Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KAOS U TURSKOJ, ERDOGAN U ŠOKU: Rusi ispalili na Tursku razarajuću raketu “Iskander” i razbili im granicu!

KAOS U TURSKOJ, ERDOGAN U ŠOKU: Rusi ispalili na Tursku razarajuću raketu “Iskander” i razbili im granicu!

rakete-rusijaEksplozija ogromne snage zagrmila je na graničnom prijelazu Sirije s Turskom Bab al Hava, preko kojeg teroristima Ankara dostavlja oružje i prebacuje džihadiste iz cijelog svijeta

Nekoliko terorističkih skupina, uključujući Jebhat al Nusra (mjesnu podružnicu Al Kaide), Islamsku državu i zapadne štićenike iz takozvane umjerene opozicije i Ahrar ash Shama, saopćili su da su Rusi na granični prijelaz ispalili raketu “Iskander”, koja može nositi snažne bojeve glave, među kojima i atomske.

Zvaničan domet ove rakete je do 500 kilometara, ali NATO tvrdi da ga Rusi umanjuju kako bi izbjegli sporazum o uništenju raketa srednjeg dometa u Europi.

Naime, velika količina Iskandera razmještena je u Kalinjingradu i ako je NATO u pravu Rusi tim raketama mogu gađati i Berlin.

Sirijska komanda stoga je požurila priopćiti da je na granični prijelaz ispalila stare sovjetske rakete, ali vojni stručnjaci smatraju da ona ne bi mogla izazvati toliko veliku eksploziju.

Meta je bio granični prijelaz oko 50 kilometara od Alepa i oko 120 od ruske zrakoplovne baze Hmejm u Siriji.

Te rakete stigle su u Hmejm početkom ove godine, nakon što je turski lovac iznad sirije oborio ruski bombarder Su-24. Moskva je tada popunila arsenal u Siriji novim protuzračnim sustavima S-400, a također i raketama Iskander koje su fotografirane u Hmejmu.

Prije nekoliko dana ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio je da njihove snage neće dopustiti da teroristi rašire po teritoriju oko Alepa.

Naime, unatoč potpisanom primirju s velikim brojem terorističkih skupina, one su nastavile napadati i imale izvjesnih uspjeha zahvaljujući opskrbi i pojačanjima iz Turske.

Stoga je Rusija posljednjih dana utrostručila broj zračnih udara oko Alepa iu pokrajini Idlib. Pritom, izvori s terena navodili su da ruski avioni bijesno napadaju sve puteve opskrbe terorista k Turskoj.

Istovremeno, u Siriju su prebačeni protivpodmornički avioni radi zaštite ruske flote i obuzdavanja turske mornarice koja se koncentrirala u tom dijelu Mediterana.

Upozorenje Erdoganu

Ruski analitičari smatraju da je ispaljivanje Iskandera upozorenje turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Uostalom, u ponedjeljak je veliki samouvjereni govor u parlamentu pokazao sirijski predsjednik Bashar al Assad koji je rekao da će Alepo biti grobnica Erdoganove neoosmanske mašte.

Što je Iskander

“Iskander” imaju zadatak, u slučaju potrebe, uništiti NATO prsten radara i raketa presretača u susjednim zemljama s Rusijom, gdje će Amerikanci postaviti elemente proturaketne obrane.

Po NATO klasifikaciji “Iskander” se vodi kao SS 26. Prikazano je nekoliko modifikacija “Iskandera” od kada je on prvi put pokazan 1999. godine na aerokosmičkom salonu MAX. Inače, taj sustav se počeo praviti još ranije, 1987. godine, a njegov domet je bio do 400 kilometara.

Ispitivanja novog modela “Iskander-M” počela su u listopadu 2011. Ovi sustavi su napravljeni za uništavanje protivničkih aerodroma, zrakoplova i radara zapovjednih centara veze. Njima se mogu gađati i protivnički raketni kompleksi.

“Iskander” se prevozi na kamionima koji po asfaltnim cestama mogu kretati brzinom od 70 kilometara, a po zemljanim do 40 kilometara na sat. Sustavu služi posada od tri čovjeka kojima je potrebno 16 minuta da ispale projektil na određeni cilj.

Raketa se navodi sve vrijeme leta i napravljena je u tzv. stealth tehnologiji, što je čini “nevidljivom” za radare.

Najnoviji model “iskander-M” koriste rakete čiji je domet preko 500 kilometara, a neki stručnjaci tvrde da sa krilatim raketama može dostići cilj i do dvije tisuće kilometara.
 
(vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , ,