Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » 25 GODINA NAKON DOLASKA KAPITALIZMA: Oko 65 posto stanovnika Hrvatske pretilo ili prekomjerno te┼íko

25 GODINA NAKON DOLASKA KAPITALIZMA: Oko 65 posto stanovnika Hrvatske pretilo ili prekomjerno teško

debljina-hrvatskaNa Trgu Francuske Republike u subotu, 21. svibnja, uz prosvjed prtiv zloglasnog Monsanta bit ─çe organizirana javnozdravstvena akcija “Ho─çu-mogu-znam-smijem ÔÇô kako ste─çi i o─Źuvati zdravlje” s ciljem skretanja pozornosti javnosti na problem pretilosti te educiranja o prevenciji i borbi protiv prekomjerne tjelesne mase

Oko 65 posto┬ástanovnika Hrvatske je pretilo ili prekomjerno te┼íko,┬ás brojnim zdravstvenim posljedicama, od kroni─Źnih bolesti┬ádo socijalne izolacije, istaknuto je┬ána obilje┼żavanju Europskog dana protiv┬ádebljine┬áu zagreba─Źkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija ┼átampar”.

U 2015. godini 1,2 milijuna mu┼íkaraca i┬á900.000┬á┼żena u Hrvatskoj imalo je problema s prekomjernom te┼żinom. Taj problem javlja se vrlo rano, pa je tako 13,6 posto┬ádje─Źaka i 10,4 posto djevoj─Źica┬áu petom razredu osnovne ┼íkole prekomjerno te┼íko, u srednjoj ┼íkoli 11,9 posto dje─Źaka i 14,2 posto djevoj─Źica, a na prvoj godini studija 22,9 posto mladi─ça i 10,3 posto djevojaka ima problema s pretilo┼í─çu, istaknuto je na konferenciji za novinare u “┼átamparu”.

Porast debljine u Hrvatskoj i svijetu

Istra┼żivanja pokazuju daljnji trend porasta┬ádebljine u Hrvatskoj┬ái svijetu┬áte s njom povezanih bolesti ÔÇô┬ásr─Źano-┼żilnih bolesti, dijabetesa, bolesti mi┼íi─çno-ko┼ítanog sustava do sklonosti depresiji i socijalnih problema, poput socijalne izolacije i izlo┼żenosti diskriminaciji zbog pretilosti.

Pretilost povezana s dijabetesom tipa 2, povi┼íenim krvnim tlakom i masno─çama u krvi┬ápo ┼żivot je opasan┬áproblem za pojedinca, ali i veliko optere─çenje za zajednicu i dr┼żavu. Samo povi┼íeni krvni tlak i masno─çe godi┼ínje u Hrvatskoj odnose 26.000┬á┼żivota, a lije─Źenje prekomjerne te┼żine zna─Źajno optere─çuje prora─Źun. Preventivnim djelovanjem i kvalitetnom edukacijom o problemu prekomjerne┬áte┼żine mo┼że se stati na kraj tim pora┼żavaju─çim statistikama, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Dijabetolog ┼Żeljko Metelko┬áupozorio je kako je debljina poreme─çaj ravnote┼że organizma koji pokre─çe cijelu lavinu posljedica, a prijeti skra─çenjem ┼żivota populacije i bankrotom zdravstvenog prora─Źuna.


“Debljina je bolest kakvu ─Źovje─Źanstvo dosad ne pamti. Neprestano primje─çujemo svjetski porast koji se┬ásada ve─ç mjeri milijardama oboljelih od debljine,┬á┼íto je osnova nizu komplikacija koje mogu ugroziti┬ákvalitetu i trajanje ┼żivota. Problem je ┼íto je hrana, najsla─Ĺa┬ái svima dostupna,┬á─Źesto povezana s depresijom, koja bi┬áu bliskoj budu─çnosti mogla postati svjetska bolest broj jedan po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije. To nije samo zdravstveni┬áve─ç i nacionalni problem s obzirom na broj ljudi koji su pretili, a ne prepoznaju to kao bolest” ÔÇô┬áupozorio je Metelko.

Na va┼żnost prevencije u spre─Źavanju debljine upozorila je Ana Puljak iz “┼átampara”┬áistaknuv┼íi kako je┬áva┼żno promijeniti svijest i┬ána─Źin razmi┼íljanja. ÔÇô┬áU na┼íem dru┼ítvu┬áod hrane je┬ástvoren kult, uz koji se sve obilje┼żava,┬áiskazuje mo─ç i lije─Źi┬átuga ÔÇô┬áustvrdila je Puljak.

Poseban problem pretilost djece

Kao poseban problem izdvojila je pretilost u dje─Źjoj dobi. ÔÇô┬áTjelesna aktivnost djece┬ásmanjuje se┬áza 70 posto kada sjednu u ┼íkolske klupe. Zato treba┬ápove─çati broj sati tjelesnog odgoja, otvoriti vi┼íe dvorana i igrali┼íta ÔÇô┬áistaknula je Puljak.

Podaci Eurobarometra za 2014. pokazuju da je 65 posto stanovnika Hrvatske tjelesno neaktivno.┬áNezdravi sjedala─Źki na─Źin ┼żivota mo┼żemo promijeniti promicanjem va┼żnosti aktivnosti i pribli┼żavanjem stanovni┼ítvu┬átjelesne aktivnosti, koju bi dnevno trebalo prakticirati 60-ak minuta dnevno, rekao je Hrvoje Rado┼íevi─ç iz “┼átampara”.

Na Trgu Francuske Republike u subotu, 21. svibnja, bit ─çe organizirana javnozdravstvena akcija “Ho─çu-mogu-znam-smijem ÔÇô┬ákako ste─çi i o─Źuvati zdravlje”┬ás┬áciljem skretanja pozornosti javnosti na problem pretilosti te educiranja o prevenciji i borbi protiv prekomjerne tjelesne mase.

U sklopu akcije, od 10 do 14 sati, gra─Ĺani ─çe mo─çi izmjeriti razinu ┼íe─çera i kolesterola u krvi, puls prije i nakon aktivnosti, tlak, razinu kisika u krvi, obaviti spirometriju te doznati kakav je njihov pokazatelj uhranjenosti. Tako─Ĺer, na raspolaganju ─çe im biti lije─Źnici, psiholozi i nutricionisti od kojih ─çe mo─çi dobiti savjete od zdravom na─Źinu ┼żivota i mr┼íavljenju.
 
(vecernji.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,