Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » A VI BI NOVI IPHONE: Djeca se u Kini penju 800 metara po litici na putu do ┼íkole (VIDEO)

A VI BI NOVI IPHONE: Djeca se u Kini penju 800 metara po litici na putu do škole (VIDEO)

djeca-kina-liticaDjeca iz izoliranog “sela na litici” na vrhu planine u jugozapadnoj Kini moraju se penjati 800 metara strmim ljestvama da bi do┼íli do ┼íkole

Selo Atuleer je dom za 72 obitelji kojima je jedini put prema vanjskom svijetu 17 vinskih ljestvi pri─Źvr┼í─çenih na stranu 1300 metara visoke litice.

Petnaestoro djece redovito koriste planinske ljestve da bi prošli 800 metara litice na putu do i od škole svaka dva tjedna u autonomnoj prefekturi Liangshan Yi u pokrajini Sichuan.

Djeca, u dobi od 6 do 15 godina, pripadaju 72 obitelji u selu Atuler u ┼żupaniju Zhaojue. Mje┼ítani odlaze jednom tjedno do najbli┼ż tr┼żnice nekoliko kilometara dalje jednom tjedno koriste─çi iste ljestve da bi kupili potrep┼ítine i prodali poljoprivrednih proizvode, uglavnom papar i orahe.

Ljestve se sastoje od lanca 17 manjih ljestvi vezanih zajedno, od kojih su neke ─Źak i popre─Źne i pri─Źvr┼í─çene za stijenu ─Źeli─Źnim ┼íipkama ili drvetom. Nema nikakvih mjera sigurnosti. Seljak u svojim 40-im godinama je nedavno pao s litice, i umro.

Chen Jigu, jedan od mje┼ítana, rekao je da su ljestve stare koliko i selo, mo┼żda stotine godina.

“Mi zamijenimo ljestve s novima kada prona─Ĺemo da je jedna od njih trula”, rekao je Chen.

Ve─çina obitelji ┼żive u ku─çama od blata, slame i drva. Mje┼ítani su rekli da su njihovi preci izabrali ┼żivjeti na ovom te┼íko pristupa─Źnom mjestu da bi se sakrili od rata i plemenskih sukoba.

No, to je dovelo do velikog problema u ┼żivotu. Treba oko dva sata za djecu, na ─Źelu s odraslom osobom, da se popnu na liticu, i gotovo 1 i pol sata da se spuste.


ljestve-kina-djeca-┼íkolaKad je seljak previ┼íe bolestan da se penje uz planinu, osoba mora ga mora vezati na le─Ĺa i spusitit niz liticu uz pomo─ç druga dva mje┼ítana.

Svi seljani ┼żive od svojih ruku sa manje od 1 $ dnevno.

“Na┼í glavni prihod su papar i orasi”, rekao je glava sela, Er Dijiang. “Kupci znaju da smo iz sela sa litice i da mi ne ┼żelimo nositi papar ili orahe natrag, tako da oni nude znatno ni┼żu cijenu – a mi nemamo izbora.”

Api Jiti, ┼íef stranke sela Atuler, je rekao: “Nemogu─çe je izgraditi ┼íkolu na gori, jer prostor je premalen. ┼ákola iza planine je bolja i ima pitke vode, a uvjeti ┼żivota su puno bolje nego u selu.

Trošak školovanja djeteta je 300 juana (45,70 $) po semestru. Sama edukacija je besplatna. No, troškovi smještaja je još uvijek veliki izdatak za roditelje.

“Vlada i obitelji poku┼íavaju sve od sebe kako bi se osigurali da svako dijete mo┼że dobiti obrazovanje, jer svi znamo da im znanje mo┼że pomo─çi da ┼żive bolji ┼żivot”, rekao je Api.

Nakon ┼íto je Peking News opisao opasno putovanje djece do ┼íkole, Lin Shucheng, glavni partijski ┼íef prefekture, obe─çao je da ─çe izgraditi ─Źeli─Źne ljestve u zamjenu za trule ljestve ┼íto je prije mogu─çe kako bi se osigurala sigurnost mje┼ítana.

Vlada ─çe kasnije pozvati stru─Źnjake kako bi raspravljali o tome kako rije┼íiti siroma┼ítvo i transportni problem, rekao je Lin.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , ,