Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » The National Interest: Oružane snage SAD-a se polako raspadaju

The National Interest: Oružane snage SAD-a se polako raspadaju

vojska-amerikaDVIJE TREĆINE BRIGADA KOPNENIH SNAGA TRENUTNO NISU SPOSOBNE ZA RATNE UČINKE

Postoje svi razlozi da se vjeruje da se oružane snage SAD raspadaju – ocijenio je američki utjecajni list The National Interest.

Kako je ukazao autor teksta Justin Johnson, SAD su za posljednjih pet godina smanjile vojni proračun za četvrtinu, a to je imalo fatalne posljedice. No prema novim informacijama, proračun za 2017. je drastčno porastao, valjda zbog narušavanja integriteta američke vojske. Potom je naveo “glavne simptome agonije”.

Kao prvi označio je: američka pomorska pješadija prinuđena je – zbog nedostatka novca – da rezervne dijelove za F-18 uzimaju sa otpisanih aviona istog tipa, čak i s onih koji već završili u vojnim muzejima.

Kao drugi: samo 30 posto ratnih zrakoplova može biti pušteno letjeti.

Kao treći: bombarderi B-1 nalaze se u upotrebljivom stanju također zahvaljujući samo dijelovima koji se uzimaju sa otpisanih eksponata.

Kao četvrti: lovci F-16 moraju letjeti po redu jer za sve istovremeno nema rezervnih dijelova, pa zato polovica lovačkih eskadrila nije spremna za borbena djelovanja.

Kao peti: piloti pomorske avijacije – umjesto potrebnih 25-30 sati mjesečno – imaju manje od po četiri sata letenja. Zato se tijekom proteklog desetljeća udvostručio broj avio-katastrofa letjelica korpusa pomorske pješadije.

Kao šesti: dvije trećine brigada američkih kopnenih snaga nije spremne za realna ratna djelovanja jer Amerikanci imaju pješadiju koja trenutno nije brojnija od onoga što su imali uoči Drugog svjetskog rata.

Kao sedmi: ratna mornarica treba imati 375 različitih brodova, a ima – 273.

Kao osmi: ratna avijacija mora i dalje koristi bombardere B-52 iako su ti zrakoplovi proizvedeni prije više od pola stoljeća.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,