Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PRVO ISTRA┼ŻIVANJE TAKVE VRSTE: Marihuana niti malo ne utje─Źe na voza─Źke sposobnosti

PRVO ISTRA┼ŻIVANJE TAKVE VRSTE: Marihuana niti malo ne utje─Źe na voza─Źke sposobnosti

marihuana-voznjaKako se zakon protiv kanabisa raspada naizgled iz dana u dan, sve vi┼íe istra┼żivanja se provodi na toj psihoaktivnoj tvari koja je dugo bila dio ljudskih ┼żivota

Prva studija koja analizira u─Źinke kanabisa na sposobnost voza─Źa, otkrila je da marihuana gotovo da i nema utjecaj na vo┼żnju. Utjecaj marihuane na vo┼żnju je bio jednak onome pod utjecajem alkohola, ali u legalnim granicama.

Istra┼żiva─Źi sa Sveu─Źili┼íta u Iowi (National Advanced Driving Simulator) proveli su istra┼żivanje pod pokroviteljstvom Nacionalne Administracije za Promet Autocesta, Nacionalnog instituta za zlouporabu droga, te Ureda za nacionalnu politiku kontrole droga

“Simulator se sastojao od automobila Malibu sedan 1996. sa montiranom kupolom preko koje se moglo vidjeti krivudanje na zadanom putu, koliko ─Źesto je automobil napustio stazu, i brzina krivudanja. Voza─Źi u alkoholiziranom stanju su pokazali gre┼íke na sva tri podru─Źja, a oni strogo pod utjecajem kanabisa pokazali su samo probleme krivudanja unutar trake.”

“Voza─Źi koji su imali koncentraciju u krvi od 13,1 ug/L THC-a, ili delta-9-tetrahidrokanabinola, koji aktivni sastojak u marihuani, pokazali su krivudanje koje je sli─Źno onome s koncentracijom alkohola u krvi od 0,8 promila alkoholiziranosti – koja je zakonska granica u ve─çini ameri─Źkih dr┼żava.

Zakonska granica za THC u Americi je 5 ug/L.”

Kao ┼íto se o─Źekivalo, smanjenja sposobnosti je bilo o─Źito na svim podru─Źjima, kada se pomije┼íaju alkohol i kanabis. Ali kada se kanabis uzima u umjerenim koli─Źinama, ne izazva zna─Źajno smanjenje sposobnosti vo┼żnje.

U stvari, neki ─çe tvrditi da ih vo┼żnja pod utjecajem marihuane ─Źini sigurnijima i da sporije voze.

Nalazi studije dodatno osvjetljavaju ─Źinjenicu da je alkohol mnogo opasnija droga od marihuane, doke prvi legalan, drugi nije.

Dekriminalizacijom marihuane diljem zemlje, provoditelji zakona ─çe dobiti svoja “pravila i propise”. Oni se trebaju temeljiti na znanosti, a ne na mentalitetu zatupljenog vjerskog mediokriteta.

Jo┼í jedan va┼żan nalaz koji bi trebao sprije─Źiti bilo kakve poku┼íaje provo─Ĺenja cestovnih testova na razine THC-a u krvi:

“Istra┼żivanje je tako─Ĺer pokazalo da se analizom voza─Źeve oralne teku─çine mo┼że otkriti nedavno kori┼ítenje marihuane, ali ne postoji pouzdana mjera ili ure─Ĺaj za mjerenje THC-a u organizmu.

“Policija koristi ispitiva─Ź alkohola u koji se pu┼íe, jer se alkohol metabolizira u plu─çima”, ka┼że Andrew Spurgin, znanstveni novak sa UI College of Pharmacy.

“Ali za kanabis to nije tako jednostavno s obzirom na metaboli─Źka i kemijska svojstva THC-a.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,