Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Naše najgore noćne more su potvrđene: Cijeli tekst TPP-a konačno došao u javnost

Naše najgore noćne more su potvrđene: Cijeli tekst TPP-a konačno došao u javnost

obama-ugovor-tpp“Predsjednik Obama je prodao američkom narodu lažni prijedlog zakona trgovine roba i usluga”

Komentari na tekst Traspacifičkog partnerstva (TPP)
“Još gore od svega što smo mogli ste zamisliti.”
“Čin klimatskih poricanja.”
“Davanje sve velikom agrobiznisu.”
“Smrtnu presuda za otvoreni Internet.”
“Najgora noćnu moru.”
“Katastrofa”.

Kako su stručne analize obavijene, nedavno objavljen tekst Trans-pacifičkog partnerstva (TPP), konačni tekst se nastavio razotkrivati prije par dana, koji se sastoji od konsenzusa nastalog oko jednog temeljnog dokumenta i pakta 12-članica, gore je nego što smo mislili.

“Korz curenje dijelova ugovora, znali smo vrlo malo o sporazumu, ali poglavlje nakon poglavlja, konačni tekst je gori nego što smo očekivali – sa zahtjevima da 500 službenih američkih trgovinskih savjetnika koji zastupaju korporacijske interese budu u sklapanju tog TPP sporazuma, na štetu javnog interesa”, rekao je Lori Wallach, direktor Građanskog Global Trade Watcha.

Problematične odredbe su zahtijevale da stotine službenih američkih korporativnih savjetnika ima ruke u pregovorima, dok su građane ostavili u mraku.

“Na pitanja u rasponu od klimatskih promjena do sigurnosti hrane, od otvorenog interneta za pristup medicini, TPP/TTIP “je katastrofa”, izjavio je Nick Dearden Global Justice Now.

“Sada kada smo vidjeli cijeli tekst, ispada da je Transpacifički ugovor TPP – gori od bilo čega što smo mogli smo zamislili”, dodala Charles Chamberlain, izvršni direktor demokracije za Ameriku.

“Ovaj sporazum će gurnuti plaće prema dolje, poplaviti naš narod sa nesigurnom uvezenom hranom, podići cijene spasonosnih lijekova.. itd.”

‘Zakon o klimatskom poricanju’

Glavne anti-klimatske aktivističke grupe, uključujući 350.org i Sierra Club, brzo su ukazale na to da se ovakav tekst tek sada razotkrio.

“TPP je čin poricanja klimatskih promjena na uštrb naftnih korporacija”, rekao je direktor portala je 350.org Jason Kowalski. “Iako je tekst pun brošura za industriju fosilnih goriva, on ne spominje riječ o klimatskim promjenama niti jednom.”

Ono što ugovor čini, međutim daje “naftnim kompanijama izvanrednu pravo da tuže lokalne vlasti ako probaju zadržati fosilna goriva u zemlji”, Kowalski je nastavio.


“Ako koja država stavlja moratorij na frakiranje, korporacije mogu tužiti tu državu; ako zajednica pokušava zaustaviti kopanje ugljena, korporacije ih mogu nadvladati.

Ukratko, ta pravila ugrožavaju sposobnost zemalja da učine ono što znanstvenici kažu da je najvažnija stvar koju možete učiniti za borbu protiv klimatske krize. Držati fosilna goriva u zemlji.”

Međunarodni promatrači bili ništa manje kritični. Matthew Rimmer, profesor prava intelektualnog vlasništva i inovacije na australskom Queensland University of Technology i stručnjak za trgovinsku politiku, rekao je za  Fairfax Media da izgleda da su američki trgovački dužnosnici “isprali zaštitu okoliša ” iz sporazuma.

“Sporazum ima slabu pokrivenost po pitanju zaštite okoliša i slabe mehanizame za provedbu. Postoji samo ograničena pokrivenost biološke raznolikosti, očuvanja, ulov morske ribe, i trgovine uslugama u zaštiti okoliša.”

‘Napad na osjetljiva pravila o sigurnosti hrane “

Sa svojim odredbama koje će vezati ruke inspektorima hrane na međunarodnim granicama te dati više moći biotehnološkim tvrtkama, “TPP je olakšavajuća okolnost velikim agro kompanijama i prehrambenim tvrtkama”, rekao je Wenonah Hauter, izvršni direktor Food & Water Watch.

Takvi korporativni entieti, žele koristiti trgovinski ugovor TPP “za napad na osjetljiva pravila o sigurnosti hrane, oslabiti pregled uvezene hrane, i blokirati napore u jačanju sigurnosti hrane.”

‘Smrtnu presuda za otvoreni internet’

“Ako američki Kongres potpiše ovaj sporazum unatoč svojoj napadoj korupciji, oni će potpisati smrtnu presudu za otvoreni internet, stavljajući budućnost slobode govora u opasnosti”, rekao je Evan Greer, direktor kampanje za Fight for the Future (FFTF).

Odjeljak J, koji se bavi internet uslugama (ISP) “je jedan od najgorih dijelova koji utječe na otvorenost interneta”, prema skupini o digitalnim pravima, koja se dalje razjašnjava:

“Ovaj dio zahtijeva da se internet provajderi igraju ‘policajaca za autorska prava” i pomažu u provedbi zahtjeva za uklanjanje sadržaja prema autorskim pravima – ali to ne zahtijeva od zemlje da imaju sustav protu-obavijesti, tako da američka tvrtka može naručiti da bilo koja web stranice može biti skinuta u drugoj zemlji, i osoba koja vodi tu stranicu ne bi mogla proturječiti.

Cijeli tekst TPP-a možete pogledati OVDJE.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,