Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IDEMO SADA NA VAĆ E GRANICE! Kina ĆĄalje naoruĆŸane nuklearne podmornice u Pacifik zbog napetosti sa Amerikom

IDEMO SADA NA VAĆ E GRANICE! Kina ĆĄalje naoruĆŸane nuklearne podmornice u Pacifik zbog napetosti sa Amerikom

kina-podmorniceKina trebaju poslati podmornice naoruĆŸane nuklearnim raketama u Tihi ocean po prvi put, tvrdeći da su novi američki oruĆŸani sustavi potkopavaju Pekingu, ostavljajući ih bez izbora

Peking ističe da SAD planira postaviti stanice anti-balističkog sustava u Thaadu u JuĆŸnoj Koreji i razviti nadzvučne supersonične projektile potencijalno sposobne da napadnu Kinu za manje od sat vremena nakon ĆĄto budu lansirane.

The Guardian izvjeĆĄtava:

Kineski vojni duĆŸnosnici ne komentiraju o vremenu podmorničke patrole, već da je upravo taj potez neizbjeĆŸan.

Oni ukazuju na planove otkrivene u oĆŸujku u kojima SAD ima namjeru postaviti anti-balističke sustave u JuĆŸnoj Koreji, i razviti nadzvučne supersonične projektile potencijalno sposobne da napadnu Kinu u manje od sat vremena nakon lansiranja, ĆĄto je velika prijetnja njezinoj učinkovitoj kopnenoj vojsci.

Nedavno je izvjeơće Pentagona u Kongresu predvidilo da “će Kina vjerojatno provesti svoju prvu nuklearnu patrolu negdje u 2016″, iako su glavni američki časnici takve prognoze planirali i prije.

Kina radi na podmornici sa tehnologijom balističkih projektila već viĆĄe od tri desetljeća, ali stvarna implementacija je odloĆŸena zbogo tehničkih kvarova, institucionalnog suparniĆĄtva i političkih odluka.

Do sada, Peking je provodio oprezno politiku odvraćanja, tvrdeći da nikada neće biti prvi koji će koristiti nuklearno oruĆŸje u sukobu i čuvajući svoje bojeve glave i svoje rakete odvojeno, i strogo pod kontrolom glavnog vodstva.

RazmjeĆĄtanje nuklearno naoruĆŸanih podmornica će imati dalekoseĆŸne posljedice.

Početak kineskih raketnih patrola bi moglo dodatno destabilizirati ionako napetu strateĆĄku distanciranost sa SAD-om u JuĆŸnom kineskom moru.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,