Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ‘JE** SE OPRAH’ – Voditelj talk showa otkupio i oprostio medicinski dug u vrijednosti od 15 miliona dolara za 9.000 ljudi

‘JE** SE OPRAH’ – Voditelj talk showa otkupio i oprostio medicinski dug u vrijednosti od 15 miliona dolara za 9.000 ljudi

john-oliver-dugJohn Oliver, voditelj emisije “Last Week Tonight” na HBO, nadmašio je najdarežljiviju TV zvijezdu, Oprah Windfrey, kada je u nedelju u svojoj emisiji objavio da je otkupio i otpisao dug u iznosu od 15 miliona dolara

Oliver je ovo objavio nakon 20-minutnog priloga o utjerivačima dugova. Prilog je govorio o kompanijama koje otkupljuju dugove, da bi zatim prijetnjama i drugim nasilničkim taktikama nastojale utjerati dugove, ne provjeravajući pri tome tačne podatke u vezi sa dugovima.

“Kada takva kompanija otkupi vaš dug, bilo da je informacija točna ili ne, oni će ga pokušati utjerati,” objasnio je Oliver. To znači da mogu pokušati utjerati i dug za koji su dužnici mislili da je zastario, otpisan ili vraćen. Takav dug se zove “zombi” dug.

“Otkup dugova je mračan posao i hitno je potrebno više nadzora na ovom području, jer kako stvari stoje svaki idiot se može s tim baviti. A mogu vam to i dokazati jer sam i ja jedan od tih idiota koji je osnovao kompaniju za otkup dugova,” kazao je Oliver. “I to je bilo uznemirujuće jednostavno učiniti.”

Producenti “Last Week Tonight” potrošili su 50 dolara da bi osnovali kompaniju za otkup dugova u Misisipiju. Ubrzo po osnivanju, kompaniji je ponuđen portfolio medicinskog duga u vrijednosti od $14,922,261.76 po cijeni manjoj od pola centa za dolar, što je iznosilo manje od $60,000”.

Nakon što je izvršena transakcija, kompanija je dobila spisak imena, adresa, i brojeva socijalnog osiguranja za gotovo 9,000 ljudi koji su dugovali tih $15 miliona.

“Mi smo kupili taj dug, što je apsolutno zastrašujuće, jer to znači da, da smo htjeli, mogli smo zakonski uzeti taj spisak i početi zvati te ljude, okrenuti im život naopačke zbog zdravstvenog duga,” kazao je Oliver.

Umjesto da utjeruje dugove, “Last Week Tonight” su, u saradnji sa humanitarnom organizacijom RIP Medical Debt, odlučili da otpisati taj dug.

Ovu vrstu otkupa duga u humanitarne svrhe započela je organizacija Rolling Jubilee, koja je proizašla iz pokreta Occupy Wall Street. Godine 2013. Rolling Jubilee je potrošile $400,000 da bi otkupila dug u vrijednosti od $14,734,569.87 – od čega je $13.5m bio dug za zdravstvenu njegu – da bi ga zatim otpisala.

“Niko ne bi smio zapasti u dugove ili bankrotirati zato što su se razboljeli,” kazala je Laura Hanna iz ove organizacije.

Godinu dana kasnije, u rujnu 2014. godine, Rolling Jubilee su objavili da su otkupili još studentskog duga u vrijednosti od $3.8m za 2,700 studenata sa Everest Collegea. Dug je koštao aktiviste oko $100,000.

“The Rolling Jubilee ne rješava problem, ali je to dobra taktika zato što ona otkriva kako se upravlja dugom,” kazao je Thomas Gokey, jedan od organizatora.

“Ona razotkriva moral duga, tu ideju da vi dugujete X iznos dolara koji onih 1% kažu da dugujete. U stvarnosti, taj dug vrijedi mnogo manje. Onih 1% ga prodaju jedni drugima po niskim cijenama. Vi to zapravo ne dugujete.”

Rolling Jubilee, koji se nadaju da će inspirisati dužnike da se udruže i iskoriste svoju kolektivnu moć, prikupila je više od $700,000 i oprostila dug u vrijednosti $31,982,455.76.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(6yka.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,