Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Zemlja slobodnih? Američki guverner potpisao izvršni zakon kojim će se kažnjavati ljude koji kritiziraju Izrael

Zemlja slobodnih? Američki guverner potpisao izvršni zakon kojim će se kažnjavati ljude koji kritiziraju Izrael

bojkot-izraelGuverner New York Andrew Cuomo osjeća da je Izrael strahovito zlostavljan od strane sve većeg uspjeha BDS pokreta (bojkot, dezinvestiranje i sankcije) protiv Izraela, pa je potpisao izvršni zakon, zakoj je vrlo vjerojatno neustavan

“Ja potpisujem izvršni zakon koji vrlo jasno kaže da smo protiv BDS pokreta. Ako vi bojkotirate Izrael, New York će bojkotirati vas”.

Prema izvršnoj naredbi, država Povjerenik će subjektivno sastavio (crni) popis koristeći “vjerodostojne informacije dostupne javnosti”, institucija i tvrtki koje sudjeluju u BDS pokretu protiv Izraela – od kojih će pravni subjekti morati, pak, “predati svoj ​​novac i imovinu.”

Iako je taj radikalni potez odmah je zaradio pohvale od pro-izraelskog establišmenta, takav potez potiče zatiranje slobode govora i izražavanja – kao i slobodnu trgovinu – i vrlo vjerojatno krši Ustav.

Mnoge organizacije establišmenta su ubrzo nakon toga istaknule, BDS pokret sliči na Južnu Afriku i njezin politiki apartheid, na brojne načine.

Neposredno prije sudjelovanja u prošle nedjelje na slavlju izraelske parade, guverner New Yorka, Cuomo je na Twitteru objavio:

 

Kao što je Ryan Cooper napisao za časopis The Week: “Oko 4,8 milijuna Palestinaca živi pod izraelskom vlasti u lijevoj obali i pojasu Gaze, ali nemaju političku zastupljenost u izraelskeoj vladi.”

Odgovarajući na ono što mnogi zovu izraelski apartheida, BDS je dobio značaju podršku u javnosti od njegovog početka u 2005. kada je “prisilio Izrael u odustajanje od okupacije kroz gospodarski utjecaj.”

Ali guverner Cuomo je opresivno pomeo takva razmišljanja i nastoji kazniti ljude sve koji kritiziraju Izrael na miran i učinkovit način.

A da li se ili ne slažete sa BDS pokretom, Cuomovi osobni stavovi o Izraelu su sada provedeni u zakon u državi New York – potpuno zaobilazeći demokratski proces.

Što je još gore, ta nasilna taktika za provedbu političke ideologije prkosi svim logičkim zakonskim granicama.

Kako ljudska prava izmiču bez zamaha, kroz najosnovnije pravo na glas – uključujući i pravo govora putem financijskih sredstava – one trebaju biti na vrhu liste prioriteta. Međutim, autokratski zakoni jedne političke osobe su u cijelosti neodrživi u areni slobode govora.

Bilo da se slažete ili ne sa Cuomovom osobnom politikom, to nema značajnog utjecaja, jer je takav diktatorski potez u suprotnosti sa ljudskim slobodama.

Uz to treba napomenuti da jednom kada političar provede svoj osobni stav u zakon, niti jedna prepreka neće spriječiti druge političare od donošenja sličnih mjera – bez obzira na ono što oni mogu držati kao osobni imperativ.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,