Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » GOTOVO JE! Facebook, Twitter i YouTube potpisali pakt za suzbijanje govora mržnje na društvenim mrežama

GOTOVO JE! Facebook, Twitter i YouTube potpisali pakt za suzbijanje govora mržnje na društvenim mrežama

face-komentarFacebooku, koji je već sve poznat po raširenoj cenzuri kontroverznog sadržaja, sada se pridružio Twitter, YouTube i Microsoft uz pristanak Europske komisije i njezinog “Kodeksa ponašanja”

Pod krinkom borbe protiv govora mržnje, ilegalne u Europskoj uniji, najpoznatije popularne online platforme su se dogovorile, ne samo da skidaju sadržaj koji se smatra da potiče nasilje ili mržnju, nego i da provede program preodgoja koji se čini da je naizgled izvučen ravno iz teksta George Orwella – 1984.

Prema jednoj izjavi komisije, uz politiku uklanjanja govor mržnje u roku od 24 sata, izrečeno je slijedeće:

“IT tvrtke će također nastojati ojačati svoje trajno partnerstvo s organizacijama civilnog društva koje će pomoći istaknuti sadržaje koji promiču poticanje na nasilje i mržnju.

IT tvrtke i Europska komisija također imaju za cilj da nastave svoj ​​rad u prepoznavanju i promicanju samostalne kontra-ponašanja, nove ideje i inicijative, te podržavajući obrazovne programe koji potiču kritičko razmišljanje.”

To u osnovi znači, korisnici tih platformi koji naprave korak izvan okvira ponašanja će biti zasuti sa informacijama i programima odgoja, što je u sklabu s ciljevima koje podupire Europska unija.

Prema najavi, one tvrtke su se složile da rade u tandemu kako bi ostvarile tu neviđenu subjektivnu cenzuru ideja koje EU smatra uvredljivim.

Takav masivni pritisak na korisnike društvenih mreža, kako bi se ograničio govor mržnje, imat će neizbježno dalekosežne posljedice za korisnike u svijetu.

Skupina koja zagovara Digitalne slobode – čak i članovi Europskog parlamenta – već oplakuju sporazum kao “Orvelijanski”. I, kao što nitko ne obraća pažnju, jedna ključna motivacija za ovu politički korektnu noćnu moru je strah od terorizma.

“Nedavni teroristički napadi su nas podsjetili na hitnu potrebu za rješavanjme ilegalnog online govora mržnje”, objasnila je u priopćenju povjerenica EU za pravosuđe Vera Jourová.

“Društveni mediji su, nažalost, jedan od alata koje terorističke skupine koriste da bi radikalizirali mlade ljude.”

Samo od sredine 2015. godine, Twitter je suspendirao preko 125.000 računa zbog prijetnje ili promicanju djela terorizma, Reuters je naveo.

Takva sveobuhvatna politika bi trebala razbjesniti nezavisne medije i zagovornike slobode govora na isti način, s obzirom na nedavnu bujicu uklanjanja postova na Facebooku – od kojih su mnogi bili sa kontroverznim temama, te nisu poticali mržnju ili teroristička djela.

U stvari, jezik koji se koristi u najavi Europske Komisije čini se da jako favorizira mišljenja skupina socijalnih, ili kako ih nazivaju “organizacija civilnog društva” ili OCD.

Ni na koji način se takva politika može promatrati kao dozvola “kritičkog razmišljanja” što Komisija implicira u svojem priopćenju.

“To je orvelijansko društvo. Svatko tko je pročitao knjigu 1984. vidi da se to počelo odigravati uživo”, rekao je zastupnik u EU Janice Atkinson.

“Komisiju “svrbi” da zatvore čak slobode govora u EU Parlamentu, i sada oni napadaju društvene medije. Već smo gledali kako Facebook ‘glumi policajca’ u takozvanim desničarskim postovima.

“Ako su stranke poput desnog centra Mađara, danski narodne stranke, Finaca, švedskih demokrata, austrijskih FPO, rekle ne migracijskim kvotama, jer se oni ne mogu nositi s kulturnim i vjerskim zahtjevima muslimana na Bliskom istoku koji traže izbjeglički status, da je je zločin iz mržnje? A koja je njihova kazna? To je zastrašujuće put do totalitarizma”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,