Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOKAUT ZA EU: Rusija i Grčka potpisale sporazum!

NOKAUT ZA EU: Rusija i Grčka potpisale sporazum!

rusija-grcka-putin-tsiprasRusija i Grčka danas usvojile zajedničku političku deklaraciju na završetku razgovora predsjednika Vladimir Putina i grčkog premijera Alexis Tsiprasa

Devet sporazuma državnih i drugih nositelja potpisano je u petak navečer, 27. svibnja, u Ateni pred kraj prvog dana radnog posjeta predsjednika Rusije Vladimira Putina Grčkoj.

Predstavnici dviju delegacija su u prisustvu Putina i premijera Grčke Alexis Tsipras potpisali “Političku deklaraciju o grčko-ruskom dijalogu o međunarodnim i regionalnim temama od obostranog značaja” i “Deklaraciju o partnerskim odnosima u modernizaciji” gospodarske suradnje, naveli su grčki mediji.

Dužnosnici ministarstava Grčke i Rusije su potpisali sporazume o suradnji u znanosti i tehnologiji, u turizmu i u meteorologiji.

Dvije strane su također potpisale sporazum o temeljnim uvjetima za isporuku sirove nafte i natnih proizvoda, prenio je Tass.

Sporazume o suradnji su potpisale organizacije “Enterprise Greece” i “Invest in rušio”, grčka naftna kompanija ELPE i Rosneft, Sveučilište u Pireju i Uralski sveučilište, kao i grčki Centar za obnovljive izvore energije i Ruski institut za energetiku.

Sporazum o tome potpisali su predsjednici Rosnjefta Igor Sečin i tvrtke Hellenic Petroleum Gregoris Stergiulis.

Ruska i grčka vlada, također su usvojile zajedničku deklaraciju o partnerstvu s ciljem modernizacije, mapu puta rusko-grčkih odnosa u sferi poljoprivrede i turizma, navodi Tass.

Grčki premijer Alexis Tsipras ugostio je u vili Maksimos ruskog predsjednika Vladimira Putina i kazao da jačanje odnosa sa Moskvom predstavlja strateški izbor Atene.


Premijer Tsipras je istaknuo da je suradnja s Rusijom “strateška odluka Grčke” i “dio njezine suvremene vanjske politike”.

Grčka je “stabilna u Europi, ali se ne ustručava od grananja u svim drugim pravcima”, rekao je Tsipras.

Premijer je rekao povodom sklapanja sporazuma da je “energetika centralni sektor gospodarskog razvoja šireg regiona i Grčke čiji je strateški cilj postati energetsko čvorište” i dodao da su “plinovodi mostovi suradnje”.

Tsipras je grčko-ruske razgovore o međunarodnim i regionalnim pitanjima ocijenio kao “vrlo konstruktivne” i istaknuo da “unapređenje dijaloga može pridonijeti napretku odnosa EU-Rusija i NATO-Rusija, kao i jačanju europske politike sigurnosti u okviru OESS-a”.

Agencija ANA prenosi da je Tsipras naveo da taj izbor “diktiraju i povijesni bliske kulturne i političke veze, kao i mogućnosti koje se otvaraju pred dvije države i mogućnosti jačanja stabilnosti u regiji”.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za tisak, predsjednik Putin je razgovore u Ateni ocijenio kao “vrlo suštinske”, a povodom potpisivanja niza sporazuma izjavio da se bilateralni odnosi razvijaju “ubrzanim ritmom” i istaknuo energetiku.

Uz ruske investicije u Grčkoj koje do sada iznose 700 milijuna dolara, Putin je načelno najavio i nove posebno u transportu.

Ruski predsjednik je spomenuo interes za privatizaciju Grčke željeznice, državnog investicijskog fonda ROSCO i Luke Solun.

Putin je stigao u dvodnevni posjet Grčkoj, a prije susreta s premijerom Tsipras sastao se s predsjednikom Prokopis Pavlopoulosom.

Ruski predsjednik će sutra posjetiti Svetu Goru, gdje će s ruskim patrijarhom Kirilom obilježiti 1.000 godina prisustva ruskih monaha na Atosu.
 
(vestinet.rs,blic)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,