Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » RIJEŠENA MISTERIJA SNIMKE SPROVODA NIKOLE TESLE (VIDEO)

RIJEŠENA MISTERIJA SNIMKE SPROVODA NIKOLE TESLE (VIDEO)

nikola-teslaNajveći svjetski znanstvenik Nikola Tesla preminuo je 7. siječnja 1943. godine u 22:30. Imao je 87 godina i stotine patenata i izuma koji su mu donijeli slavu, ali ne i bogatstvo

Teslinom sprovodu je prisustvovalo više od 2.000 ljudi. U povorci koja se slijevala ka pogrebnoj sali na Madison aveniji bilo je državnika, javnih ličnosti, nobelovaca, ali građana koji su se divili geniju čiji su im pronalasci olakšali život.

Tadašnji gradonačelnik New Yorka, Fiorele La Guardia, oprostio se od balkanskog znanstvenika uz riječi da ono što je Tesla izumio, vremenom postaje sve značajnije.

“Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vrijeme prolazi, postaje još veće”, rekao je gradonačelnik New Yorka.

Komemoraciju je prenosio Radio New York, a u svim značajnijim medijima udarna vijest je bila o odlasku genija. U arhivi i dalje postoji audio snimku oproštajnog govora gradonačelnika New York 10. siječnja 1943. godine:

Za kraj su mu ispunjene dvije želje, da ga sahrane uz glazbu i to – Shubertovu kompoziciju “Ave Marija” i kao pjesmu “Tamo daleko”.

Evo kako je to izgledalo:
 

 
(kurir.rs)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , ,