Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » INTERNET KAO BOJNO POLJE: NATO će proglasiti cyber-prostor operativnom domenom rata

INTERNET KAO BOJNO POLJE: NATO će proglasiti cyber-prostor operativnom domenom rata

nato-cyber-internetSljedećih mjeseci održat će se summit NATO-a u Poljskoj koji će vjerojatno ući u povijesne knjige kao događaj u kojem je cyber-prostor službeno proglašen operativnom ratnom zonom

General bojnik Ludwig Leinhos, koji je na čelu njemačke vojske, je objavio izgradnju zasebnog cyber centra, te je najavio da će svih 28 zemalja članica NATO-a (uključujući i Hrvatsku) vjerojatno pristati na prijedlog tijekom summita u Varšavi, koji se održava u poljskom glavnom gradu 8.-9. srpnja.

Leinhos, bivši direktor u sjedištu NATO-a za zapovijedanje i nadzor osoblja, poznat je kod kuće po tome što se zalaže za provedbu njemačkih vojnih napora za uspostavu cyber komandnog centra, sličnog onome koji je stvoren u Sjedinjenim Američkim Državama.

Također u Berlinu, visoki dužnosnik Airbus SE Grupe, Evert Dudok, jedne od najvećih europskih zrakoplovnih tvrtki, pozvao je na uvođenje globalnih ili trans-europskih standarda za cyber-prostor.

Amerika je priznala pojam cyber-prostor kao novu ratnu dimenziju, još prije par godina, osnivanjem United States Cyber Command – Američke Cyber Komande (USCYBERCOM) 23. lipnja 2009. godine da bi ispunila zadaće vezane za cyber borbu.

U 2011. Washington je objavio da je riječ o cyber-prostoru kao operativnoj domeni rata, izjednačavajući digitalne napade sa onima u stvarnom svijetu, i pripremajući se odgovoriti na njih kao i na druge prijetnje nacionalnoj sigurnosti i blagostanju.

U travnju ove godine, njemačka ministarka obrane Ursula von der Leyen je najavila planove za uspostavu nacionalne vojne cyber sile, spajanjem Bundeswehrovog vlastitog IT centra sa cyber jedinicama u novo-stvorenom cyber i informacijskom ogrankom (CIR). Prema procjenama CIR će okupljati 13.500 profesionalaca.

Osim toga, cyber / IT (CIT) odjel će se uspostaviti u njemačkom Ministarstvu obrane od listopada 2016. Nova cyber struktura se očekuje da će biti u potpunosti dovršena do 2021. godine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,