Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IDEMO SADA NA VA┼áE GRANICE! Kina ┼íalje naoru┼żane nuklearne podmornice u Pacifik zbog napetosti sa Amerikom

IDEMO SADA NA VA┼áE GRANICE! Kina ┼íalje naoru┼żane nuklearne podmornice u Pacifik zbog napetosti sa Amerikom

kina-podmorniceKina trebaju poslati podmornice naoru┼żane nuklearnim raketama u Tihi ocean po prvi put, tvrde─çi da su novi ameri─Źki oru┼żani sustavi potkopavaju Pekingu, ostavljaju─çi ih bez izbora

Peking isti─Źe da SAD planira postaviti stanice anti-balisti─Źkog sustava u Thaadu u Ju┼żnoj Koreji i razviti nadzvu─Źne supersoni─Źne projektile potencijalno sposobne da napadnu Kinu za manje od sat vremena nakon ┼íto budu lansirane.

The Guardian izvještava:

Kineski vojni du┼żnosnici ne komentiraju o vremenu podmorni─Źke patrole, ve─ç da je upravo taj potez neizbje┼żan.

Oni ukazuju na planove otkrivene u o┼żujku u kojima SAD ima namjeru postaviti anti-balisti─Źke sustave u Ju┼żnoj Koreji, i razviti nadzvu─Źne supersoni─Źne projektile potencijalno sposobne da napadnu Kinu u manje od sat vremena nakon lansiranja, ┼íto je velika prijetnja njezinoj u─Źinkovitoj kopnenoj vojsci.

Nedavno je izvje┼í─çe Pentagona u Kongresu predvidilo da “─çe Kina vjerojatno provesti svoju prvu nuklearnu patrolu negdje u 2016″, iako su glavni ameri─Źki ─Źasnici takve prognoze planirali i prije.

Kina radi na podmornici sa tehnologijom balisti─Źkih projektila ve─ç vi┼íe od tri desetlje─ça, ali stvarna implementacija je odlo┼żena zbogo tehni─Źkih kvarova, institucionalnog suparni┼ítva i politi─Źkih odluka.

Do sada, Peking je provodio oprezno politiku odvra─çanja, tvrde─çi da nikada ne─çe biti prvi koji ─çe koristiti nuklearno oru┼żje u sukobu i ─Źuvaju─çi svoje bojeve glave i svoje rakete odvojeno, i strogo pod kontrolom glavnog vodstva.

Razmje┼ítanje nuklearno naoru┼żanih podmornica ─çe imati dalekose┼żne posljedice.

Po─Źetak kineskih raketnih patrola bi moglo dodatno destabilizirati ionako napetu strate┼íku distanciranost sa SAD-om u Ju┼żnom kineskom moru.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,