Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » NO─ćNA MORA SVAKOG NAVIJA─îA: ISIS planira napade tijekom nogometnog prvenstva EURO 2016, ka┼że Francuska i Njema─Źka

NO─ćNA MORA SVAKOG NAVIJA─îA: ISIS planira napade tijekom nogometnog prvenstva EURO 2016, ka┼że Francuska i Njema─Źka

euro-francuska-isisNjema─Źka i Francuska su upozorile da ISIS ‘planira napade’ tijekom nogometnog prvenstva Euro 2016

Francuska se suo─Źava s “najve─çom prijetnjom” od islamisti─Źkih teroristi─Źkih napada, navodi ┼íef obavje┼ítajnih slu┼żbi, Patrick Calvar zastupnicima francuske Nacionalne skup┼ítine.

Zemlja je u stanju visoke pripravnosti te bi trebalo produ┼żiti izvanredno stanje za pokrivanje prvenstva Euro 2016.

RT je izvijestio:

“Jasno je da je Francuska najugro┼żenija, a znamo da islamska dr┼żava planira nove napade”, rekao je Calvar zastupnicima 10 svibnja, a zapisnik je objavljen u srijedu nave─Źer.

“Zbog gubitaka na bojnom polju [u Iraku i Siriji] ISIS ─çe htjeti stvoriti diverziju i osvetiti zra─Źne napade koalicije”, upozorio je Calvar, koji je vodio francusku unutarnju obavje┼ítajnu slu┼żbu DGSI, posljednje ─Źetiri godine.

“Oni ─çe to poku┼íati udariti ┼íto je prije mogu─çe, i posti─çi najve─çi mogu─çi u─Źinak”, Calvar predvi─Ĺa i obja┼ínjava:

“To ─çe biti novi oblik napada, stavljanjem eksplozivne naprave na mjesta gdje postoje velike gu┼żve i kroz ovakav tip djelovanja stvoriti klimu maksimalne panike.”

Uspje┼ían napad bi poslu┼żio kao sredstvo regrutacije me─Ĺu francuskim muslimanima, i dopustio da Islamska dr┼żava (IS, ISIS / ISIL) ostane glavnai teroristi─Źka organizacija u Francuskoj, ali i frankofonoj Sjevernoj Africi, rekao je 60-godi┼ínji sigurnosni slu┼żbenik.


Calvar misli da je oko 645 francuskih dr┼żavljana uklju─Źeno u kampanju islamske dr┼żave da se uspostavi kalifat na Bliskom istoku, ali oko tre─çina se namjerava vratiti ku─çi, gdje bi mogli predstavljati sigurnosni rizik.

Calvar je priznao njegova agencija nije u potpunosti razumjela rute kojima su planeri u studenom za vrijeme napada u Parizu koristili za ulazak i izlazak iz Europe, te da bi prikupili impresivnu zalihu oru┼żja i eksploziva kako bi proveli napade na no─çni klub, caffe i druge dru┼ítvene prostore.

Du┼żnosnik, koji ─Źesto ne govori u javnosti, rekao je da je val napada u Parizu, koji je rezultirao smr─çu 130 ┼żrtava, bio planiran u Siriji.

Jedan od eksploziva je trebao eksplodirati 13. studenog pro┼íle godine tijekom nogometne utakmice na Stade de France, koja je ugostila niz klju─Źnih utakmica tijekom nadolaze─çeg Europskog prvenstvo.

Calvar je rekao da su donesene posebne sigurnosne mjere, a francuski premijer┬á Manuel Valls je obe─çao da Francuska “ne bi trebala odustati od svog ─Źuvara” tijekom jednomjese─Źnog turnira, koji se o─Źekuje da ─çe privu─çi milijune turista iz cijelog svijeta.

Na isti dan, Njema─Źki dnevnik Bild izvijestio je da njema─Źki ekvivalent FBI-a, Federalna kriminalisti─Źka policija, izdala interno izvje┼í─çe u kojem se navodi da je ISIS u potrazi za novom “mekom metom” koja ─çe imati “simboli─Źku vrijednost”, posebno isti─Źu─çi rizike povezane s Eurom 2016. (izvor)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , ,