Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PRVO ISTRAŽIVANJE TAKVE VRSTE: Marihuana niti malo ne utječe na vozačke sposobnosti

PRVO ISTRAŽIVANJE TAKVE VRSTE: Marihuana niti malo ne utječe na vozačke sposobnosti

marihuana-voznjaKako se zakon protiv kanabisa raspada naizgled iz dana u dan, sve više istraživanja se provodi na toj psihoaktivnoj tvari koja je dugo bila dio ljudskih života

Prva studija koja analizira učinke kanabisa na sposobnost vozača, otkrila je da marihuana gotovo da i nema utjecaj na vožnju. Utjecaj marihuane na vožnju je bio jednak onome pod utjecajem alkohola, ali u legalnim granicama.

Istraživači sa Sveučilišta u Iowi (National Advanced Driving Simulator) proveli su istraživanje pod pokroviteljstvom Nacionalne Administracije za Promet Autocesta, Nacionalnog instituta za zlouporabu droga, te Ureda za nacionalnu politiku kontrole droga

“Simulator se sastojao od automobila Malibu sedan 1996. sa montiranom kupolom preko koje se moglo vidjeti krivudanje na zadanom putu, koliko često je automobil napustio stazu, i brzina krivudanja. Vozači u alkoholiziranom stanju su pokazali greške na sva tri područja, a oni strogo pod utjecajem kanabisa pokazali su samo probleme krivudanja unutar trake.”

“Vozači koji su imali koncentraciju u krvi od 13,1 ug/L THC-a, ili delta-9-tetrahidrokanabinola, koji aktivni sastojak u marihuani, pokazali su krivudanje koje je slično onome s koncentracijom alkohola u krvi od 0,8 promila alkoholiziranosti – koja je zakonska granica u većini američkih država.

Zakonska granica za THC u Americi je 5 ug/L.”

Kao što se očekivalo, smanjenja sposobnosti je bilo očito na svim područjima, kada se pomiješaju alkohol i kanabis. Ali kada se kanabis uzima u umjerenim količinama, ne izazva značajno smanjenje sposobnosti vožnje.

U stvari, neki će tvrditi da ih vožnja pod utjecajem marihuane čini sigurnijima i da sporije voze.

Nalazi studije dodatno osvjetljavaju činjenicu da je alkohol mnogo opasnija droga od marihuane, doke prvi legalan, drugi nije.

Dekriminalizacijom marihuane diljem zemlje, provoditelji zakona će dobiti svoja “pravila i propise”. Oni se trebaju temeljiti na znanosti, a ne na mentalitetu zatupljenog vjerskog mediokriteta.

Još jedan važan nalaz koji bi trebao spriječiti bilo kakve pokušaje provođenja cestovnih testova na razine THC-a u krvi:

“Istraživanje je također pokazalo da se analizom vozačeve oralne tekućine može otkriti nedavno korištenje marihuane, ali ne postoji pouzdana mjera ili uređaj za mjerenje THC-a u organizmu.

“Policija koristi ispitivač alkohola u koji se puše, jer se alkohol metabolizira u plućima”, kaže Andrew Spurgin, znanstveni novak sa UI College of Pharmacy.

“Ali za kanabis to nije tako jednostavno s obzirom na metabolička i kemijska svojstva THC-a.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,