Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Zapad svakih 100 godina kre─çe na Moskvu, a Rusija te ratove pobjedni─Źki zavr┼íava

Zapad svakih 100 godina kre─çe na Moskvu, a Rusija te ratove pobjedni─Źki zavr┼íava

rusija-ratPOLJACI SE SAMI PODME─ćU, IAKO ─ćE ONI BITI PRVI NA UDARU U SLU─îAJU RATA RUSIJE SA NATO

Kao i proteklih stoljeća, Rusija će biti prisiljena odgovarati na agresiju Zapada koji svakih sto godina zaboravlja svoje prethodno iskustvo, svoj poraz i slom i svaki put se iznova sprema izvršiti agresiju.

Po rije─Źima ministra vanjskih poslova Poljske Vitolda Va┼í─çikovskog, raspore─Ĺivanje sustava proturaketne obrane ne prijeti Rusiji.

Reagiraju─çi na rije─Źi ruskog predsjednika Vladimira Putina o uzvratim mjerama na postavljanje sustava PRO u Isto─Źnoj Europi, Va┼í─çikovski je izjavio da “predsjednik Putin mora znati i odli─Źno zna da sustav proturaketne obrane u Poljskoj ni na koji na─Źin ne prijeti sigurnosti Rusije. Taj sustav treba ┼ítititi Europu od raketnog napada s Bliskog Istoka”.

Dan prije toga, govore─çi na press-konferenciji tijekom svog posjeta Gr─Źkoj, Vladimir Putin je ocijenio da ─çe se instalacija sustava proturaketne obrane u Rumunjskoj i Poljskoj negativno odraziti na suradnju Rusije i Europe. On je naglasio da izjave o tome da od strane tih sustava nema opasnosti – ne odgovaraju stvarnosti.

Putin je upozorio: “Mi ─çemo biti prisiljeni reagirati na odgovaraju─çi na─Źin, i, ako jo┼í ju─Źer ti dijelovi teritorija Rumunjske jednostavno nisu znali ┼íto je to biti na ni┼íanu, od danas ─çemo morati u─Źiniti odre─Ĺene postupke koji ─çe osigurati na┼íu sigurnost”.

Me─Ĺutim, prije Putinove posjete Gr─Źkoj, 16. svibnja, izvje┼ítavaju─çi o pripremama za summit Sjevernoatlantskog saveza u Var┼íavi, taj isti Va┼í─çikovski izjavio je da je vojno prisustvo SAD i me─Ĺunarodnih snaga NATO-a odgovor na “vrlo agresivno pona┼íanje i prijetnje od strane ruskih vlasti” .

Va┼í─çikovski je tako─Ĺer precizirao da to “prisutnost treba biti zna─Źajno i da ima novu kvalitetu i spremnost da ┼ítiti teritorij NATO-a”.

Na ┼íto aludira ┼íef MIP Poljske tvrde─çi da je “pove─çano prisustvo NATO-a u na┼íoj regiji ispravan odgovor na prijetnje sigurnosti i izazova koji dolaze iz Rusije”?

Prije nego ┼íto je postala ─Źlanica NATO-a, Poljska se nalazila u takozvanoj tampon zoni koja je odvajala Rusiju od Zapada i sprje─Źavala mogu─çi vojni sukob izme─Ĺu njih. Sada, kad je Poljska postala ─Źlanica NATO-a, Zapad i Rusija do┼íli su do neposredne dodirne to─Źke ┼íto uvijek predstavlja po─Źetak odbrojavanja vremena do izravnog vojnog sukoba.

Ne iznena─Ĺuje to ┼íto se sada Poljska zaista pribojava tog sukoba koji je u su┼ítini isprovociran upravo njezinim ulaskom u NATO. ┼áef poljskog vanjskopoliti─Źkog resora sada zaista ne sumnja da “postoji ozbiljna ruska prijetnja za europsku strukturu sigurnosti”.

Ovdje je sve potpuno logi─Źno: u slu─Źaju agresije Zapada – prva dr┼żava koja ─çe primiti uzvratni udar od strane Rusije biti ─çe upravo Poljska. Zato ona ima zbog ─Źega brinuti. Me─Ĺutim, Poljska je sama izabrala sebi takvu sudbinu, li┼íavaju─çi se neutralnog statusa koji je nastao nakon raspada Var┼íavskog sporazuma.

Sam Va┼í─çikovski izrazio je nadu da ─çe NATO pripremiti “odgovor na novu i manje stabilnu situaciju na podru─Źju sigurnosti u Europi”, ali sude─çi po izabranoj formulaciji – prili─Źno boja┼żljivu nadu. U vezi s time se name─çe pitanje: koliko Poljska, u stvari, vjeruje u snagu NATO?

Vašćikovski u suštini usrdno moli rukovodstvo saveza beskrajno ponavljajući mantru da njeno prisustvo treba biti vidljivo, da alijansa mora pokazati da je sigurna u sebe i da obrana i obuzdavanje moraju biti istinski.

Jedino ┼íto mu u toj situaciji ostaje da u to vjeruje jeste mo─ç SAD, za ─Źije vojne interese danas i radi alijansa. Pozivaju─çi da se poja─Źa vojna grupacija NATO, on samim tim priziva rat sebi na ┼ítetu u interesu SAD.

Svako gomilanje naoru┼żanja s jedne strane granice uvijek dovodi do gomilanja naoru┼żanja s druge. To nije ni┼íta drugo nego eskalacija vojnog potencijala, koja ranije ili kasnije dovodi do oru┼żanog sukoba.


U su┼ítini, ministar vanjskih poslova Poljske poziva na rat, priziva ga i stvara jo┼í ve─çu opasnost za svoju dr┼żavu.

To se obja┼ínjava ─Źinjenicom da Va┼í─çikovski, u stvari, nije ministar vanjskih poslova Poljske, ve─ç natovski agent koji se zbog nekakvog nesporazuma nalazi na toj du┼żnosti. Odnosno, on nije suveren, a ono ┼íto on poku┼íava artikulirati, predstave i koncepti koje on izgovara – o─Źito nisu u korist Poljske.

Me─Ĺutim, Va┼í─çikovski ide jo┼í dalje inzistiraju─çi na tome da je sada do┼ílo vrijeme da se odustane od suradnje s Rusijom po pitanju rje┼íavanja me─Ĺunarodnih problema i da se vrati nekim, kako se on izrazio, “tradicionalnim metodama obrane teritorija zemalja – ─Źlanica NATO-a”, po svoj prilici podrazumijevaju─çi pod “tradicionalnim” metode koji su formirani tijekom godina hladnog rata.

┼áto je to nego poziv na rat? U su┼ítini, to i jeste konstatacija o neizbje┼żnom ratu na koji poziva poljski ministar vanjskih poslova, a Rusija je ovdje dr┼żava koja na sve na─Źine poku┼íava odgoditi konflikt koji Zapad name─çe.

Kao i proteklih stoljeća, Rusija će biti prisiljena odgovoriti na agresiju Zapada koji svakih sto godina zaboravlja svoje prethodno iskustvo, svoj poraz i slom i svaki put se iznova sprema izvršiti agresiju.

Upravo na to i podsje─ça ruski predsjednik poku┼íavaju─çi rashladiti vru─çe poljske glave. Upravo od te lekcije, koju Zapad nikako ne mo┼że nau─Źiti tijekom ve─ç gotovo tisu─çu godina, Putin i poku┼íava odvratiti NATO zajedno s njihovim ameri─Źkim PRO sustavom.

Jer, to je zaista vrlo ─Źudna osobina europskih politi─Źara – kratko pam─çenje i neobuzdana te┼żnja da se svaki put stane na iste grablje nakon ┼íto kao odgovor dobije iste posljedice.

┼áto ─çe Poljskoj poziv na rat? Zar oni nisu do┼íli ni do kakvih zaklju─Źaka poslije Drugog svjetskog rata tijekom kojeg je Poljska prestala postojati kao dr┼żava i koju je obnovio Staljin samo zato ┼íto je to bio rezultat pobjede SSSR?

Mo┼że se pretpostaviti da Poljskoj, a posebno njenom stanovni┼ítvu, rat apsolutno nije potreban. Ali, problem je u tome ┼íto dana┼ínjom Poljskom upravlja tu─Ĺa elita. (sli─Źno kao i na Balkanu)

Danas namjesnici SAD, koji su potpuno ravnodu┼íni prema interesima poljske dr┼żave, odre─Ĺuju njenu sudbinu, ne razmi┼íljaju─çi o posljedicama. Dana┼ínje rukovodstvo bespogovorno izvr┼íava direktive Washingtona, i u tome je, i to postaje sve o─Źitije, njihova glavna funkcija radi ─Źijeg ostvarenja su i dovedeni u vrhove vlasti.

Kao i u mnogim drugim isto─Źnoeuropskim dr┼żavama – biv┼íim zemljama Var┼íavskog sporazuma, u Poljskoj je primjetan apsolutni nesklad izme─Ĺu ciljeva elite i o─Źekivanja ve─çine gra─Ĺana. Sve to je posljedica predaje Isto─Źne Europe Zapadu od strane Rusije u trenutku raspada sovjetskog bloka.

A danas ne ubiramo samo mi plodove svoje kratkovidne politike, ─Źije su posljedice omogu─çile Zapadu i NATO-u pro┼íiriti zonu svog strate┼íkog utjecaja na Isto─Źnu Europu, nego i sami narodi isto─Źnoeuropskih dr┼żava.

Summmit NATO-a u Var┼íavi – karika je istog lanca, a njegov rezultat je o─Źit: Var┼íava ─çe nastaviti da se kre─çe putem eskalacije napetosti pored svojih granica, a poljske elite koje se pod─Źinjavaju Washingtonu, nastavit ─çe poja─Źavati antirusku, rusofobsku histeriju, pozivaju─çi na rat. I ponovno ─çe, kao ┼íto je ve─ç bivalo ranije, za njih u svakom slu─Źaju, sve zavr┼íiti ┼żalosno.

Ili ─çe biti zbrisani nakon unutarnjih pobuna samih gra─Ĺana Poljske, ili ─çe postati ┼żrtve sljede─çeg u nizu sukoba Rusije i Zapada i prvi oti─çi u lo┼żi┼íte povijesti. Naravno, to je nezavidna sudbina, ali u prvom slu─Źaju – za predstavnike poljskih elita, u drugom – za ─Źitavu Poljsku zajedno s njenim gra─Ĺanima.

Ne name─çe Rusija ratoborna agresivna raspolo┼żenja. Ne provocira Rusija rat, ┼íto je vi┼íe puta pokazala povijest nekoliko posljednjih stolje─ça. Ali, upravo Rusija svaki put samo zavr┼íava ratove koje je zapo─Źeo Zapad spa┼íavaju─çi narode Europe, ─Źas od jednog, ─Źas od drugog agresora.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,