Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » DAN KADA JE IZRAEL NAPAO AMERIKU: Prije 49 godina Amerika je prikrila izraelski ‘napad pod lažnom zastavom’ u kojem je poginulo 34 amerikanaca

DAN KADA JE IZRAEL NAPAO AMERIKU: Prije 49 godina Amerika je prikrila izraelski ‘napad pod lažnom zastavom’ u kojem je poginulo 34 amerikanaca

izrael-amerika8. lipnja 1967., 34 američka vojnika su ubijena i 173 je ranjeno nakon što su izraelske snage u više navrata napale USS Liberty u međunarodnim vodama

Liberty nije bio bojni brod i bio je potpuno nesposoban da se brani kroz sate dogotrajnog napada koji se dogodio.

Već desetljećima, američka vlada prijeti preživjelima sa zatvorom ako progovore o tome, čuvajući istinu od javnosti.

Iako se Izrael ispričao zbog razornih napada i izjavio da je za napad kriva jednostavna pogreška, a zapanjujući novi dokazi koji se pojavili pobijaju izraelske tvrdnje da je ovaj napad uzrokovala pogreška i da su Izraelci bili svjesni kada su napadali američki ratni brod.

Incident sa brodom USS Liberty je bio napad na obavještajni brod američke mornarice u međunarodnim vodama oko 12,5 nautičkih milja od obale Sinajskog poluotoka, sjeverno od El Arisha, a napad su proveli izraelski borbeni zrakoplovi i torpedni čamci.

Ona se dogodila tijekom Šestodnevnog rata, sukoba između Izraela i arapskih država u Egiptu, Jordanu i Siriji. Izraelski napad je ubio 34 američka vojnika, a ranjeno je najmanje 173. Napad je bio drugi najsmrtonosniji napad protiv američke mornarice od kraja Drugog svjetskog rata i označio je jedan od najvećih gubitaka života od strane američke obavještajne zajednice.

Novi dokazi izloženi u dokumentarcu pod nazivom “Dan kada je Izrael napao Ameriku”, nagrađivanog britanskog redatelja Richard Belfielda, uključuje audio zapise koji dokazuje da su Izraelci namjerno napali američki brod. Preživjeli mornari su odavno tvrdili da je Izrael namjeravao ubiti cijelu posadu i potopiti USS Liberty, i za to sve optužiti Egipat.

“Ranije ove godine, dobio sam kopiju audio vrpce napada kako se odvijao, razgovora između izraelskih pilota HRZ-a i njihovih kontrolora natrag u bazu, u stvarnom vremenu. Audio koji nikada prije nije emitiran. Otišao sam razgovarati s Al Jazeerom, i nakon pažljivog razmatranja, mreža je naručila film.”- rekao je Richard Belfielda
 

 
Ali zašto bi Izrael želio da Amerika vjeruje da je Egipat bio odgovoran za napad, pitate se?

Odgovor bi se mogao naći u onome što je poznato kao napad pod “lažnaom zastavom”, koji je trebao prebaciti krivnju za incident kao sredstvo za uvlačenje predsjednika Lyndon Johnsona i američke javnosti u sukob, objavljujući rat Egiptu.

Napad na USS Liberty je trajao više od dva sata, ali samo šesnaest minuta nakon napada audio dokaz potvrđuje da su Izraelci znali za identitet američkog broda.

Ove snimke mogu se čuti u dokumentarcu, koje je emitirala Al Jazeera. “Kojoj državi brod pripada?” (Odgovor): “Američkoj”. Ipak, napadi su se nakon toga nastavili oko jedan sat i četrdeset pet minuta!

Pet minuta prije početka napada, izraelski piloti su se međusobno pitali da li je brod američki.

“Je li to američki brod?” “Kako to misliš američki?” “Bez komentara.”

Prvi torpedo je pogodio USS Liberty dvadeset minuta nakon što je kontrolor potvrdio izraelskim pilotima ratnog zrakoplovstva da je brod bio doista dio američke mornarici.

Prije više od jednog desetljeća, novinar po imenu Arieh O’Sullivan iz Jerusalem Posta dobio je pristup tim istim audio snimkama i objavio transkript izraelskih vojnih razgovora koji su se dogovarali o kordinaciji napada.

“Izraelske poruke koje je presrela CIA, 8. lipnja 1967. godine, ne ostavljaju nikakvu sumnju da je potonuća broda USS Liberty bio zadatak dodijeljen napadau izraelskih borbenih zrakoplova i torpednih čamaca dok je Šestodnevni rat bjesnio na Bliskom istoku. Dopustite mi da ponovim: nema sumnje da je poslanje izraelskih obrambenih snaga (IDF) bilo uništiti brod USS Liberty i ubiti njezinu cjelokupnu posadu”- bivši CIA-in analitičar Ray McGovern.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , ,