Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » A VI BI NOVI IPHONE: Djeca se u Kini penju 800 metara po litici na putu do škole (VIDEO)

A VI BI NOVI IPHONE: Djeca se u Kini penju 800 metara po litici na putu do škole (VIDEO)

djeca-kina-liticaDjeca iz izoliranog “sela na litici” na vrhu planine u jugozapadnoj Kini moraju se penjati 800 metara strmim ljestvama da bi došli do škole

Selo Atuleer je dom za 72 obitelji kojima je jedini put prema vanjskom svijetu 17 vinskih ljestvi pričvršćenih na stranu 1300 metara visoke litice.

Petnaestoro djece redovito koriste planinske ljestve da bi prošli 800 metara litice na putu do i od škole svaka dva tjedna u autonomnoj prefekturi Liangshan Yi u pokrajini Sichuan.

Djeca, u dobi od 6 do 15 godina, pripadaju 72 obitelji u selu Atuler u županiju Zhaojue. Mještani odlaze jednom tjedno do najbliž tržnice nekoliko kilometara dalje jednom tjedno koristeći iste ljestve da bi kupili potrepštine i prodali poljoprivrednih proizvode, uglavnom papar i orahe.

Ljestve se sastoje od lanca 17 manjih ljestvi vezanih zajedno, od kojih su neke čak i poprečne i pričvršćene za stijenu čeličnim šipkama ili drvetom. Nema nikakvih mjera sigurnosti. Seljak u svojim 40-im godinama je nedavno pao s litice, i umro.

Chen Jigu, jedan od mještana, rekao je da su ljestve stare koliko i selo, možda stotine godina.

“Mi zamijenimo ljestve s novima kada pronađemo da je jedna od njih trula”, rekao je Chen.

Većina obitelji žive u kućama od blata, slame i drva. Mještani su rekli da su njihovi preci izabrali živjeti na ovom teško pristupačnom mjestu da bi se sakrili od rata i plemenskih sukoba.

No, to je dovelo do velikog problema u životu. Treba oko dva sata za djecu, na čelu s odraslom osobom, da se popnu na liticu, i gotovo 1 i pol sata da se spuste.

ljestve-kina-djeca-školaKad je seljak previše bolestan da se penje uz planinu, osoba mora ga mora vezati na leđa i spusitit niz liticu uz pomoć druga dva mještana.

Svi seljani žive od svojih ruku sa manje od 1 $ dnevno.

“Naš glavni prihod su papar i orasi”, rekao je glava sela, Er Dijiang. “Kupci znaju da smo iz sela sa litice i da mi ne želimo nositi papar ili orahe natrag, tako da oni nude znatno nižu cijenu – a mi nemamo izbora.”

Api Jiti, šef stranke sela Atuler, je rekao: “Nemoguće je izgraditi školu na gori, jer prostor je premalen. Škola iza planine je bolja i ima pitke vode, a uvjeti života su puno bolje nego u selu.

Trošak školovanja djeteta je 300 juana (45,70 $) po semestru. Sama edukacija je besplatna. No, troškovi smještaja je još uvijek veliki izdatak za roditelje.

“Vlada i obitelji pokušavaju sve od sebe kako bi se osigurali da svako dijete može dobiti obrazovanje, jer svi znamo da im znanje može pomoći da žive bolji život”, rekao je Api.

Nakon što je Peking News opisao opasno putovanje djece do škole, Lin Shucheng, glavni partijski šef prefekture, obećao je da će izgraditi čelične ljestve u zamjenu za trule ljestve što je prije moguće kako bi se osigurala sigurnost mještana.

Vlada će kasnije pozvati stručnjake kako bi raspravljali o tome kako riješiti siromaštvo i transportni problem, rekao je Lin.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , ,