Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » DAN KADA JE IZRAEL NAPAO AMERIKU: Prije 49 godina Amerika je prikrila izraelski ‘napad pod la┼żnom zastavom’ u kojem je poginulo 34 amerikanaca

DAN KADA JE IZRAEL NAPAO AMERIKU: Prije 49 godina Amerika je prikrila izraelski ‘napad pod la┼żnom zastavom’ u kojem je poginulo 34 amerikanaca

izrael-amerika8. lipnja 1967., 34 ameri─Źka vojnika su ubijena i 173 je ranjeno nakon ┼íto su izraelske snage u vi┼íe navrata napale USS Liberty u me─Ĺunarodnim vodama

Liberty nije bio bojni brod i bio je potpuno nesposoban da se brani kroz sate dogotrajnog napada koji se dogodio.

Ve─ç desetlje─çima, ameri─Źka vlada prijeti pre┼żivjelima sa zatvorom ako progovore o tome, ─Źuvaju─çi istinu od javnosti.

Iako se Izrael ispri─Źao zbog razornih napada i izjavio da je za napad kriva jednostavna pogre┼íka, a zapanjuju─çi novi dokazi koji se pojavili pobijaju izraelske tvrdnje da je ovaj napad uzrokovala pogre┼íka i da su Izraelci bili svjesni kada su napadali ameri─Źki ratni brod.

Incident sa brodom USS Liberty je bio napad na obavje┼ítajni brod ameri─Źke mornarice u me─Ĺunarodnim vodama oko 12,5 nauti─Źkih milja od obale Sinajskog poluotoka, sjeverno od El Arisha, a napad su proveli izraelski borbeni zrakoplovi i torpedni ─Źamci.

Ona se dogodila tijekom ┼áestodnevnog rata, sukoba izme─Ĺu Izraela i arapskih dr┼żava u Egiptu, Jordanu i Siriji. Izraelski napad je ubio 34 ameri─Źka vojnika, a ranjeno je najmanje 173. Napad je bio drugi najsmrtonosniji napad protiv ameri─Źke mornarice od kraja Drugog svjetskog rata i ozna─Źio je jedan od najve─çih gubitaka ┼żivota od strane ameri─Źke obavje┼ítajne zajednice.

Novi dokazi izlo┼żeni u dokumentarcu pod nazivom “Dan kada je Izrael napao Ameriku”, nagra─Ĺivanog britanskog redatelja Richard Belfielda, uklju─Źuje audio zapise koji dokazuje da su Izraelci namjerno napali ameri─Źki brod. Pre┼żivjeli mornari su odavno tvrdili da je Izrael namjeravao ubiti cijelu posadu i potopiti USS Liberty, i za to sve optu┼żiti Egipat.

“Ranije ove godine, dobio sam kopiju audio vrpce napada kako se odvijao, razgovora izme─Ĺu izraelskih pilota HRZ-a i njihovih kontrolora natrag u bazu, u stvarnom vremenu. Audio koji nikada prije nije emitiran. Oti┼íao sam razgovarati s Al Jazeerom, i nakon pa┼żljivog razmatranja, mre┼ża je naru─Źila film.”- rekao je Richard Belfielda
 

 
Ali za┼íto bi Izrael ┼żelio da Amerika vjeruje da je Egipat bio odgovoran za napad, pitate se?


Odgovor bi se mogao na─çi u onome ┼íto je poznato kao napad pod “la┼żnaom zastavom”, koji je trebao prebaciti krivnju za incident kao sredstvo za uvla─Źenje predsjednika Lyndon Johnsona i ameri─Źke javnosti u sukob, objavljuju─çi rat Egiptu.

Napad na USS Liberty je trajao vi┼íe od dva sata, ali samo ┼íesnaest minuta nakon napada audio dokaz potvr─Ĺuje da su Izraelci znali za identitet ameri─Źkog broda.

Ove snimke mogu se ─Źuti u dokumentarcu, koje je emitirala Al Jazeera. “Kojoj dr┼żavi brod pripada?” (Odgovor): “Ameri─Źkoj”. Ipak, napadi su se nakon toga nastavili oko jedan sat i ─Źetrdeset pet minuta!

Pet minuta prije po─Źetka napada, izraelski piloti su se me─Ĺusobno pitali da li je brod ameri─Źki.

“Je li to ameri─Źki brod?” “Kako to misli┼í ameri─Źki?” “Bez komentara.”

Prvi torpedo je pogodio USS Liberty dvadeset minuta nakon ┼íto je kontrolor potvrdio izraelskim pilotima ratnog zrakoplovstva da je brod bio doista dio ameri─Źke mornarici.

Prije vi┼íe od jednog desetlje─ça, novinar po imenu Arieh O’Sullivan iz Jerusalem Posta dobio je pristup tim istim audio snimkama i objavio transkript izraelskih vojnih razgovora koji su se dogovarali o kordinaciji napada.

“Izraelske poruke koje je presrela CIA, 8. lipnja 1967. godine, ne ostavljaju nikakvu sumnju da je potonu─ça broda USS Liberty bio zadatak dodijeljen napadau izraelskih borbenih zrakoplova i torpednih ─Źamaca dok je ┼áestodnevni rat bjesnio na Bliskom istoku. Dopustite mi da ponovim: nema sumnje da je poslanje izraelskih obrambenih snaga (IDF) bilo uni┼ítiti brod USS Liberty i ubiti njezinu cjelokupnu posadu”- biv┼íi CIA-in analiti─Źar Ray McGovern.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , ,