za┼ítite ruske flote i obuzdavanja turske mornarice koja se koncentrirala u tom dijelu Mediterana.

Upozorenje Erdoganu

Ruski analiti─Źari smatraju da je ispaljivanje Iskandera upozorenje turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Uostalom, u ponedjeljak je veliki samouvjereni govor u parlamentu pokazao sirijski predsjednik Bashar al Assad koji je rekao da će Alepo biti grobnica Erdoganove neoosmanske mašte.

Što je Iskander

“Iskander” imaju zadatak, u slu─Źaju potrebe, uni┼ítiti NATO prsten radara i raketa presreta─Źa u susjednim zemljama s Rusijom, gdje ─çe Amerikanci postaviti elemente proturaketne obrane.

Po NATO klasifikaciji “Iskander” se vodi kao SS 26. Prikazano je nekoliko modifikacija “Iskandera” od kada je on prvi put pokazan 1999. godine na aerokosmi─Źkom salonu MAX. Ina─Źe, taj sustav se po─Źeo praviti jo┼í ranije, 1987. godine, a njegov domet je bio do 400 kilometara.

Ispitivanja novog modela “Iskander-M” po─Źela su u listopadu 2011. Ovi sustavi su napravljeni za uni┼ítavanje protivni─Źkih aerodroma, zrakoplova i radara zapovjednih centara veze. Njima se mogu ga─Ĺati i protivni─Źki raketni kompleksi.

“Iskander” se prevozi na kamionima koji po asfaltnim cestama mogu kretati brzinom od 70 kilometara, a po zemljanim do 40 kilometara na sat. Sustavu slu┼żi posada od tri ─Źovjeka kojima je potrebno 16 minuta da ispale projektil na odre─Ĺeni cilj.

Raketa se navodi sve vrijeme leta i napravljena je u tzv. stealth tehnologiji, ┼íto je ─Źini “nevidljivom” za radare.

Najnoviji model “iskander-M” koriste rakete ─Źiji je domet preko 500 kilometara, a neki stru─Źnjaci tvrde da sa krilatim raketama mo┼że dosti─çi cilj i do dvije tisu─çe kilometara.
 
(vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , ,