Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Washington Post: SAD je du┼żna za┼ítiti liberalni NOVI svjetski poredak od Rusije i Kine

Washington Post: SAD je du┼żna za┼ítiti liberalni NOVI svjetski poredak od Rusije i Kine

NAVODNO SU MNOGE ZEMLJE ZABRINUTE ZBOG “SU┼ŻAVANJA ULOGE AMERIKE U SVIJETU”

amerika-rusija-kina

Sjedinjene Dr┼żave su du┼żne za┼ítitti liberalni novi svjetski poredak od Rusije i Kine – objavio je dr┼żavni medij Washington Post.

Utjecajni ameri─Źki dnevni list pritom je ukazao da su “mnoge zemlje” – koje ne ┼żele dijeliti vrijednosti lidera Rusije i Kine – zabrinute zbog “su┼żavanja uloge Amerike u svjetskim procesima”.

Washington Post je zapravo citirao jedan izvještaj Centra za nove pristupe zaštiti sigurnosti SAD.

Sam list je ocijenio da Washington – da bi sa─Źuvao postoje─çi liberalni svjetski poredak – mora oja─Źati “sve elemente svog utjecaja”.

Washington Post upozorava da se gotovo svakodnevno pojavljuju novi dokazi da se liberalni svjetski poredak, koji je postojao tijekom proteklih 70 godina, sve više urušava.

A naro─Źito: da Kina i Rusija poku┼íavaju prekrojiti svijet “prema svom ograni─Źenom liku i izgledu”. U Europi – suo─Źenoj s migracijskom krizom i sa vlastitim strahom od globalizma – sve vi┼íe raste popularnost desnih stranaka.

Washington Post posebno nagla┼íava da za to vrijeme u samim Sjedinjenim Dr┼żavama predsjedni─Źki kandidat Donald Trump na svoju stranu prevla─Źi milijune ljudi, a nastupa protiv samih temelja ameri─Źkog liderstva u svijetu, uklju─Źuju─çi i vojne saveze s Ju┼żnom Korejom i Japanom.


List je uvjeren da narednog predsjednika SAD ─Źekaju “nevjerojatna isku┼íenja” i da ─çe mu biti potrebni hrabrost i sposobnost dono┼íenja te┼íkih odluka da bi bio sa─Źuvan liberalni svjetski poredak.

Pomenuti Centar podvla─Źi da “liberalni svjetski poredak” zaslu┼żuje biti sa─Źuvan jer su, zahvaljuju─çi njemu, milijarde ljudi prestale ┼żive u bijedi, demokracija se pro┼íirila po planetu, a izbjegnuti su ratovi me─Ĺu velikim silama. (opa. ratova nikad vi┼íe !!!!!!!!!!!)

Centar izravno predla┼że da Washington poja─Źano podr┼żi “liberalni svjetski poredak” i da radi toga osna┼żi sve elemente utjecaja SAD – diplomaciju, ekonomiju i vojsku.

Washington Post je sebi dozvolio i direktan ispad protiv Trumpa: “Svjetsko liderstvo iziskuje da se Amerika kre─çe svim tim pravcima i da se odupre povr┼ínim populisti─Źkim pozivima da se zatvori u sebe”.

List preporu─Źuje da Washington u─Źini sve ┼íto mo┼że da u Kinu integrira pravila i tradicije libealnog novog svjetskog poretka, a da je sprije─Źi zauzimanje teritorija u Ju┼żnom Kineskom moru.

Za Ukrajinu se predla┼że jo┼í jednostavnija formula: tu zemlju treba pomagati i stabiliziratii i pretvoriti je u ┼ítit protiv “podriva─Źkih djelovanja Moskve”.
 

 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,