Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Kakva zemlja: ┼ávicarci danas glasaju o tome da svim gra─Ĺanima daju bezuvjetni mjese─Źni prihod

Kakva zemlja: ┼ávicarci danas glasaju o tome da svim gra─Ĺanima daju bezuvjetni mjese─Źni prihod

svicarska┼ávicarska u nedjelju provodi glasanje o radikalnom prijedlogu kojim bi se osiguralo da svi dr┼żavljani bezuvjetno imaju dovoljno sredstava za ┼żivot

Glasa─Źi ─çe odgovarati na referendumsko pitanje ┼żele li da svi ┼ívicarski dr┼żavljani, uklju─Źuju─çi i strance koji ┼żive u toj zemlji najmanje pet godina, primaju bezuvjetni osnovni prihod (UBI).

Zagovornici tog prijedloga ka┼żu da bi takav prihod pomogao u borbi protiv siroma┼ítva i nejednakosti u svijetu u kojemu je sve te┼że na─çi dobar posao i stalnu zaradu.

Ideja je u najmanju ruku kontroverzna. ┼ávicarska vlada i gotovo sve politi─Źke stranke pozvale su glasa─Źe da inicijativu odbiju, a taj je savjet sklono slijediti 71 posto ┼ávicaraca, pokazuju najnovije ankete.

Kriti─Źari odbacuju inicijativu kao “marksisti─Źki san”, upozoravaju─çi na vrtoglave tro┼íkove i na masovna napu┼ítanja poslova ┼íto bi na┼ítetilo gospodarstvu.

“Ne─çe ni┼íta raditi”

“Ako ljudima pla─çate da ni┼íta ne rade, ne─çe ni┼íta ni raditi”, rekao je za AFP Charles Wyplosz, profesor ekonomije zaposlen na ┼żenevskome institutu.

Zagovornici ideje odbijaju takav na─Źin razmi┼íljanja argumentiraju─çi da je u naravi ljudi da ┼żele biti produktivni a osnovni prihod jednostavno bi osigurao vi┼íe elasti─Źnosti u izboru aktivnosti koju smatraju najvrednijima.

“Ve─ç stolje─çima to se smatra utopijom, ali danas ne samo da je to mogu─çe nego je i nu┼żno”, kazao je Ralph Kundig, jedan od voditelja kampanje.

Iznos osnovnog prihoda koji bi bio ispla─çivan tek treba biti odre─Ĺen, a gra─Ĺanske skupine koje stoje u pozadini te inicijative predla┼żu da se svakoj odrasloj osobi na mjesec ispla─çuje svota od 2500 ┼ívicarskih franaka (2500/2300 eura) kao i 625 ┼ívicarskih franaka za svako dijete.

To mo┼że zvu─Źati mnogo, no jedva je dovoljno za ┼żivot u jednoj od najskupljih zemalja na svijetu i ostavlja mnogo prostora za inicijative u tra┼żenju posla, ka┼żu u kampanji.


Trošak od 25 milijardi franaka

Vlasti su procijenile da bi bi na godinu bilo potrebno dodatnih 25 milijardi ┼ívicarskih franaka kako bi se pokrili takvi tro┼íkovi koji bi zahtijevali velike rezove i zna─Źajno pove─çanje poreza.

Zagovornici ideje smatraju da bi bezuvjetni osnovni prihod mogao zamijeniti ┼íiroki raspon drugih skupih programa socijalne pomo─çi te da bi se mogao jednostavno financirati polaganim pove─çanjem poreza na promet ili malim pristojbama na elektroni─Źke transakcije.

Mali su izgledi da inicijativa bude prihva─çena, ali Kundig ka┼że da je pobjeda “ve─ç sama provedba javne rasprave o ovom va┼żnom pitanju”.

Poznati ┼ívicarski izravni demokratski sustav u me─Ĺuvremenu nudi nekoliko drugih va┼żnih pitanja na referendumu ─Źija je realizacija mnogo izglednija, pokazuju najnovije ankete.

Nedavna anketa gfs.bern pokazuje da je 60 posto glasa─Źa sklono vladinu prijedlogu da se u toj bogatoj alpskoj zemlji ubrza proces rje┼íavanja zahtjeva za azilom.

Niz drugih referenduma na pomolu

Cilj je da se ve─çina slu─Źajeva rije┼íi unutar 140 dana ili kra─çe, u usporedbi sa sada┼ínjim prosjekom od oko 400 dana.

Populisti─Źka desni─Źarska ┼ávicarska narodna stranka i drugi protivnici te ideje posebno su kritizirali plan da se tra┼żiteljima azila omogu─çi besplatna pravna pomo─ç jer, obrazla┼żu, na to nemaju pravo ni ┼ívicarski dr┼żavljani.

┼ávicarci ─çe tako─Ĺer glasati o tome treba li se dopustiti genetsko testiranje embrija prije no ┼íto se in vitro usadi u maternicu u slu─Źajevima kad oba roditelja nose rizike ozbiljnih bolesti.

Premda ne bi bili dopu┼íteni testovi za stvari poput spola, kose, boje o─Źiju to nije zaustavilo protivnike da inicijativu nazovu “eugeni─Źkim zakonom”.

Me─Ĺutim, i vlada i parlament podupiru promjenu a nedavne su medijske ankete pokazale da bi ideju podr┼żalo 55 posto ┼ávicaraca.
 
(index.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,