Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Emisija ‘Klopka’ o cijepljenju: Izbor je ljudsko pravo, naročito kad obavezu ne prati odgovornost

Emisija ‘Klopka’ o cijepljenju: Izbor je ljudsko pravo, naročito kad obavezu ne prati odgovornost

klopka-cijepljenjeZadnja emisija ‘Klopke’ otvorila je kontroverznu temu – je li obavezno cijepljenje najbolje rješenje i stoji li velika odgovornost iza isto tako velike obaveze

Gošće su tako bile članice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata – Đula Rušinović Sunara, mr. sc., dr. med., Lidija Gajski, dr. med. i Ivana Delaš, dr. vet., a telefonom su se javili dr. sc. Anita Lauri Korajlija, doc. koja je provela zanimljivo istraživanje o navikama cijepljenja u Hrvatskoj, te Mato Kutlić, roditelj koji je svoju djecu odbio cijepiti.

Voditelj je u više navrata tijekom emisije naglasio kako je u studio pozvao i praktički sve mjerodavne institucije koje preporučuju i obavljaju cijepljenje, no nitko se nije odazvao ‘zbog neodgodivih obaveza’.

Već je u početku zaključeno kako se s cjepivom radi o ‘načelu predostrožnosti’, koje je u ovom slučaju zapravo amerikanizirano europsko naslijeđe.

Čitav niz opasnih nuspojava, indikacija i teških oboljenja poput autizma (živa i aluminij u cjepivu), epilepsije (putem meningitisa i encefalitisa), alergije, dijabetesa tipa 1, ADHD-a i druge spominju se nakon cijepljenja, no zdravstveni sustav i institucije unatoč velikom broju slučajeva ne žele iste klasificirati kao posljedice cijepljenja, unatoč snažnim indicijama.

Svi koji se pak odluče odbiti cijepiti bivaju etiketirani kao ‘antivakcinacijski pokret’, te se nazivaju ‘šarlatanima’, ‘teoretičarima zavjera’, ‘new agerima’, a jedna studija je pak za promotore necijepljenja ustvrdila da se radi o ‘paranoidnim alternativcima i neuroticima bez znanja i izobrazbe’, te je riječ o ‘izuzetno moćnom lobiju alternativnih medicinara’.

Mediji pak igraju svoju ulogu pa vrište naslovi poput ‘Zbog odbijanja cijepljenja, EU je poput zemalja trećeg svijeta’. Sankcije za necijepljenje sežu od prekršajnih i kaznenih prijava, pa do zatvora i oduzimanja djece zbog ‘teških povreda dječjih prava’.

Gosti su kasnije raspravljali o famoznoj studiji kirurga Andrewa Wakefielda, te doktorici Heviston i drugim primjerima.

Tu su bile i teze ‘Zašto se necijepljenih osoba boje oni koji su cijepljeni?’ i ‘Zarada od cijepljenja je mala ili ne postoji, riječ je o praktički humanitarnoj pomoći’, koju šire farmaceuti.

Na pitanje bi li s obzirom na tvrdnje o bespogovornoj koristi cijepljenja liječnici koji ga preporučuju pred odvjetnikom potpisali izjavu o kaznenoj i materijalnoj odgovornosti – odgovor je glasio jednoglasno ‘Ne’.

Na kraju se prokomentirao i video isječak u kojem Bill Gates govori o smanjenju broja stanovnika masovnim cijepljenjem, te su gosti raspravljali o tome kako ljudi ne cijepe djecu i gdje pronaći informacije o samom cijepljenju.
 

 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,