Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, Uncategorized » Kontroverzni eksperiment bolesnih znanstvenika: Igraju li se Amerikanci boga?

Kontroverzni eksperiment bolesnih znanstvenika: Igraju li se Amerikanci boga?

eksperiment-amerikanciGdje se nalazi linija koju znanstvenik ne smije prekora─Źiti kada se bavi svojim poslom? Mogu li biotehnolozi i geneti─Źki in┼żenjeri zaboraviti na osnovne postulate na kojima se zasniva ljudski rod i stvoriti himeru?

Znanstvenici ┼íirom SAD poku┼íavaju izvesti pothvat za koji mnogi nalaze da je uznemiruju─çi – stvoriti embrij koji je dijelom ljudski, a dijelom ┼żivotinjski. Znanstvenici se nadaju da bi ovaj embrij, poznat kao himera, mogao poslu┼żiti u lije─Źenju oboljelih od ┼íirokog spektra bolesti.

Jedan od na─Źina kori┼ítenja himere mogao bi biti stvaranje eksperimentalnih ┼żivotinja na kojima bi se istra┼żivali na─Źini lije─Źenja odre─Ĺenih ljudskih bolesti. Ili ne┼íto ┼íto danas zvu─Źi kao znanstvena fantastika, ali znanstvenici smatraju da je izvedivo: odgajanje doma─çih ┼żivotinja koje imaju pojedine ljudske organe. Ovi organi koristili bi se za presa─Ĺivanje na ljude.

Me─Ĺutim, veliki je broj znanstvenika koji smatraju da bi se kreiranjem himere pre┼íla “crvena linija”. Jedan od njih je i Stuart Newman, profesor biologije i anatomije stanica na Sveu─Źili┼ítu New York, koji smatra da bi se kreiranjem himere poremetio smisao ─Źovje─Źanstva koji je tisu─çlje─çima usa─Ĺivana u ljudska bi─ça.

Pitanje vezano za himeru postalo je toliko osjetljivo da je ameri─Źki Nacionalni zdravstveni institut stavio moratorij na financiranje istra┼żiva─Źkih projekata vezanih za nju, sve dok traju eti─Źke rasprave. Jedan broj znanstvenika, me─Ĺu kojima je i biolog Pablo Ross s Kalifornijskog sveu─Źili┼íta, koriste alternativne izvore financiranja.

“Ne poku┼íavamo stvoriti himeru kako bismo stvorili monstruma, ve─ç u biomedicinske svrhe”, uvjeren je Ross.

Rosov napori usmjereni su na stvaranje gu┼ítera─Źe koji bi, teoretski, mogao biti presa─Ĺen u ─Źovjeka. Da bi to postigao, on ubrizgava ljudske mati─Źne stanice u tijelo svinja. Me─Ĺutim, ono ┼íto ─Źitav pothvat ─Źini vrlo kontroverznim je njegova nesigurnost – iako se Ross nada da ─çe uspjeti odgoji pankreas, stanice mogu oti─çi u drugom smjeru, na svinjski mozak, na primjer.


Ta mogu─çnost otvara nova pitanja o moralnosti kori┼ítenja ┼żivotinja u medicinskim eksperimentima. Na tu drugu mogu─çnost ukazuje profesor Newman, i ona je toliko monstruozna da ju je te┼íko ─Źak i zamisliti. Po┼íto su mati─Źne stanice koje se ubrizgavaju u svinje ljudskog porijekla, mo┼że se dogoditi da se u tijelu svinje razvije ljudski fetus, napominje Newman. Ili mo┼żda ne┼íto jo┼í gore, jer Newman ne isklju─Źuje mogu─çnost da bi u tom slu─Źaju moglo biti ro─Ĺeno bi─çe koje bi se sastojalo od ljudskih i svinjskih dijelova tijela.

Za profesora bioetike na Sveu─Źili┼ítu Arizona, Jasona Roberta, himera je problemati─Źna zato ┼íto mnogi ljudi smatraju da je u ljudskom DNK upisano ne┼íto sveto.

“Davanje ┼żivotinjama potencijala ljudskih bi─ça moglo bi zna─Źiti eti─Źki problem, ─Źak i igranje boga”, smatra Robert.

Sa druge strane, Ross pori─Źe da se znanstvenici igraju boga i tvrdi da samo koriste tehnologiju za pobolj┼íanje ┼żivota ljudskog roda. Svjestan je, ka┼że, eti─Źkih problema vezanih za himeru, i poduzima korake ukoliko se eksperimenti kre─çu pogre┼ínim putem. Embrije koje ubrizgava pu┼ítaju da se razvijaju najdu┼że 28 dana, nakon toga ih uzima iz ┼żivotinja i analizira ih. Tvrdi da postoje na─Źini da se sprije─Źi da embriji odu na pogre┼ína mjesta i da nikada ne bi dopustio da se ┼żivotinje u kojima je himera razmno┼żavaju.

“Svjesni smo eti─Źkih problema. Jedan od razloga zbog kojih eksperimentiramo na na─Źin na koji radimo jeste ┼íto ┼żelimo pru┼żiti znanstvena saznanja koja su vezana za eti─Źke probleme”, ka┼że Ross.

U eksperimente s himerom uklju─Źeni su znanstvenici s brojnih ameri─Źkih sveu─Źili┼íta, a financiranje njihovih projekata su, poslije stavljanja moratorija od strane Nacionalnog zdravstvenog instituta, preuzeli ameri─Źko Ministarstvo obrane i kalifornijski Institut regenerativne medicine.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, Uncategorized · Tags: , , , , , ,