Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSIJA UPRAVO OPTUŽILA AMERIKU DA ŠTITI AL-KAIDU U SIRIJI: ‘Obama nam je rekao da ne bombardiramo al-Nusru’

RUSIJA UPRAVO OPTUŽILA AMERIKU DA ŠTITI AL-KAIDU U SIRIJI: ‘Obama nam je rekao da ne bombardiramo al-Nusru’

putin-obama-sirijaRuski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov je upravo optužio američki State Department da je nagovarao Rusiju da ne cilja vojsku al-Kaide vojsku u Siriji, Jabat al-Nusra, također poznatu kao Nusra Front

“Oni [SAD] su nam rekli da ne napadamo al-Nusra Front, jer postoje i “normalne” opozicijske grupe [na tim područjima]“, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu objavljenom od strane web stranice ruskog Ministarstva obrane.

Amerika je brzo demantirala takve navode i inzistirala da je jednostavno zamolila Moskvu da budu oprezniji u odabiru ciljeva kako bi se izbjeglo bombardiranje civila i “umjerenih” pobunjeničkih skupina koje pudupire Amerika.

U razgovoru s novinarima u Washingtonu, glasnogovornik američkog State Departmenta Mark Toner je rekao da je Kerry je istaknuo potrebu da Rusija pažljivo bira ciljeve i napravi razliku između islamističkih ekstremista i “umjerenih” oporbenih jedinica, prema Associated Pressu.

“Američki glavni tajnik je izjavio da Rusija i režim Assada trebaju pažljivo razlikovati te terorističke skupine koje djeluju na tlu, da bi se proveo prekid neprijateljstava”, rekao je američki zamjenik glasnogovornika State Departmenta Mark Toner tijekom brifinga o petak, dodajući kako se Washington slaže s Rusijom da Islamska država i al-Nusra “predstavljaju stvarnu prijetnju sigurnosti na terenu u Siriji.”

Lavrov je rekao da je Rusija dugo inzistirala da “umjerene” skupine koje financira i podržava SAD trebale napustiti područja koje je okupirala al-Nusra, kako bi se omogućilo Rusiji da nastavi svoje zračne napade na terorističke položaje bez potencijalne štete po snagama koje podupire SAD.

Rusija je prvo odredila rok u kojem će “umjerena” opozicija napustiti područja okupirana od strane ekstremista al-Nusra Fronte, ali onda se složili da im daju više vremena da se povuku.

Unatoč zajedničkom Rusko/Američkom primirju, koje je počelo 27. veljače, teška borba je zahvatila mnoge dijelove Sirije, osobito oko grada Aleppa. Okolni sukob je ostavio mnoge civile zarobljene u unakrsnoj vatri između vladinih i oporbenih snaga.

U televizijskom govoru, Lavrov je rekao da Rusija i SAD sudjeluju u bliskom dijalogu o tome kako osigurati prekid vatre u Siriji, ali je dodao da je borba protiv islamske države grupa i Al-Nusre trebala biti prioritet.

Ako pogledate izvan retorike koju promovira američki State Department, stvarnost situacije postaje vrlo jasna prilikom bliže inspekcije. Amerika pruža sigurno utočište za terorističke grupe koje ne guraju “umjerene” pobunjenike iz područja u kojima su naseljene ekstremističke skupine.

Pa zašto Washington želi nastaviti ovaj sukob?

Odgovor je zato što američki angažman u Siriji nema nikakve veze sa humanitarnom akcijom ili pobjedom protiv terorizma, već je to samo još jedna američka operacija promjene režima koja se poduzima pod različitim pokroviteljstvom, kako bi se lako zbunila zbunjena američka javnost.

Sve dok operacija kaoas uspijeva i dopušta rušenje Bashar al-Assada, i instalaciju zapadne marionetske vlade u Siriji, očekuje se da će operacija promjene režima u Siriji nastaviti i dalje rat pod lažnim izgovorom borbe protiv terorizma ili humanitarnih operacija.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,