Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Zemlja slobodnih? Ameri─Źki guverner potpisao izvr┼íni zakon kojim ─çe se ka┼żnjavati ljude koji kritiziraju Izrael

Zemlja slobodnih? Ameri─Źki guverner potpisao izvr┼íni zakon kojim ─çe se ka┼żnjavati ljude koji kritiziraju Izrael

bojkot-izraelGuverner New York Andrew Cuomo osjeća da je Izrael strahovito zlostavljan od strane sve većeg uspjeha BDS pokreta (bojkot, dezinvestiranje i sankcije) protiv Izraela, pa je potpisao izvršni zakon, zakoj je vrlo vjerojatno neustavan

“Ja potpisujem izvr┼íni zakon koji vrlo jasno ka┼że da smo protiv BDS pokreta. Ako vi bojkotirate Izrael, New York ─çe bojkotirati vas”.

Prema izvr┼ínoj naredbi, dr┼żava Povjerenik ─çe subjektivno sastavio (crni) popis koriste─çi “vjerodostojne informacije dostupne javnosti”, institucija i tvrtki koje sudjeluju u BDS pokretu protiv Izraela – od kojih ─çe pravni subjekti morati, pak, “predati svoj ÔÇőÔÇőnovac i imovinu.”

Iako je taj radikalni potez odmah je zaradio pohvale od pro-izraelskog establi┼ímenta, takav potez poti─Źe zatiranje slobode govora i izra┼żavanja – kao i slobodnu trgovinu – i vrlo vjerojatno kr┼íi Ustav.

Mnoge organizacije establi┼ímenta su ubrzo nakon toga istaknule, BDS pokret sli─Źi na Ju┼żnu Afriku i njezin politiki apartheid, na brojne na─Źine.

Neposredno prije sudjelovanja u prošle nedjelje na slavlju izraelske parade, guverner New Yorka, Cuomo je na Twitteru objavio:

 

Kao ┼íto je Ryan Cooper napisao za ─Źasopis The Week: “Oko 4,8 milijuna Palestinaca ┼żivi pod izraelskom vlasti u lijevoj obali i pojasu Gaze, ali nemaju politi─Źku zastupljenost u izraelskeoj vladi.”

Odgovaraju─çi na ono ┼íto mnogi zovu izraelski apartheida, BDS je dobio zna─Źaju podr┼íku u javnosti od njegovog po─Źetka u 2005. kada je “prisilio Izrael u odustajanje od okupacije kroz gospodarski utjecaj.”

Ali guverner Cuomo je opresivno pomeo takva razmi┼íljanja i nastoji kazniti ljude sve koji kritiziraju Izrael na miran i u─Źinkovit na─Źin.

A da li se ili ne sla┼żete sa BDS pokretom, Cuomovi osobni stavovi o Izraelu su sada provedeni u zakon u dr┼żavi New York – potpuno zaobilaze─çi demokratski proces.

┼áto je jo┼í gore, ta nasilna taktika za provedbu politi─Źke ideologije prkosi svim logi─Źkim zakonskim granicama.

Kako ljudska prava izmi─Źu bez zamaha, kroz najosnovnije pravo na glas – uklju─Źuju─çi i pravo govora putem financijskih sredstava – one trebaju biti na vrhu liste prioriteta. Me─Ĺutim, autokratski zakoni jedne politi─Źke osobe su u cijelosti neodr┼żivi u areni slobode govora.

Bilo da se sla┼żete ili ne sa Cuomovom osobnom politikom, to nema zna─Źajnog utjecaja, jer je takav diktatorski potez u suprotnosti sa ljudskim slobodama.

Uz to treba napomenuti da jednom kada politi─Źar provede svoj osobni stav u zakon, niti jedna prepreka ne─çe sprije─Źiti druge politi─Źare od dono┼íenja sli─Źnih mjera – bez obzira na ono ┼íto oni mogu dr┼żati kao osobni imperativ.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,