Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » RIJE┼áENA MISTERIJA SNIMKE SPROVODA NIKOLE TESLE (VIDEO)

RIJEŠENA MISTERIJA SNIMKE SPROVODA NIKOLE TESLE (VIDEO)

nikola-teslaNajve─çi svjetski znanstvenik Nikola Tesla preminuo je 7. sije─Źnja 1943. godine u 22:30. Imao je 87 godina i stotine patenata i izuma koji su mu donijeli slavu, ali ne i bogatstvo

Teslinom sprovodu je prisustvovalo vi┼íe od 2.000 ljudi. U povorci koja se slijevala ka pogrebnoj sali na Madison aveniji bilo je dr┼żavnika, javnih li─Źnosti, nobelovaca, ali gra─Ĺana koji su se divili geniju ─Źiji su im pronalasci olak┼íali ┼żivot.

Tada┼ínji gradona─Źelnik New Yorka, Fiorele La Guardia, oprostio se od balkanskog znanstvenika uz rije─Źi da ono ┼íto je Tesla izumio, vremenom postaje sve zna─Źajnije.

“Nikola Tesla je umro. Umro je siroma┼ían, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada ┼żivjeli. Ono ┼íto je stvorio veliko je i, kako vrijeme prolazi, postaje jo┼í ve─çe”, rekao je gradona─Źelnik New Yorka.

Komemoraciju je prenosio Radio New York, a u svim zna─Źajnijim medijima udarna vijest je bila o odlasku genija. U arhivi i dalje postoji audio snimku opro┼ítajnog govora gradona─Źelnika New York 10. sije─Źnja 1943. godine:

Za kraj su mu ispunjene dvije ┼żelje, da ga sahrane uz glazbu i to – Shubertovu kompoziciju “Ave Marija” i kao pjesmu “Tamo daleko”.

Evo kako je to izgledalo:
 

 
(kurir.rs)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , ,