Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Na┼íe najgore no─çne more su potvr─Ĺene: Cijeli tekst TPP-a kona─Źno do┼íao u javnost

Na┼íe najgore no─çne more su potvr─Ĺene: Cijeli tekst TPP-a kona─Źno do┼íao u javnost

obama-ugovor-tpp“Predsjednik Obama je prodao ameri─Źkom narodu la┼żni prijedlog zakona trgovine roba i usluga”

Komentari na tekst Traspacifi─Źkog partnerstva (TPP)
“Jo┼í gore od svega ┼íto smo mogli ste zamisliti.”
“─îin klimatskih poricanja.”
“Davanje sve velikom agrobiznisu.”
“Smrtnu presuda za otvoreni Internet.”
“Najgora no─çnu moru.”
“Katastrofa”.

Kako su stru─Źne analize obavijene, nedavno objavljen tekst Trans-pacifi─Źkog partnerstva (TPP), kona─Źni tekst se nastavio razotkrivati prije par dana, koji se sastoji od konsenzusa nastalog oko jednog temeljnog dokumenta i pakta 12-─Źlanica, gore je nego ┼íto smo mislili.

“Korz curenje dijelova ugovora, znali smo vrlo malo o sporazumu, ali poglavlje nakon poglavlja, kona─Źni tekst je gori nego ┼íto smo o─Źekivali – sa zahtjevima da 500 slu┼żbenih ameri─Źkih trgovinskih savjetnika koji zastupaju korporacijske interese budu u sklapanju tog TPP sporazuma, na ┼ítetu javnog interesa”, rekao je Lori Wallach, direktor Gra─Ĺanskog Global Trade Watcha.

Problemati─Źne odredbe su zahtijevale da stotine slu┼żbenih ameri─Źkih korporativnih savjetnika ima ruke u pregovorima, dok su gra─Ĺane ostavili u mraku.

“Na pitanja u rasponu od klimatskih promjena do sigurnosti hrane, od otvorenog interneta za pristup medicini, TPP/TTIP “je katastrofa”, izjavio je Nick Dearden Global Justice Now.

“Sada kada smo vidjeli cijeli tekst, ispada da je Transpacifi─Źki ugovor TPP – gori od bilo ─Źega ┼íto smo mogli smo zamislili”, dodala Charles Chamberlain, izvr┼íni direktor demokracije za Ameriku.

“Ovaj sporazum ─çe gurnuti pla─çe prema dolje, poplaviti na┼í narod sa nesigurnom uvezenom hranom, podi─çi cijene spasonosnih lijekova.. itd.”

‘Zakon o klimatskom poricanju’

Glavne anti-klimatske aktivisti─Źke grupe, uklju─Źuju─çi 350.org i Sierra Club, brzo su ukazale na to da se ovakav tekst tek sada razotkrio.

“TPP je ─Źin poricanja klimatskih promjena na u┼ítrb naftnih korporacija”, rekao je direktor portala je 350.org Jason Kowalski. “Iako je tekst pun bro┼íura za industriju fosilnih goriva, on ne spominje rije─Ź o klimatskim promjenama niti jednom.”

Ono ┼íto ugovor ─Źini, me─Ĺutim daje “naftnim kompanijama izvanrednu pravo da tu┼że lokalne vlasti ako probaju zadr┼żati fosilna goriva u zemlji”, Kowalski je nastavio.

“Ako koja dr┼żava stavlja moratorij na frakiranje, korporacije mogu tu┼żiti tu dr┼żavu; ako zajednica poku┼íava zaustaviti kopanje ugljena, korporacije ih mogu nadvladati.

Ukratko, ta pravila ugro┼żavaju sposobnost zemalja da u─Źine ono ┼íto znanstvenici ka┼żu da je najva┼żnija stvar koju mo┼żete u─Źiniti za borbu protiv klimatske krize. Dr┼żati fosilna goriva u zemlji.”

Me─Ĺunarodni promatra─Źi bili ni┼íta manje kriti─Źni. Matthew Rimmer, profesor prava intelektualnog vlasni┼ítva i inovacije na australskom Queensland University of Technology i stru─Źnjak za trgovinsku politiku, rekao je za┬á Fairfax Media da izgleda da su ameri─Źki trgova─Źki du┼żnosnici “isprali za┼ítitu okoli┼ía ” iz sporazuma.

“Sporazum ima slabu pokrivenost po pitanju za┼ítite okoli┼ía i slabe mehanizame za provedbu. Postoji samo ograni─Źena pokrivenost biolo┼íke raznolikosti, o─Źuvanja, ulov morske ribe, i trgovine uslugama u za┼ítiti okoli┼ía.”

‘Napad na osjetljiva pravila o sigurnosti hrane “

Sa svojim odredbama koje ─çe vezati ruke inspektorima hrane na me─Ĺunarodnim granicama te dati vi┼íe mo─çi biotehnolo┼íkim tvrtkama, “TPP je olak┼íavaju─ça okolnost velikim agro kompanijama i prehrambenim tvrtkama”, rekao je Wenonah Hauter, izvr┼íni direktor Food & Water Watch.

Takvi korporativni entieti, ┼żele koristiti trgovinski ugovor TPP “za napad na osjetljiva pravila o sigurnosti hrane, oslabiti pregled uvezene hrane, i blokirati napore u ja─Źanju sigurnosti hrane.”

‘Smrtnu presuda za otvoreni internet’

“Ako ameri─Źki Kongres potpi┼íe ovaj sporazum unato─Ź svojoj napadoj korupciji, oni ─çe potpisati smrtnu presudu za otvoreni internet, stavljaju─çi budu─çnost slobode govora u opasnosti”, rekao je Evan Greer, direktor kampanje za Fight for the Future (FFTF).

Odjeljak J, koji se bavi internet uslugama (ISP) “je jedan od najgorih dijelova koji utje─Źe na otvorenost interneta”, prema skupini o digitalnim pravima, koja se dalje razja┼ínjava:

“Ovaj dio zahtijeva da se internet provajderi igraju ‘policajaca za autorska prava” i poma┼żu u provedbi zahtjeva za uklanjanje sadr┼żaja prema autorskim pravima – ali to ne zahtijeva od zemlje da imaju sustav protu-obavijesti, tako da ameri─Źka tvrtka mo┼że naru─Źiti da bilo koja web stranice mo┼że biti skinuta u drugoj zemlji, i osoba koja vodi tu stranicu ne bi mogla proturje─Źiti.

Cijeli tekst TPP-a mo┼żete pogledati OVDJE.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,