Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Novi predsjednik Filipina pozvao građane da sami hapse dilere droge i da ih likvidiraju!

Novi predsjednik Filipina pozvao građane da sami hapse dilere droge i da ih likvidiraju!

prеdsеdnik-Filipinа-Rоdrigо-DutеrtеNjegovi protivnici navode da je Rodrigo Duterte bio umiješan u ubojstva mnogih kriminalaca dok je bio na vlasti u gradu davala, ali se nitko od svjedoka nije usudio svjedočiti protiv njega na sudu

Egzekucije su, kako se navodi, izvršavale ubojice na motorima, takozvani “Davao odred smrti”

Novoizabrani predsjednik Filipina Rodrigo Duterte (71) pozvao je danas javnost da mu pomogne u borbi protiv kriminala i pozvao je građane koji posjeduju oružje da pucaju u dilere droge koji se opiru uhićenju.

Duterte je u gradu Davao na proslavi pobjede na predsjedničkim izborima, rekao da će Filipinci koji pomognu vlastima u krvavom ratu protiv kriminala biti nagrađeni.

“Slobodno nas zovite, policiju, ili to učiniti sami ako imate pištolj, imate moju podršku”, kazao je predsjednik Filipina.

On je u govoru kojeg je prenosila nacionalna televizija upozorio na vrlo zastupljenu trgovinu narkoticima u toj zemlji, u koju je uključena i policija.

“Ako se diler droge opire uhićenju ili odbija da dođe u policijsku stanicu i ugrožava građane pištoljem ili nožem, upucajte ga i dat ću vam medalju”, naveo je on.

Duterte je zatražio da tri policijska generala u prijestonici Filipina, Manili, podnesu ostavke zbog umiješanosti u zločine, ali nije precizirao o kakvim se zločinima točno radi.

Dugogodišnji gradonačelnik Davaoa i bivši državni tužitelj naglasio je da policajci čine kaznena djela “iz velike pohlepe ili velike potrebe”.

On je kazao da će osigurati novčanu pomoć za policajce koji su počinili kaznena djela iz velike potrebe, kao što su bolesti članova obitelji i slično, a da će se “osobno pozabaviti” pohlepnim policajcima.

Kontroverzni političar zaprijetio je policijskim dužnosnicima da će ih, ukoliko ne podnesu ostavke, poniziti u javnosti i založio se za reviziju odbačenih kaznenih predmeta protiv realne policajaca.

Kako se navodi, novoizabrani filipinski predsjednik najavio je velike nagrade za građane koji dovedu vlastima narko dilere, žive ili mrtve.

Duterte je poslije osvajanja predsjedničkog mandata obećao građanima da će se izboriti s kriminalom i korupcijom u roku od šest mjeseci. Policijski dužnosnici odbacili su njegovu retoriku kao nerealnu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile su zabrinutost zbog zapaljive retorike filipinskog predsjednika koja, kako se navodi, može dovesti do ozbiljnog kršenja ljudskih prava.

Njegovi protivnici navode da je Duterte bio umiješan u ubojstva mnogih kriminalaca dok je bio na vlasti u gradu davala, ali se nitko od svjedoka nije usudio svjedočiti protiv njega na sudu. Egzekucije su, kako se navodi, izvršavale ubojice na motorima, takozvani “Davao odred smrti”.
 
(vestinet,beta)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,