Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN RAZOTKRIO ISTRAGU FIFE: Zato Amerikanci Rusiji ┼żele oduzeti Svjetsko prvenstvo 2018.

PUTIN RAZOTKRIO ISTRAGU FIFE: Zato Amerikanci Rusiji ┼żele oduzeti Svjetsko prvenstvo 2018.

rusija-fifa-kupEvo razloga za┼íto Amerika i Europa ne ┼żele Rusiju u bilo kakvim sportskim aktivnostima u narednim godinama

“Neposredno prije europskog nogometnog prvenstva me─Ĺunarodna bi tijela trebala poslati sna┼żnu poruku budu─çim aspirantima za organizaciju Svjetskog kupa i drugih velikih sportskih natjecanja.

Korupcija, doping i rasizam ne bi smjeli biti tolerirani, a kao primjer bi Rusiji trebalo oduzeti Svjetsko prvenstvo 2018. Moskva je uklju─Źena u najgori korupcijski skandal u povijesti sporta – ekstenzivno podmi─çivanje unutar Fife, glavnog tijela svjetskog nogometa, kako bi se dobilo doma─çinstvo Svjetskog kupa.

Predsjednik Vladimir Putin je optu┼żio SAD da stoji iza poku┼íaja da se Rusija izbaci sa Svjetskog prvenstva jer je istraga, koju je proveo FBI, kona─Źno otkrila ono ┼íto su godinama mnogi sumnjali vezano uz kriminalnu prirodu managementa Fife.

Kao i u slu─Źaju Zimskih olimpijskih igara 2014., izbor Rusije za doma─çina Svjetskog prvenstva 2018. je bio dovo─Ĺen u pitanje.

Iako su i Rusija (2018.) i Katar (2022.) internom istragom Fife oslobo─Ĺeni od optu┼żbi da su podmi─çivali u procesu odabira, to se op─çenito smatralo zata┼íkavanjem. Kako tvrdi Michael Lauber, ┼ívicarski tu┼żitelj koji vodi istragu u slu─Źaju odabira doma─çina za 2018. i 2022., Rusiji i Kataru bi mogla biti oduzeta sljede─ça dva prvenstva.

U procesu odabira je otkrivena korupcija na najvi┼íoj razini – ┼íto predstavlja temelj Lauberove istrage – pri ─Źemu su milijuni dolara upla─çeni na bankovne ra─Źune du┼żnosnika Fife kako bi se kupilo Svjetsko prvenstvo.

U ispovjednom intervjuu za ruske medije, Sepp Blatter, biv┼íi ─Źelnik Fife, priznao je da su doma─çini Svjetskog prvenstva za 2018. i 2022. odre─Ĺeni prije slu┼żbenog postupka glasanja u prosincu 2010. godine.

Engleski nogometni savez (FA), koji se natjecao s Rusijom za doma─çinstvo turnira 2018., bio je duboko uvrije─Ĺen nekompetentnom internom istragom Fife. David Bernstein, biv┼íi ─Źelnik FA, pozvao je sve zemlje ─Źlanice Uefe da bojkotiraju turnir 2018. Reinhard Rauball, ─Źelnik njema─Źke udruge liga┼ía, ─Źak je pozvao Uefu da se odvoji od Fife ako istraga korupcije ne bude u─Źinkovita.

Rusija je tako─Ĺer umije┼íana i u rastu─çi skandal s dopingom koji uklju─Źuje desetke atleti─Źara i dobitnika zlatnih olimpijskih odli─Źja. Neki zapadni atleti─Źari smatraju da bi ruskim natjecateljima treba biti zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Brazilu zbog duboke upletenosti njihove vlade u skandal.

Sovjetski i ruski atleti─Źari redovito koriste sredstva za pobolj┼íavanje sposobnosti ve─ç desetlje─çima. Po─Źetna istraga je dovela do suspenzije Ruske atletske federacije s me─Ĺunarodnih natjecanja. Me─Ĺutim, o─Źekuje se da Me─Ĺunarodna atletska federacija ukloni suspenziju prije ljetnih Olimpijskih igara.


Pritisak na tijela koja upravljaju Olimpijskim igrama da zabrani Rusiji nastup se pove─çao nakon ┼íto je otkriveno da su dr┼żavni du┼żnosnici opstruirali rad antidopin┼íke agencije iz Velike Britanija koja je radila u Rusiji. Mnogi se testovi dopingiranja nisu mogli provesti zbog navodne nedostupnosti atleti─Źara. Vi┼íe od 20 posto onih koji su podvrgnuti testiranju su bili pozitivni.

Antidopin┼íka agencija je tako─Ĺer otkrila da su se, u trenutku kad su njihovi ─Źlanovi obavljali testove, pojavili agenti FSB-a, ruske sigurnosne slu┼żbe, te im prijetili protjerivanjem iz zemlje.

Biv┼íi ─Źelnik ruske antidopin┼íke slu┼żbe Grigorij Rod─Źenkov je priznao da je brojnim osvaja─Źima medalja pribavljao doping te mijenjao kontaminirane uzorke za ─Źiste tijekom Zimskih olimpijskih igara 2014. u So─Źiju. Neki vjeruju da su ruski nogometa┼íi tako─Ĺer uzimali doping kako bi pobolj┼íali svoje sposobnosti.

Uz podmi─çivanje i doping, Moskva je tako─Ĺer pala i na poku┼íaju smanjivanja rasizma u ruskom nogometu. Rafa┼é Pankowski, ─Źelnik Uefinog centra za monitoring, optu┼żio je Ruski nogometni savez za ubla┼żavanje rasisti─Źkog navijanja na brojnim stadionima.

Nakon ┼íto su ga navija─Źi ruskog kluba CSKA iz Moskve rasisti─Źki vrije─Ĺali, nogometa┼í Yaya Toure, iz Obale Bjelokosti, izjavio je da bi tamnoputi nogometa┼íi mogli bojkotirati Svjetski kup 2018. ako Rusija ne poduzme korake protiv rasizma u nogometu.

Uz dr┼żavnu organizaciju dopingiranja atleti─Źara i rasizam mnogih ruskih nogometnih navija─Źa postoji jo┼í jedan razlog da se Rusiji oduzme pravo da bude doma─çin Svjetskog kupa 2018. Kremaljska politika je prisilila nekoliko regija da smanje tro┼íkove za infrastrukturu i zdravstvenu za┼ítitu kako bi se financirali novi stadioni za Svjetsko prvenstvo.

U Ni┼żnom Novgorodu lokalna je vlast morala smanjiti tro┼íkove ne samo za vrti─çe, ┼íkole, ceste i mostove, nego i odgoditi planove za izgradnju centra za lije─Źenje raka – iako u toj regiji od raka umire najvi┼íe ljudi. Unato─Ź ogromnim ekonomskim problemima, Moskva ─çe potro┼íiti najmanje 10 milijardi dolara za Svjetsko prvenstvo.

Za predsjednika Putina Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo su presti┼żni projekti koji podi┼żu ruski ugled. Oni tako─Ĺer poma┼żu u smirivanju javnosti u dr┼żavi u kojoj raste represija i koja se suo─Źava sa sve duljim ekonomskim padom.

Iako politika ne mo┼że biti u potpunosti odvojena od me─Ĺunarodnog sporta, trebalo bi uputiti sna┼żno upozorenje da se sa─Źuvaju temeljni principi sporta. Varanje kroz podmi─çivanje i doping ne smije biti tolerirano i oni koji to prakticiraju trebali bi za kaznu izgubiti pravo da budu doma─çini me─Ĺunarodnim natjecanjima.”

Postavlja se pitanje, kome uop─çe treba Svjetski kup i Olimpijske igre, kada ih je Zapad toliko ispolitizirao, pro┼żeo strahom, la┼żima i propagandom.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,