Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » NOĆNA MORA SVAKOG NAVIJAČA: ISIS planira napade tijekom nogometnog prvenstva EURO 2016, kaže Francuska i Njemačka

NOĆNA MORA SVAKOG NAVIJAČA: ISIS planira napade tijekom nogometnog prvenstva EURO 2016, kaže Francuska i Njemačka

euro-francuska-isisNjemačka i Francuska su upozorile da ISIS ‘planira napade’ tijekom nogometnog prvenstva Euro 2016

Francuska se suočava s “najvećom prijetnjom” od islamističkih terorističkih napada, navodi šef obavještajnih službi, Patrick Calvar zastupnicima francuske Nacionalne skupštine.

Zemlja je u stanju visoke pripravnosti te bi trebalo produžiti izvanredno stanje za pokrivanje prvenstva Euro 2016.

RT je izvijestio:

“Jasno je da je Francuska najugroženija, a znamo da islamska država planira nove napade”, rekao je Calvar zastupnicima 10 svibnja, a zapisnik je objavljen u srijedu navečer.

“Zbog gubitaka na bojnom polju [u Iraku i Siriji] ISIS će htjeti stvoriti diverziju i osvetiti zračne napade koalicije”, upozorio je Calvar, koji je vodio francusku unutarnju obavještajnu službu DGSI, posljednje četiri godine.

“Oni će to pokušati udariti što je prije moguće, i postići najveći mogući učinak”, Calvar predviđa i objašnjava:

“To će biti novi oblik napada, stavljanjem eksplozivne naprave na mjesta gdje postoje velike gužve i kroz ovakav tip djelovanja stvoriti klimu maksimalne panike.”

Uspješan napad bi poslužio kao sredstvo regrutacije među francuskim muslimanima, i dopustio da Islamska država (IS, ISIS / ISIL) ostane glavnai teroristička organizacija u Francuskoj, ali i frankofonoj Sjevernoj Africi, rekao je 60-godišnji sigurnosni službenik.

Calvar misli da je oko 645 francuskih državljana uključeno u kampanju islamske države da se uspostavi kalifat na Bliskom istoku, ali oko trećina se namjerava vratiti kući, gdje bi mogli predstavljati sigurnosni rizik.

Calvar je priznao njegova agencija nije u potpunosti razumjela rute kojima su planeri u studenom za vrijeme napada u Parizu koristili za ulazak i izlazak iz Europe, te da bi prikupili impresivnu zalihu oružja i eksploziva kako bi proveli napade na noćni klub, caffe i druge društvene prostore.

Dužnosnik, koji često ne govori u javnosti, rekao je da je val napada u Parizu, koji je rezultirao smrću 130 žrtava, bio planiran u Siriji.

Jedan od eksploziva je trebao eksplodirati 13. studenog prošle godine tijekom nogometne utakmice na Stade de France, koja je ugostila niz ključnih utakmica tijekom nadolazećeg Europskog prvenstvo.

Calvar je rekao da su donesene posebne sigurnosne mjere, a francuski premijer  Manuel Valls je obećao da Francuska “ne bi trebala odustati od svog čuvara” tijekom jednomjesečnog turnira, koji se očekuje da će privući milijune turista iz cijelog svijeta.

Na isti dan, Njemački dnevnik Bild izvijestio je da njemački ekvivalent FBI-a, Federalna kriminalistička policija, izdala interno izvješće u kojem se navodi da je ISIS u potrazi za novom “mekom metom” koja će imati “simboličku vrijednost”, posebno ističući rizike povezane s Eurom 2016. (izvor)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , ,